Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Skončíme jako General Motors

2. 6. 2009
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, díky, takže si rozumíme :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud investuji peníze či energii, musím kalkulovat s rizikem návratnosti, smysluplnosti. Velkým rizikům nebo dokonce jistým ztrátám se rozumný investor včas vyhne a přesune svá aktiva do bezpečnějších vod, tedy vyklidí aktivní, jinak jemu vlastní, pozice.Např přestane aktivně podnikat, změní své priority, soustředí se na ochranu kapitálu - nikoli na rozvoj, přesouvá kapitál, věnuje se jiným životním hodnotám a podobně. Postaví se prostě mimo epicentrum krachu oněch původních dohod.Jiné praktické vyklízení pozic (neposuzuji morální aspekt) bychom mohli nalézt u amerických bankovních manažerů. Vyhnout se očekávatelným důsledkům, vydělat i na krachu, zmizet a objevit se znovu na jiném místě.Je chybou promítat svá přání a "zjevnou" logiku věci, kterou vidí jedinec jistého typu, do očekávání, že se tudy bude ubírat realita.A to jsem od přírody "optimista a vizionář".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tipoval bych že něco podobného, co já jsem myslel tím "učit se čínsky" :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co konkrétně myslíte tím ústupem z pozic, pane Zdražile? Taky se mi v souvislosti s blížícími se volbami honí hlavou podobné myšlenky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek se zdá být logický. Ovšem je zde problém, že krach sociálního státu (resp. GM) účastníci hry chtějí či jej akceptují. Na počátku stála dohoda – jako výsledek demokratických voleb a politického konsenzu v případě státu či dohody vedení GM s odbory v případě GM (byť vynucené) a to i přestože dohody v obou případech odporovaly objektivním ekonomickým zákonitostem. Jakmile tyto dohody narazí nutně na jejich ekonomické dno, dohody se zruší. Dluh, který z krachu těchto dohod vznikl je uhrazen z daní sice všech, avšak úměrně, v jakém daně platí jednotliví daňoví poplatníci, což voličům příliš nevadí. Více je vždy těch voličů, kteří platí daní méně – z logiky věci. O to více to platí v ČR a vidíme, jaký boj se svádí právě o tuto skupinu voličů z celého politického spektra. Z toho plyne závěr, že úkolem producentů větší části daňového výběru je neustále utíkat před „investicí“ do sociálního státu resp. perspektivy nutně krachujícího projektu v případě GM. Na víru v rozum mladých či odborářů se nelze spolehnout, spíše bych vsadil na včasný ústup z pozic. Smutné.

Nahlásit

-
0
+

Nelze jinak, než souhlasit s autorem článku. V kontextu si nelze nevšimnout narážky na aktuální téma sociálních demokratů ve spojení s "vajíčkovými útoky".Doufám, že to už konečně vyprovokuje nejenom mladé lidi, aby se o dění kolem sebe začali více zajímat, ale i ty starší k tomu, aby se nad nabízenou politikou, která rozhazuje penězi na všechny strany, důkladně zamysleli.

Nahlásit

-
0
+

... nebo se učit čínsky.

Nahlásit

-
0
+
2/2