Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Jak vyčistit politiku a zabránit rozkrádání státu?

30. 3. 2012
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pan Okamura se vic a vic vziva do sve nove role. Doufam,ze on NEBUDE mym dalsim prezidentem.

Jinak pan Kovanda to trefil nejlepe.

Nahlásit

-
0
+

Podle očekávání, střízlivý pohled na věc projevili pánové Kovanda a Mach. Zbytek názorů reflektujemainstreamový pohled na svět, který bych nazval jako politicko-ekonomický surrealismus. Snad nejbizarnější je představapana politologa Pehe - legislativnísmršť pod pracovním názvem "kapři si sami vypouštějí rybník".
Lukáš Kovanda to pojmenovává nejpřesněji - politika je systém, kde systematiky nahoru vzlíná ta nejhorší společenská spodina. Z podstaty tohoto systému. Slušný člověk se tam dostane jen jako statistická chyba. Ve zvláštních údobích zmatků takových slušných lidí může být více, protože systém nefunguje a náhodnost hraje větší roli (zároveň se také ale k moci může dostat Saint-Just či Lenin).
Já bych jen dodal, že demokracie toto ještě zhoršuje. Monarcha se stává vládcem náhodou - tím, že se narodil do správné rodiny ve správném pořadí. V demokracii musí vládce projít sítem primárek a dalších voleb, které odfiltrují slušné lidi. Core competence úspěšného politika v demokracii - schopnost oslovit podprůměrné a slepit většinu z nejrůznějších často protichůdných zájmů. Kvalifikace - podlézavost, podvod, lež, intrika, podraz, hroší kůže. (viz analýza H.H.Hoppe)
Nehledě na motivace. Zatímco monarcha se chová jako soukromý vlastník(maximalizuje hodnotu v dlouhém období), demokratická vládase chová jako dočasný nájemce cizího majetku (maximalizuje krátkodobé CF - co nevydrancuje během 4 let, může být nenávratně ztraceno).
Závěr je jasný. Nechápu nářky některých lidí. Sami si to zvolili. Ten, kdo hlasuje pro velký stát, silnou vládu a rozsáhlé přerozdělování, hlasuje pro defraudaci, korupci a organizovaný zločin. Nejen pro sebe, ale i pro ty, co velkou vládu nechtějí. Ať si potom alespoň nestěžuje, je to trapné.

Nahlásit

-
0
+

Prima anketa. Je z ní hezky vidět, že všichni víme, že "je cosi shnilého ve státě českém", ale řešení jak to změnit vidí každý úplně jinde. Než psát dlouhý komentář, tak provedu ohodnocení účastníků ankety stejně jako ve škole :-).
JIŘÍ PEHE4
TOMÁŠ PROUZA5
LUKÁŠ KOVANDA 1
JAROSLAV ŠONKA 3/4
PATRIK NACHER 3/4
PETR MACH 2
TOMIO OKAMURA 1/2

Nahlásit

-
0
+

Ad. Okamura a vštěpování hodnot mladým generacím. Možná to bude znít naivně, ale my co jsme vyrůstali na Foglarovkách, tak to v nás přecijenom alespoň něco nechalo. Nevím na čem vyrůstá dnešní mládež, ale Foglarovky se osvědčily celým generacím...

Nahlásit

-
0
+

Je potřeba přestat hledat chyby na Holešovské výzvě a na Slávkovi Popelkovi, smířit se s nimi na 100%, spokojit se s nimi, když neni nic lepšího a dát se bez námitek na jejich stranu. Pak namísto 1.000 lidí dojít hned ve 100.000 lidech na Václavák a odzvonit zas pánům na hradu jak 1989. Tak jak byla revoluce v Káhiře, tam musí být i revoluce v Praze 2012. Pány pak vyházet z oken hradu do Jeleního příkopu a prezidenta na prvém místě. Pražská defenestrace 2012. Plátěná revoluce. Vzpoura na lodi Hradčany. Nehledat pomoc u policie, ani u soudu, ani u vlády, ani u miliardářů, ani u strany komunistické, ani u strany demokratické, to je všechno jeden spolek. Pak by měly být zabaveny majetky všem miliardářům. A vláda a prezident by měla být z 30 let mladých nestraníků s univerzitou. Nenahrazovat prezidenta zase jiným stejného rázu, kterého mají nyní lidé v úmyslu.

Nahlásit

-
0
+
2/2