Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Co by za to děti v Africe daly!

28. 5. 2014
 10 218
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, navíc není náhodou, že oné pomoci se dostává zemím, které mají zajímavé nerostné bohatství a navíc jen tehdy, když je u moci ten správný režim. Pokud jde o kozy, tak bude v Africe jenom víc povalečů. Problém nastane, když z toho zachráněného malého hladového černouška ( kterého musí být každé lidské bytosti líto) vyroste magor, který je mentálně ve středověku, ale do ruky dostane moderní pušku, zatímco ostatní mají jen klacek nebo v lepším případě nůž.
Jak mají nehladovět, když jim zastřelí tátu od rodiny. A to je pak ta pravá příčina hladomoru v Africe, samozřejmě v kombinaci s dodávkami zvenčí jak píšete, které pomůžou k větší loajalitě k režimu. Pak se za babku vyváží ropa atd. a dováží se bochníky a kozy. Super kšeft a odskáčou to celé generace Afričanů.(Mimochodem suroviny vyváží soukromé společnosti a bochníky a kozy (spolu)financuje stát, i tak se rozevírají ty nůžky v naší společnosti)
Kdyby všechna ta pakáž, která v hladovějící Africe vládne, měla k dispozici jen zbraně, které odpovídají vyspělosti jejich společnosti a které si sami vyrobí (luky, šípy, oštěpy), kdyby nedostávali ani jinou materiální pomoc „zadarmo“ zvenčí, tak by byli zaostalí, ale měli by alespoň šanci to změnit. Kdyby vyspělé země nekoukali jen na to, jak tam rychle vytěžit suroviny, ale zajistili jim právní systém, vzdělávání a prostě klid na práci, tak by se časem přiblížili naší úrovni. Ale to jsou jen kdyby...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čili, dokud tam ta pomoc nebyla, tak to tam šlapalo skvěle, a pak tam vtrhly neziskovky a bylo zle. Opravdu byla kauzalita taková?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, to jsou pořád ještě o dost výš, než země, jako Čína (138.), Rusko (140.) nebo Argentina (166.), kde nějak hladomory nevidím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mělo být "Senegal je na 125. příčce..." Pro srovnání Botswana, nejlépe hodnocená africká země, je na 27. místě, hned za ČR. Dobrá pro srovnání - jedná se o zemi bez přístupu k moři, 70 % rozlohy tvoří poušť. Jídlo i vyváží (hovězí maso).
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tree_map_export_2009_Botswana.jpeg

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Niger je na 125. příčce Indexu ekonomické svobody, Niger na 127. Kromě obchodních bariér je dle Indexu veliký problém začít v daných zemích podnikat - v Nigeru se náklady na založení podnikání pohybují okolo desetinásobku průměrného příjmu, v Senegalu na dvojnásobku.
Obě země jsou navíc velkými příjemci zahraniční pomoci, která, jak známo, likviduje místní zemědělce, kteří pochopitelně s jídlem "zadarmo" nemohou soutěžit. Nemluvě o tom, že zahr.pomoc dlouhodobě udržuje u moci utlačovatelské režimy - viz studie Williama Easterlyho - http://en.wikipedia.org/wiki/William_Easterly.
http://www.heritage.org/index/ranking.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek, jen bych doplnil, jaké důsledky má ono nakrmení nebohých hladových v Africe:
člověk je od přírody líný, nebo chcete-li jinak - snaží se optimalizovat výdej energie na zajištění prostředků k uspokojení svých potřeb.
Převedeno na charitativní činnost: pokud někomu dáte bochník, je to ok, v případě, že ho tím dočasně zachráníte od smrti hladem nebo zdravotním problémům znemožňujícím vlastní obživu. Pokud někomu budete pravidelně dávat bochník a k tomu další "nezbytnosti" současně mu vezmete důvod starat se vlastními silami o vlastní blaho. Spojeno s nízkou gramotností a vysokou porodností tím vyspělý svět zajistí exponenciální růst sociálních problémů v regionu.
Na to navazuje i propracovanější systém podpor typu kozu do afrických rodin - "podnikatel", který je schopný si vychovat stádo koz sám, bez podpory je dán na stejnou úroveň jako neschopný povaleč, pouze plodící děti. V případě, že by onen schopný podnikatel chtěl prodat své kůzle, nemá komu, protože je neziskovka rozdává zadarmo. Nemá tedy důvod dál chovat kozy na směnu za jiné produkty = neziskovky mu vezmou živobytí ve jménu blaha ostatních...

Nahlásit

-
0
+

"...umožnily svým obyvatelům získat přístup k vyšší nabídce potravin skrze obchodování s celým světem a uplatňování podnikatelského ducha..."

Autore, máte nějaké důkazy, že v zemích, jako je Niger nebo Senegal (ve kterých byl před několika lety rozsáhlý hladomor) jsou nějaké podstatné bariéry obchodování se světem a pro rozvoj podnikání?

Nahlásit

-
0
+
2/2