Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Penzijní fondy 2012: inflaci zdolaly čtyři

11. 7. 2012
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

dovolte mi uvést některé drobnosti na pravou míru:

růst měnových agregátů (M1, M3, atd.) nutně neznamená nárůst měnové báze - neboli tištění peněz, "ražebné" viz příspěvek výše, atd.

Dle mého názoru se tento mýtus objevil v souvislosti se snahou prodat zlaté slitky, stříbrné mince, resp. diamanty. Nepopírám existenci QE v USA a LTRO v Evropě, ale zkratkovité a ničím nepodložené tvrzení, že ČNB tiskne peníze jako o závod spíše vypovídá o autorově nepochopení věci.

Měnové agregáty rostou v ČR především zásluhou tvorby dluhů. Vytvořením dluhu se totiž půjčená částka přemění v pohledávku banky, ale půjčené peníze zůstávají v oběhu. Tzn. naroste celková bilanční suma bankovního sektoru. Jinými slovy: již jednou vložené peníze jsou opět vloženy jako vklad - novým vkladatelem je teď prodejce zboží, které bylo pořízeno na dluh.

Navíc ČNB nemá žádný důvod tisknout peníze z několika důvodů:
1. zákon ČNB zakazuje jakkoli hmotně podporovat stát
2. v českém bankovním sektoru je latentní nadbytek cca 350 mld. Kč, které si banky u ČNB ukládají za 2T repo sazbu. Teď tedy při technicky nulových sazbách se cca 50 mld. z těchto "nadbytečných&q uot;peněz přelily na O/N vklady, nicméně to na situaci nic nemění.

Nahlásit

-
0
+

Ano, o inflaci se sice říká, že "znamená všeobecný růst cenové hladiny v čase" (http://tinyurl.com/7ze4kp9), ale to je jen doprovodný symptom nárůstu peněžní zásoby. Například dolar už je ve strmé části exponenciály (http://www.youtube.com/watch? v=-xCy6sDxnhs).Jsou někde k vidění historické grafy pro CZK (M1, ...)? Z ohledem na budoucí pravděpodobné znehodnocování měn jsou pro běžného člověka penzijní fondy k ničemu...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano Tomáši kocourku, přesně tak. Ještě se podívat pár let do minulosti, jak rostly monetární agregáty a je to opravdu hrozivé.
Ještě bych upřesnil, že fondy tak jako tak vydělaly, prodělali podílníci fondů a vydělal stát na tzv. "ražebném" .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakou inflaci zdolaly? Oficiální, nebo reálnou?
A kdy budou znárodněny?
A přežijí státní bankrot?

Na FinMagu vycházejí i lepší články:
http://www.finmag.c z/cs/finmag/ekonomika/proc-je- statni-bankrot-nutnou-podminko u-rozumneho-vladnuti

Nahlásit

-
0
+

Pokud ale uvažujeme reálnou inflaci, kterou každý z nás pocítí (min. 6% dle M1 za loňský rok), tak ji nepřekonal žádný fond, naopak jsou velmi ve ztrátě.

Nahlásit

-
0
+