Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Šťoucháním vzad!

4. 4. 2013
 22 148
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Protože u nás jsou pravidla, která nikdo nedodržuje (pěkně je to popsáno v seriálu o právu zde na Finmagu) zatímco v Hanoji či Káhiře každý dává pozor. Ale ono pak se nedá jezdit moc rychle, což českým řidičům nevysvětlíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mého autor nic takového netvrdí. Myslím si, že to co bylo v historii, je popsáno tím obrázkem s prvotní regulací. Takže není zájem se vrátit do nějakého zcela neregulovaného stavu, ale omezit regulace na minimum, protože nikdy nejsme schopni předvídat jejich důsledky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výborný článok. Názorných analógií, na ktorých sa dá pekne ukázať labilita nerovnovážnych dynamických systémov (v zmysle "ako málo stačí"), by som tu uvítal ešte viac.
Tento článok spolu s dávnejším (http://www.finmag.cz/cs/finma g/kaleidoskop/poznamka-o-samoo rganizovanem-kriticnu-a-evrops ke-dluhove-krizi/)považujem za výborné precedensy.
Držím tomuto autorovi palce.

Ale chcelo by to asi upraviť rovnicu trochu.

Nahlásit

-
0
+

Pozoruhodné je, že to, navzdory naším evropským předsudkům, funguje. Znám to z Káhiry. Žije tam 8 mil. lidí a dopravu téměř nic neřídí, přednost má to největší auto. V noci většina vozů nesvítí. Mají jen klakson. Přesto jsem tam za 3 týdny neviděl jedinou nehodu. V Praze ji vidím, pokaždé když tam na pár hodin přijedu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výborné. Děkuji autorovi i redakci za zařazení tohoto článku! Je tou správnou odpovědí na "blábolení" ;Lorda Sterna ze včerejška. Ten je přímo ukázkový exemplář arogantního a sebestředného sobce, kterému moc zamotala hlavu tak, že se rozhodl být samozvaným Spasitelem. Jak může někdo se vzděláním tvrdit, že ví co je tržní selhání a co jím není??? Jak může někdo nadřadit svůj individuální názor nad svobodné rozhodnutí desítek či stovek miliónů lidí?

Nahlásit

-
0
+

Neregulace v praxi: http://www.youtube.com/watch?v=LzjifmHavAQ

Nahlásit

-
0
+

To je sice hezké, ale autor se snaží naznačit, že ekonomika v minulosti regulována nebyla a proto fungovala, zatímco dnes regulována je, a proto nefunguje.
Takže: ekonomika samozřejmě byla regulována vždy, a to sadou regulí právních a náboženských, z nichž ty druhé už přestaly působit.
Za druhé, to že něco nějak "funguje", ještě neznamená, že to funguje k libosti jednoho z aktérů systému, to jest člověka. Příroda taky nějak funguje, ale člověk ji dost zjevně zreguloval (vidíme všichni kolem sebe), a ostatně tato regulace předchozího přírodního fungování je také obsahem civilizace. Návrat k neregulaci by možná uspokojil příznivce matematických či fyzikálních modelů a nějakého fanatického ekologa, ale nikoliv většinu lidí na téhle planetě. A totéž se dá ostatně napsat o implicitním programu, který je v podtextu této autorovy fyzikální analogie.

Nahlásit

-
0
+
2/2