Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Japonsko se otřáslo! Co se stane s jeho ekonomikou?

15. 3. 2011
 5 005
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je konec dolaru tady? Doporučuji další článek od G. Liry:
http://gonzalolira.bl ogspot.com/2011/03/i-think-tod ay-is-day-dollar-breaks-down.h tml

Nahlásit

-
0
+

Necháváte se unést kulturou paniky, zatím se jen prokázalo, že i na místní poměry špatně navržená jaderka zvládne i ty největší pecky, které dokáže příroda vytáhnout z arzenálu (vlna 5 metrů vyšší než bylo uvažováno, zemětřesení 5-10 silnější, než jaké bylo pokládáno za možné). A dokud nerupne nádoba reaktoru, objekt reaktoru nebo neproteče "jaderná jímka", tak to stále platí. Tam kde panikáři a ekoblábolisté vidí selhání, tam my technici vidine neuvěřitelný triumf technologie nad silou přírody...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zemetreseni v Japonsku neni JEDNOU-NEKDY ale docela casto. Povodne u nas jsou priklad podobne hlouposti u nas, jen se divim jak je mozne dostat stavebni povoleni na dum v miste, kde jsou caste povodne. Dalsi veci je, zda je dlouhodobe mozne, aby na teto jedne malinkate planete zilo nejakych 6-7 mld lidi. Osobne bych radeji videl cislo o rad mensi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemusejí... Jenže představte si, že by tohle hrozilo u nás. Odstěhujete se, protože by to "JEDNOU-NĚKDY&q uot;mohlo přijít? Proč lidé staví nové domy v tam, kde je loni smetla povodeň? Další věc je, že kdyby se všichni odstěhovali někam, kde je bezpečno, lidem, kteří v "BEZPEČNU" žijí, by se asi úplně nelíbilo, kdyby se tam nacpali všichni...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono Japonsko ukazalo jen to, co se lide okolo jaderne energetiky bali priznat: Kazda vec muze byt nebezpecna, byt je navrzena a vyrobena sebelepe. Ale v tomto konkretnim pripade me spis napada otazka, proc v dnesni dobe musi lide zit na mistech, ktera jsou nebezpecna k zivotu.
O jinych typech reaktoru se toho uz hodne napsalo, ale bohuzel do stavby se nikdo nehrne. Takze na ne budeme patrne cekat do nekonecna, stejne jako na elektromobily a podobne veci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Martine, uznávám, že jsem se nechal poněkud unést svým rozhořčením nad reakcí tisku a řady lidí. A zdejší komentář poněkud přecenil: "Jaderná podpásovka přitom přichází ve chvíli, kdy se ... Všichni si totiž docela logicky řeknou: Jestli katastrofě nezabránili ani Japonci, nezabrání jí nikdo.
Ale i když nedojde k nejhoršímu a ... nečekají vůbec lehké časy."

BUDOUC NOST:
neníbudoucnost v thoriových reaktorech ? Z toho co jsem četl plyne, že je to technologie bezpečná. Výsledným odpadem nejsou nebezpečné rozpadové látky. A thoria je na světě mnohonásobně více než uranu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Petře, kde tady vidíte brojení proti atomu? Vždyť jde o rychlou analýzu možného vývoje. Nikdo tady o tom, že bychom chtěli zakázat atom, neříká ani slovo :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co s jádrem? Třeba nakoupit těžaře uranu... Včerejší výprodej byl ukázkový. Budoucí vývoj uranových akcií těžko předvídat, proto raději rozložit nákupy do více tranší.

Nahlásit

-
0
+

A nikoho ani nenapadne, že tahle rovnice nemá řešení? Ne takové, jaké si přejeme, tj. pokračování růstu spotřeby? Vnímám, jak mnozí dříve zapřísáhlí odpůrci jádra změkli pod tlakem "nutnosti" ,jak nedokázali překročit stín davové slepoty business as usual. Tohle je takové připomenutí. V Černobylu to taky nebylo zemětřesení ani tsunami. Nakonec, mluvit o levné energii - při započítání všech nákladů, i těch budoucích, vychází EROEI jádra hodně vysoko.

Nahlásit

-
0
+

To, ze se na situaci sveze napr takovy Bursik (viz CR Rozhlas vcera kveceru) a zacne vykrikovat, ze zajisteni jaderne energie selhalo atd., mne neprekvapuje. Ze se na tom sveze ale mnoho jinych komentatoru, to uz je na povazenou. Zda se, ze zmineni panove nedokazou rozlisit mezi selhanim jaderne elektrarny jako takove bez vnejsiho vlivu a selhanim nasledkem zemetreseni 8,9 R plus vlny tsunami. Takze srovnavat postaveni jadernych elektraren v Japonsku s temi napr v Evrope ponekud kulha. Co by se muselo stat, aby v Evrope bylo zemetreseni nebo tsunami ???!!! Pad velkeho meteoritu ? Pak uz nejspis bude uplne jedno zdali to elektrarny vydrzi nebo ne.
Dale je otazka zdali vubec ta elektrarna byla postavena, aby odolala zemetreseni a tsunami (viz prohlaseni jednoho z lidi, ktery se na navrhu podilel).
Je tedy treba pockat az se zalezitost vysetri a zjisti, co bylo pricinou problemu zdali zanedbani pri aplikaovni opatreni proti zemetreseni/tsunami nebo neco jineho nebo skutecne ty opatreni selhala a nestacila.
Srovnavat tedy situaci japonskych elektraren s evropskymi je nesmysl. Ale to nebrani hromade lidi, aby to pohodlne vyuzili k pokriku proti jaderne energii. U bulvarnich platku je duvod jasny, taktez u ruznych zelenych ekobiofoto-zmrdu. Vrta mi hlavou co takove vyjadreni dela na tomto webu...

Nahlásit

-
0
+

Problém je v tom že lidstvo žádnou jinou alternativu než atom nemá.

Japonsko je chyceno v energetické pasti již desetiletí, USA se do ní dostala sice záměrně v 70letech. Čína je v ní posledních několik let. Peakoil je za dveřmi. Pokud se budou stavět plynové elektrárny stejným tempem jako dnes tak tu máme za chvíli i peakgas (klasického plynu). Uhelné zásoby v Číně jsou tak do roku 2030 u nás ještě níže. Zelená energie no pokud nechceme platit za kwh 20kč pak na ní můžeme zapomenout.

Nic jiného mě nenapadá. Tedy ano konečně začít strategicky uvažovat a místo zemědělských dotací a sociální podpor začít lít peníze do výzkumu termojaderné fůze, urychlovačů atd. Může to být slepá cesta ale jinou alternatívu nemáme protože pokud nebudeme mít zdroje levné energie pak se vrátíme o 100let zpět.

A to nemluvím o nástupu elektromobilů o kterých se tak sní :) Kolik to bude potřebovat el. energie a kde jí vezmeme?

Nahlásit

-
0
+