Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak a proč volíme: Odpovědný přístup k volbám zničil českou pravici

17. 9. 2013
 24 616
73 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Možná je lepší to nevědět. Když slyším "skutečná pravice" hned se mi vybavuje Klaus a jeho hradní podržtašky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Před sto lety by s Obamou nevedli žádný proces, rovnou by ho zlynčovali za to, že je černý. Byla to tehdy, jak naznačujete, svobodnější země.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koho teda odsoudili dle "paragrafu o neamerické činnosti" za daňové sazby v následujícím grafu?

https://www.sava ntcapital.com/uploadedImages/S avant_CMS_Website/Blogs/Sample _Blog/US-Income-Tax-Marginal-R ates.png

Cobylo tak pravicového na Nixonových price controls? Na Johnsonově Great Society? Na mnoha nepřímých daních zavedených Ronaldem Reaganem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná je na tomto místním specifiku (existence KSČM) něco pravdy, ale nepřeceňoval bych to.

Každá demokracie nutně a neodvratně směřuje k socialismu (stále více regulace, centralizace, přerozdělování, ...), plyne to z její podstaty.

Kdyby dnešní republikán poslal program strany strojem času demokratovi několik desítel let dozadu, demokrat by získal neodbytný pocit, že je od něj napravo.

Pokud máte systém, kde člověk o svém těle, životě a majetku nerozhoduje sám (a nesmí si s ním dělat co chce, za podmínky, že neohrožuje život a majetek někoho jiného), ale o životě a majetku smějí rozhodovat všichni ostatní, proces socializace je zákonitý.

To pan Hampl nevidí, jak doleva směřuje USA a EU? Před 50ti lety by Obamu za jeho program odsoudili dle paragrafu o neamerické činnosti. Před 100 lety Nejvyšší soud USA prohlásil federální daň z příjmu za protiústavní (a to její navrhovatelé chtěli sazbu jen 1-2% -

Nahlásit

-
0
+

Podle mého je problém v tom, že 90% našinců/voličů neví co je skutečná, konzervativní, pravice. Tak že má, pan Hampl, svým způsobem pravdu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravdu máte jen částečně. Paušály, v dnešní podobě, zavedl právě M. Kalousek, ale za vlády (silného) Mirka Topolánka. Paradoxem je, že stejný M. Kalousek by je býval nejraději, za vlády (slabého) Petra Nečase, zrušil.

Prostě ode zdi ke zdi, podle toho, jak fouká vítr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fakt nechápu proč pan Hampl svoje myšlenky ilustruje fiktivními čísly. Proč je neilustruje čísly skutečnými?

Nahlásit

-
0
+

Abychom byli spravedliví: Dlouhý přijal předsednictví v SPK v první polistopadové vládě. Tato vláda kvůli kontinuitě měla stejná ministerstva a další úřady, jako předchozí komunistická, s tím, že bylo jasné, že SPK se bude rušit a transformovat v ministerstvo hospodářství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek. Místo aby se hledala chyba u samotné pravice, hledá se chyba u jejích voličů. Nebude problém taky v tom, žestrany, které představují českou pravici, celkem permanentně (nejen poslední tři roky), ukazují, co "dokážou"?

Nahlásit

-
0
+

C je správně. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý je i fakt, že to byl tehdejší ministr financí B. Sobotka, kdo v roce 2005 výrazně zvýšil výdajové paušály pro živnostníky a OSVČ, a že to byl ministr financí M. Kalousek, kdo vehementně prosazoval snížení výdajových paušálů na úroveň roku 2004. Samozřejmě je otázkou, jestli je Kalousek pravice, levice, nebo prostě kam vítr tam plášť.

Nahlásit

-
0
+

Návrat komunistů do vlády - inu, jak se to vezme. Ve vládě Václava Klause v letech 1992-1996 seděli čtyři bývalí členové KSČ, a to na klíčových pozicích. Vladimír Dlouhý (1977-1989) jako ministr průmyslu a obchodu, Ivan Kočárník (1988-1989) jako vicepremiér vlády a zároveň ministr financí, Karel Dyba (1964-1970) jako ministr pro hospodářskou politiku, a samozřejmě Jan Stráský. Vladimír Dlouhý ještě v roce 1989 přijal místo předsedy Státní plánovací komise, obludného výtvoru KSČ z roku 1959 (Dlouhý samozřejmě nominaci přijal, místo aby ostentativně odmítl a okamžitě prosadil její zrušení). Ivan Kočárník zas ještě 17. listopadu 1989 trčel v KSČ a vydával svůj perostrojkový časák na komunistickém ministerstvu financí. Samozřejmě se po revoluci stali praporečníky pravice, tedy technicky vzato komunisté už nebyli. Nebo byli?

Nahlásit

-
0
+

Proč sociální demokracie není ODS light?
Protože je. Například daň z příjmu právnických osob kontinuálně snižovaly vlády ODS i ČSSD (v roce 1993 byla 45 %, v roce 1999 35 %, na konci vlády socdem v roce 2006 24 %). Banky privatizovala ČSSD. Sociální systém, zavedený ministrem ODS Vodičkou za premiérování Klause, zpřísňovala začátkem minulého desetiletí ČSSD.

Nahlásit

-
0
+
3/3