Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Líní nebo pracovití? Jací jsou?

29. 12. 2009
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nejnovější zkušenost (ne vlastní): Přišla se představit úplně nová vedoucí (odjinud, nikoho neznala) a promluvila k podřízeným jako dlaždič, mimo jiné: "Pamatujte si, že jsem svině, a že s váma zatočím, o prémie vás oškubu za sebemenší chybu..." (Vynechal jsem vulgarismy, protože se na Finmag nehodí.)

Nahlásit

-
0
+

To je jeden z možných pohledů. Ovšem to neznamená, že pro někoho práce nemůže být hobby, doopravdy jej baví a nebere ji jen jako nutný zdroj existence.Mám jednu takovou kolegyni, je vdaná a ani nečeká stejný přístup od ostatních:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta třetina života, kterou v práci strávíme, může být stejně zajímavá (nebo ještě zajímavější) než zbytek našich životů!Nevím, jestli si v této části autor neodporuje. Pokud takovéto lidi ani nenapadne sledovat hodinky, zpravidla to končí tím, že dělají dvanáctky a když je třeba (a to je skoro vždy) zajdou do práce i o víkendu.Takovým lidem se pak splní americký sen a to je prožít život prací. Mám pár takových kolegů, většinou jsou svobodní a nebo rozvedení, jako náhražku si občas dopřejí eurovíkend atd.Upřímně vůbec jim nezávídim a je mi jich spíš líto, co mi vadí je že si myslí, že by to každý měl dělat jako oni.

Nahlásit

-
0
+

Ono to funguje i obracene, spousta zamestnancu si mysli, ze zamestnavatel je chce jen "podojit" a odkopnout. Bohuzel ani jednim pristupem se nikam jako spolecnost nedostaneme. Navic vetsina lidi chodi do prace proto, aby vydelali alepson nejake penize, tezko za tim hledat vic.

Nahlásit

-
0
+

Dobré téma! Podobných myšlenkových stereotypů jsou v našem myšlení spousty - z ekonomické oblasti lze namátkou vybrat "axiomy" ''podnikatel = pilný, zodpovědný'', ''nezaměstnaný = líný, vychytralý''... Principem těchto předsudků je princip upřednostňování části před celkem, kuriózního před podstatným.Na vině je, jako v mnoha jiných případech, naše psychika, geniálně naprogramovaná na podmínky života, které v naší civilizaci již tisíce let nepanují. Našemu přepředku-lovci mohlo být dočista jedno. že 99,99% pozorované plochy lesa je jako obvykle, protože ta flekatá pohybující se jedna setina procenta byl šavlozubý tygr.Tenhle boj s primitivem v sobě asi vyhrát nedokážeme, ale vzdávat se nesmí. Pro začátek postačí si uvědomit, že všímat si (pouze či především) výjimek je princip uvažování vhodný pro rychlá rozhodnutí o jednoduchých věcech. Mezi ty ale společnost ani jeji ekonomický život nepatří...

Nahlásit

-
0
+