Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam investovat, když se hroutí měny?

20. 4. 2011
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Otázka cenotvorby zase není tak jendoduchá a přímo vázaná na měnu. Významnou roli zde hraje třeba poptávka a nabídka, cenová regulace, dotační politika.....

Máte pravdu v tom, že odkup "vlastních" ;dluhopisů je de facto tištěním nekrytých peněz. Ty ale zatím zůstávají v rozvahách finančních institucí + do značné míry sanují schodky v manadtorních výdajích. Laicky řečeno - k retailu se prakticky nedostávají a pokud ano, pak jen v rámci už zavedených finančních toků (třeba tlak na růst mezd je nyní v USA i EU velmi nízký). Což je jeden z důvodů, proč se inflace zatím drží na nízkých úrovních.

v USA je to ještě o něco složitější. QE se děje prostřednictvím komerčního sektoru, takže rozvahaFEDu zůstává formálně zcela čistá.

Dokonce se dá jen těžko kategoricky tvrdit, že postkeynesiánské zásahy mají hlavní podíl na růstu komodit (s výjimkou zlata). A další položky ve spotřebních koších zatím, navzdory pumpování peněz, spíš klesaly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Otázka zněla, kam investovat.
Pokud si za danou měnu koupím každým rokem o 10% méně jídla, benzínu, čehokoli... tak od investice budu očekávat Zisk+RizikovouPřirážku+Inflaci .Tedy třeba 15%.

Takže praktická otázka je, do čeho (v USD či EUR) investovat tak, aby to vyneslo aspoň 15% za rok. A na takovou otázku není lehká odpověď. I když samozřejmě takové výnosy (pohledem do minula) dosahovat lze.

Nebo tu otázku lze pojmout ještě drsněji: kam investovat, aby můj výnos ve stabilní měně (Au/Ag) byl aspoň 2% ročně. A to už by se v této době plnilo asi těžko. Ale asi i to lze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem ekonom, ale když ECB natiskne EURo a koupí za něj řecký dluhopis, takže se toto ničím nekryté EURo dostane do oběhu, tak tím způsobí, že za EURo, které mám v kapse si rázem mohu koupit méně.

Nahlásit

-
0
+
2/2