Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Od osmnácti do nekonečna?

17. 5. 2010
41 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jenen můj zmámý rozpracoval tuto myšlenku do většího detailu a navrhuje úpravu současného politického systému: dvoukomorový parlament. Horní komora hlasuje o státním rozpočtu(zjednodušeně řečeno) o všem, co stojí stát peníze Do této komory jsou volební hlasy váženy zaplacenými daněmi. Dolní komora rozhoduje o všem ostatním, kde platí rovnost účastníků (třeba občaské nebo obchodní nebo pracovní právo). Dolní komora také volí vládu. Ta však vládne ve finančním mantinelech stanovených horní komorou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kritika demokracie je sice na mieste,ale ake su alternativy? "Osvieteny" ;samovladca alebo diktator je skor len vynimkou a spoliehat sa ze "Car bude mat dobry den" nie je najlepsim sposobom ako riesit politicke a ekonomicke problemy.Aj v tejto diskusii vidim hlavne znechutenie ludi nad tym,co je vlastne uplne logicke-ak sa ma nejakym sposobom dohodnut zopar milionov obcanov,zakonite dojde k dlhym a komplikovanym diskusiam a nedokonalym rieseniam.Takze je logicke,ze ludia volaju po jednoznacom,raznom a definitivnom rieseni.Vcelku to je ale hlavne vnutorny problem ludi,ono predsa len-najbohatsie,najslobodnejsi e,najrozvynutejsiekrajiny su demokracie.Takze fakty ukazuju,ze aj napriek vsetkym nevyhodam,demokracia fungovat moze.

Nahlásit

-
0
+

Hezký den, tohle je opravdu skvělá diskuse. Díky vám všem za ni!

Nahlásit

-
0
+

Demokracie je velmi nedokonalá forma vlády. Rozhodování většiny je vítězstvím průměrnosti. Absolutistická moc je mnohem konzistentnější formou vlády. Ale najděte si lidumilného diktátora, kterému za čas nepoleze moc na mozek....Věkové hranice pro volební účast jsou podle mě naprosto v pořádku. Pokud bych se měl zamyslet nad nějakou imaginární omezující změnou, tak bych se možná přikláněl k názoru, že ten kdo byl v minulém volebním období v úhrnu přispěvatelem státního rozpočtu, měl by mít např. dvojnásobnou váhu hlasu než ten kdo byl pouze příjemcem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nápad s kvízem se mi velmi líbí. Kromě složitějšího zpracování volebních lístků na něm nevidím žádnou vadu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"...mladí mohou volit i na Kubě v Severní Koreji..." - dostanou jeden volební lístek s Raúlem Castrem respektive Kim Čong-ilem, a mohou ho jít vhodit do urny.Já bych věkové limity nechat tak jak jsou. Ale líbí se mi myšlenka pana Bernarda. Takový třicetikorunový poplatek ve volební místnosti bych zaplatil snad ještě radši než poplatek u doktora.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlasují-li dva vlci o obědě, přehlasují jednu ovečku. To není drobný nedostatek demokracie, ale její naprosto zásadní problém. Proto je každá demokracie nestabilním systémem, který aktivně pracuje na svém zániku. Upřednostňování demokracie vlků nad osobní svobodou ovečky je součástí tohoto rozkladu.Přemýšlel jsem o tom, jak by asi fungoval volební systém, kde by ke každému hlasovacímu lístku byl připojen krátký kvíz. Ten by se týkal buď programu volené strany, nebo všeobecné schopnosti uvažovat o důsledcích volby. Pokud by někdo v kvízu propadl, jeho hlas by taktéž propadl. Pak by volební právo nemuselo být limitováno žádným věkem.Nádhernou úvahu o volebním právu lze najít v knize Roger Fouts a Stephen Tukel Mills: Nejbližší příbuzní – Co jsem se od šimpanzů dozvěděl o nás:„Obvykle se argumentuje, že některá lidská práva, např. právo volební, by šimpanzům k ničemu nebyla a že by je jaksi nedokázali využít (nicméně jim lze přiřknout práva, na která dohlédnou). Jde o velmi nebezpečnou úvahu. Šimpanzi by jistě dokázali házet papírky do bedýnek… V případě pasivního volebního práva by jistě dokázali i v parlamentu hlasovat zvednutím ruky a současným zmáčknutím knoflíku… Začneme-li argumentovat, že by přitom nechápali obsah těchto aktů, ocitáme se v hlubokém rozporu se samotnou ideou všeobecného volebního práva. O velké části spoluobčanů platí totéž.“ (kráceno)

Nahlásit

-
0
+

souhlasim, pak by nejvetsi volebni pravo meli zamestnanci statu+zamestnanci v soukromem sektoru, nebot ti narozdil od OSVC plati dane v radne vysi skutecneho platu a nefixluji si minimalni mzdu , dane i odvody :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Navrhy na znizenie vekovej hranice volebneho prava su vlastne uzasny oxymoron.V Europe je vek 18 rokov zaroven hranicou aj na dalsie prava - kupovanie cigariet a alkoholu, vodicsky preukaz, nakup pornografie, plna pravna subjektivita, plna pravna zodpovednost a pod.Takze sa vseobecne predpoklada a je vseobecny suhlas, ze do veku 18 rokov nie je clovek natolko dospely a vyspely, aby plne chapal dosledky svojho konania.Inymi slovami,dusevne na to zatial nestaci.Samotny akt odovzdania volebneho listku by ale mal spocivat v schopnosti zhodnit ako spolocnost,tak aj politikov,politicke strany,programy a ich konanie.Takze sa predpoklada,ze clovek nie je dostatocne dospely na to,aby chapal dosledky fajcenia a preto si nemoze kupit cigarety-ale zaroven je dostatocne dospaly na to,aby vyberal politikov,ktori budu rozhodovat o povoleni/zakazu fajcenia.Tento clovek nie je dost dospely aby mohol podpisovat vsetky zmluvy,ale je dost dospely,aby mohol vybrat politikov,co maju zanho podpisovat zmluvy celostatneho dosahu.Je to uplny protiklad a uprimne by bolo napr. navrhnut,aby sa vseobecna hranica dospelosti-vratane vsetkych prav a napr.aj plnej trestnopravnej zodpovednosti znizili na tych 16 rokov.Inac to je len pokrytecky navrh.

Nahlásit

-
0
+

Já bych dal volební právo podle toho,jak lidé platí daně bez ohledu na věk.1 Kč zaplacená na daních by byl jeden hlas.Lidská touha po moci by lidi motivovala k tomu,aby vydělávali více a v konečném důsledku by bohatství naše společnosti rostlo rychleji než teď.Jen by se asi trochu posunula redistribuce bohatství ve společnosti.S největší pravděpodobností by to vedlo ke kastovnímu systému jako byl ve starém Římě nebo Indii.

Nahlásit

-
0
+

hlavně demokracie je hloupá podle mě, na youtube je good video ve kterém je to shrnuto. vpodstatě říká, že nejlepší je republika

Nahlásit

-
0
+
2/2