Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam investovat, když se hroutí měny?

20. 4. 2011
33 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Problémy nemá ani dolar, nýbrž americký federální rozpočet."
US rozpočet má problém -> US vláda tiskne dolary. Tisk dolarů vám nepřipadá jako problém pro dolar? Pak už pro něj není problém asi nic.

Nahlásit

-
0
+

Vidim, jak se napriklad nasi politic boji o zivot :-D
Lidi si musi uvedomit, ze bud bude spatne ted anebo mnohem hure pozdeji..Takze demonstracema jsou sami proti sobe..Ale alespon bych vedel, ze jsem udelal vse.

Stacilo by par let na seskrtani toho dluhu, jen by se muselo prestat tak silene krast. Takze samozrejme neverim, ze se to nekdy seskrta..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, shadowstats mluví jasně

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že BEN Bernanke moc dobře ví co dělá, jen to nikomu veřejně neříká.

Co by jste dělal na jeho místě vy? Já asi to samé, protože nic jiného se dělat nedá když se člověk dívá na federální rozpočet a jeho díru, oproti ní mariánský příkop je jen malá jamka :D

Stačí se podívat do Evropy a na pokusy politiků provádět škrty. reakci jsme sami viděli - masivní protestní demonstrace. No a co těm politikům asi zbývá, jsou to taky jen lidé a než aby se cítili ohrožení na životě, tak raději nechají pomaleji likvidovat hodnotu měny inflací. Nežebych toto počínání schvaloval, také mě to štve, když kupní síla mých úspor klesá, ale co naplat. Když to nejde cestou škrtů, tak hold se musí jít cestou inflace. Navíc současné dluhy jsou tak velké, že ani škrty nepomůžou. Myslí si snad někdo, že česká vláda seškrtá cca 150 mld. Kč na výdajích, aby náš rozpočet byl vyrovnaný? To je jedno velké sci-fi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inflace je mnohem vyssi nez 2.1%. Verit temto datum je jako verit Bernankemu, ze vi, co dela.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hlavní problém je, že všechna tyto vychýlení byla kvůli zásahům státu to měnových trhů... a ne kvůli iracionalitě trhů.
takže zase ti co problém způsobili se to snažili hodit na jiné a sami to vyřešit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom par rychlych myslenek:
- parita kupni sila meny muze byt dlouhodobe vychylena mimo jakoukoliv racionalni uroven..vzpomente napr. porevolucni cenu dolaru/libry/marky v ceskych korunach.

- jak pan Kohout pise na komoditach na menach denne probiha z racionalniho pohledu nesmyslne vysoko-objemove obchodovani. Samozrejme drtivou vetsinu zivi jen a jen spekulace. A opet i spekulant muze polozit menu.. vzpomente napr. na G.Sorose a britskou libru. A kdyz se k tomu prida run na banku..eee run na menu .. v dobe intenetove.. kdy staci zatahat za ocas jedno prasatko a investorske stado ochotne zacne panikarit... kdo se pta jakoku ma co cenu?

- je pravda ze vetsina krachu v historii porobihala ve scenari.. platebni neschopnost - tisk penez - znehodnoceni meny - statni bankrot. Ale jak jsme na tom dnes?treba USA - platebni nechopnost (check) - tisk penez? ano.. podle vsecho je FED cim dal vetsim "veritelem" ;vlady spojenych statu.To ze ve 20 st. nezkrachovala zadna supervelmoc neznamena ze v dnesnim svete budou mit centralni banky dostatecnou politickou silu aby se inflaci zmnohonasobene systemem dluhoveho financovani postavili. I supervelmoci krachuji.. jenom s delsi periodou. A priklad.. treba dnesni doktori.. mozna si zasluhuji vic, ale vyssi realny plat stejne nedostanou.. jedine co si vystekaji bude inflace pro vsechny.. i kdyz tento priklad mozna neni nejlepsi.

PS: nejsem ekonom.. jenom takovy nazor z lidu.

