Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Těžký, těžký, aneb kýchá celý svět!

4. 1. 2011
39 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Historie úroků sahá minimálně do doby starověkého Řecka, tj. cca 600 let př. n. l. Ježíš Kristus mohl mít klidně kříž na úvěr;-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Milióny teorií proč máme krizi.Ale nikdo se ani na vteřinu nezamyslel,že za vše může finanční systém, založený na úrocích.Takový systém má životnost max.80-100 let.Potom se musí zákonitě resetovat (jakkoliv).
Uvedu jednoduchý příklad: Za doby Ježíše Krista by si někdo uložil 1 zlaťák do tehdejší banky na 3% úrok(čistě hypoteticky:-)).Po 2000 letech by nyní jeho prapra vnuk přišel do té banky a chtěl by si pradědův zlaťák vybrat i s přičteným úrokem. Banka by mu musela vyplatit několik tisíc ZEMĚKOULÍ z ryzího zlata.....Tomu se ani nechce věřit že? Ale matematika hovoří jasnou řečí.
Nyní jsme ve fázi kdy, nám úroky z úroků začínají stoupat až nad hlavu a není možné se stávajících dluhů normální cestou zbavit.

Nahlásit

-
0
+

překlep - "jej"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trh selhává, protože jen narušuje stát (resp. někdo, kdo získá díky státu výhody), a z toho plyne, že stát musí dohlížet na trh, aby trh neselhal...

Uhhhh, přemýšlím co mi tom argumentu nesedí... :)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lze kompetetivni vyhodu ziskanou politickym lobbyingem nazyvat chybou "market economy"? Neni to spise chyba "social economy"?
Klasick eVeznovo dilema je sice zajimavym modelem, ale v realite nema prilis opozit, protoze podleha velice striktnim podminkam: jedna hra (skutecnost je iterativni a tedy motivujici uplne jinak), neexistence vzajemne komunikace (ve skutecnosti spolu lide vetsinou muzou mluvit a muzou se domlouvat).
Problem cerneho pasazera je rozsireny predevsim diky "socialne" nastavenym systemum, ve kterych je vylouceni ze spotreby "socialne nevhodne". Klasickych verejnych statku je opravdu minimum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě toto je příčinou globálního přibližování všech ekonomik. Mobilita práce vede na jednom místě k vzestupu a na druhém k poklesu životní úrovně. V malém měřítku to vidíme vlastně sami na sobě. Vemte si polistopadový vývoj v ČR. Za 21 let jsme si prošli fází divokého kapitalismu, montoven, prudkého růstu životní úrovně a nyní se snažíme budovat vývojová centra. Počkejme si, kde bude za dalších 21 let dnešní Indie/Čína/Brazílie. My budeme mezitím rádi za stagnaci. Už dnes hledají výrobci jiné varianty montoven než jsou ty Čínské, které postupně zdražují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Me na tom vsem fascinuje to, jak vsichni ignoruji zakladni fakt a tim je nedostatek prace. Proc doslo ke krachu sub-prime hypotek? Protoze sub-prime lide prisli o praci. A proc prisli o praci, protoze jejich prace byla exportovana do Asie a Jizni Ameriky.

Proc se dnes nedari svetovym ekonomikam? Protoze firmy neotviraji pracovni mista na zapade, protoze know-how, investice a pracovni mista se vytvari v Asii a ne Americe nebo Evrope.

Pricinou krize neni krach na hypotecnim trhu, pricinou krize je export kapitalu a prace ze zemi zapadniho sveta! A nic se nezlepsi, dokud zapadni staty nebudou motivovat firmy k tomu, aby misto otevreni noveho vyvojoveho centra pro 20 tisic indu/cinanu/brazilcu, otevreli toto centrum v Americe/Evrope, aby 20 tisic americanu/evropanu ziskalo praci a mohli tak opet utracet penize, platit dluhy a hlavne platit dane!

Nahlásit

-
0
+

Market economy je stejna fikce jako komunizmus - resp. jak rika autor, social science fiction - a to v podstate ze stejnych duvodu (idealizace akteru, vedouci k domence, ze system je samo-stabilizujici).
Proc je tomu tak je celkem jednoduche - ME predpoklada, ze vsichni hraci jsou priblizne stejne silni, a nikomu se nepovede ziskat silnejsi pozici, a vsechny ekvilibria jsou optimalni.
Bohuzel, realny svet je jiny (coz uznal uz i Adam Smith - "Lide ze stejneho oboru se nesetkavaji casto, ani pro zabavu a rozptyleni, ale konverzace skonci spiknutim proti verejnosti, nebo machinacemi vedoucim ke zvysenim cen.")
Jinymy slovy, ziskat kompetitivni vyhodu je snadnejsi politickym lobovanim pro zasahy do trhu.
Ad ekvilibria - bohuzel veci jako prisoners'' dilema a free-rider problem take vedou k sub-optimalnim vysledkum, ktere casto volny trh neni schopen vyresit.
Na druhou stranu, abych parafrazoval Churchilla - (realny) trh je spatnym mechanismem, ale nikdo zatim nevymyslel lepsi.

Nahlásit

-
0
+

Díky za prima článek. Demokracie vs. autokracie i kapitalismus vs. socialismus představují varianty, mezi nimiž si lidé nějak nedokáží vybrat. Neustále vznikají hybridní systémy, snažící vzít z každého to lepší. Nikdy to tak docela nefunguje. Kapitalismus? Ano, ale těm co v něm neuspějí socialistiské jistoty. Demokracii? Ano, ale vládcové jsou svatí. Zajímavé je z toho pohledu například srovnání Číny a Evropy. Obě zřízení jsou téměř zrcadlově odlišnými hybridy. Co z toho je lepší?

Nahlásit

-
0
+
2/2