Nahlásit

-
0
+

CPI v USA je mírně nad 2% (konkrétněĚ 2,1%), přičemž oficiální inflační cíl Fedu je 1,5-2%. Nějaká ta desetinka navíc není kritická. Důležité je něco jiného. Tím je ZRYCHLOVÁNÍ inflace. Před 3 měsíci byla roční míra inflace 1,1%, teď je 2,1%...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Množství peněz v ekonomice již roste (viz. oběživo a měnový agregát M1), jen jejich růst se zatím neprojevuje na oficiálně publikovaném čísle CPI. Ale na subindexech CPI a tím nemyslím pouze subindexy CPI zaměřené na komodity se rostoucí inflace již projevuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 1.) To snad ani neni nesouhlas, cena penez je dana poptavkou (americke zbozi, rezervy CB, jine zbozi obchodovane v dolarech (ropa, dolarizovane ekonomiky)) a nabidkou (FED). Kohout spise nepredpoklada, ze FED by pumpoval do ekonomiky vyrazne vice penez nez CB vytvarejici jine hlavni meny. Nemluvi o inflaci, ale o menovych kurzech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale CB bude mít co nabídnout, vyšší úročení než na mezibankovním trhu. FED nepustil likviditu do ekonomiky, ale pouze na mezibankovní trh. Až banky začnou více úvěrovat, dojde teprve ke zvýšení peněz v oběhu (v ekonomice). To pravděpodobně FED zvedne úrokové sazby a protože likvidity bude v bankách příliš, a jejich mezibankovní IR nízká, budou ochotně ukládat přebytkovou likviditu u FEDu. (mezibank. IR se opět přiblíží zvýšené oficiálně vyhlašované sazbě)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aktuálně ale drtivá část rozvahy FED je složena z hypotečních cenných papírů, které pomalu expirují a vládních dluhopisů, které FED dále masivně nakupuje. Předchozí programy FEDu jsou až na výjimky splaceny, resp. zaujímají malou část rozvahy. Desítky mld. USD přece nebudeme řešit ne? Takový drobný:D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Banky mu splatí třeba TARP nebo jakékoliv jiné půjčky.Fed to zadrží a nevrítí do ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to asi poprvé, co s panem Kohoutem nesouhlasím :)

1. Cena dolaru není dána jen poptávkou po americkém zboží, ale množstvím dolarů v oběhu. A toto množství má pod palcem Fed a je naprosto nezávislé na úspěšnosti Coca-Coly nebo Microsoftu. Pomohlo snad Němcům po 1. světové válce, že "dokud žije Siemens a Krupp, tak marka vydrží"?

2. Nemáme jen hyperinflaci, i "normální" mírná inflace kolem 10% znamená, že za 10 let hodnota měny klesne 2.5násobně, což s investicí může nepříjemně zamávat.

Nahlásit

-
0
+

ok :) tak to jsem popletl:)
ale pointa přece zůstává ne?
jak fed stáhne likviditu kterou pustil do ekonomiky, když nemá co nabídnout zpátky za ty peníze.?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to sice pomalu ztrácí, ale já spíše myslel to, co je v tom článku a to je, že dokud Saudská Arábie obchoduje v dolarech, tak je na tom dolar ještě dobře. Kdyby přešli třeba na Euro, tak má dolar obrovský problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bankovní likvidita se stahuje v pasivech CB.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, pokles v posledních pár letech je znatelný

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, pokles v posledních 1-2 letech je znatelný

Nahlásit

-
0
+

A to ještě chytře přestali vydávat M3..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a jak ty peníze stáhne? co dá bankám za ty peníze? když hodnota aktiv FEDU klesá?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máš Honzo na mysli tyto indikátory?

1) Velocity of M1 Money Stock (M1V) - http://research.stlouisfed.org/fred2/series/M1V?cid=32242
2) Velocity of M2 Money Stock (M2V) - http://research.stlouisfed.org/fred2/series/M2V?cid=32242
3) Velocity of MZM Money Stock (MZMV) - http://research.stlouisfed.org/fred2/series/MZMV?cid=32242

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U peněz vstupuje do hry ještě jeden faktor. Tím je rychlost jejich oběhu. Právě její zpomalení je jedním z důvodů, proč se tištění peněz v USA neprojevuje na inflaci mnohem více.
Proto musí Fed sledovat rychlost peněz ostřížím zrakem. Pokud mu uteče okamžik nárůstu rychlosti oběhu a on nezačne stahovat peníze z trhu, má inflaci rozjetou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ropa už se v jiných měnách obchoduje, nicméně oficiálně pouze v dolarech. Takže předpokládám, že máte na mysli to, až dolar ztratí svůj status rezervní měny?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peníze mají od zrušní zlatého standardu jen jednu hodnotu - a to je hodnota toho, co si za ně můžu koupit..A na to přece není potřeba žádná teorie.

A jen malinká poznámka k té inflace - Vaše komentáře se zdají být celkem smysluplné a pokládám Vás tedy za opravdu inteligentního človéka. Potom ale tedy nemůžete věřit údajům o inflaci, které jsou snadno zmanipulovatelné?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na posuzování hodnoty peněz mám vlastní spotřební koš. V okamžiku, kdy inflace znehodnotí peníze (vůči mému koši), tak musím zdražit svoji práci. Hodnota volného času by se tedy dala jako měřítko použít.
Ničením peněz jsem v tomto příspěvku myslel opětné stahování dodatečných peněz centrální bankou, čímž jedině by mohla zabránit inflaci. To samozřejmě neudělá, ale bude chrlit další a další peníze, takže ty co již mám znehodnotí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"QE se děje prostřednictvím komerčního sektoru, takže rozvaha FEDu zůstává formálně zcela čistá. "

Mohl by jste mi prosím objasnit co tím myslíte? Rozvaha FEDu díky QE totiž dramaticky roste: http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?chart_type=line&s[1][id]=BASENS&s[1][range]=5yrs

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkné přirovnání, ale v čem vyjadřujete cenu peněz? Elementární ekonomie nás učí, že peníze korelujeme hodnotou volného času (u poněkud překonaného vzoru homo oeconomicus), což v tomto případě příliš nevychází.

Cenné kovy nejsou (zatím?) klasickým podkladovým aktivem a hodnotu peněz, když to velmi zjednodušíme, můžeme vázat ke spotřebním košům, samozřejmě s vazbou na inflaci, případně k referenční měně, s vazbou na depreciaci/devalvaci - v globální ekonomice jde o spojené nádoby.

Co se týká "ničení" peněz, ty samozřejmě výše uvedenými cestami ztrácí svou reálnou "hodnotu", nicméně skutečné ničení se děje spíš přebujelými neinvestičními - mandatorními výdaji států (které patrně stojí za onou potřebou tištění).

V současné době ale spíš platí, že peníze mají "dohodnutou&quo t;hodnotu - tady už bychom se ale dostávali k sémiotickým teoriím.

Rozumím tomu, co říkáte, nicméně skutečnost je opravdu trochu složitější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když je něčeho víc, tak klesá cena, i když se to může projevit se zpožděním, pokud výrobek uskladníme a pouštíme na trh postupně.
Jestliže přibývá peněz, klesá jejich cena, i když se to nemusí projevit hned, protože je někdo má zatím uloženy ve skladu.
Takže by ty nadbytečné peníze museli zase zničit a nepouštět do oběhu a tomu přece nevěříte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doporučuji článek na Marketoracle ohledně vývoje dolaru v souvislosti s demonstracemi na dálném východě. Celkem souhlasím s tím, že dolar bude mít problém až v okamžiku, kdy se ropa začne obchodovat v jiné měně. Když investovat, tak do dvou "bublin" ropy a zlata.

http://www.marke toracle.co.uk/Article27391.htm l

Nahlásit

-
0
+
1/2