Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Skončíme jako General Motors

2. 6. 2009
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pokud zaroven dojde k devalvaci meny, tak je ohrozen veskery "papirovy" majetek, vsechno, co neni podlozeno "fyzickou" hodnotou. Cili ohrozena je hotovost (at uz pod polstarem, v bance, na jakemkoliv sporeni, pojisteni apod.) Ohrozeny jsou dluhopisy, jejichz hodnota je postavena na slibu (a dodrzovani tohoto slibu) platby uroku a splaceni jistiny..Naopak daleko mene je ohrozena hodnota majetku v nemovitostech, akciich a komoditach, kde je papir podlozen fyzickym majetkem..Proto treba nedoporucuji dlouhodobe investice do dluhopisu (do vladnich tedy ani kratkodobe, do korporatnich jsem posledni pulrok doporucoval investovat se strednedobym vyhledem - vynosy jsou za pul roku velmi pekne)..Investice do nemovitosti v CR take nedoporucuji, akorat z jinych duvodu:http://www.finez.cz/odb orne-clanky/detail/investice-d o-nemovitosti-se-nevyplati/.Na tema ochrany kapitalu doporucuji k precteni:http://www.finez.cz/o dborne-clanky/detail/jak-inves tovat-v-dobe-krize-ii-aktivni- sprava-portfolia/Odkazovaneclanky jsou i nekde v archivu na Finmagu..Jak uz nekdo zminil nize, budeme se muset na duchod dostatecne zabezpecit. To ale neznamena mit dost nasporeno, protoze "hotovost" predstavuje jen virtualni hodnotu. Je dulezite mit kapital podlozeny fyzickou hodnotou a idealne s pravidelnym cashflow z majetku (najem, dividendy). No a samozrejme splodit a vychovat odpovedne deti. ;-).Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud tomu dobre rozumim, v podstate se ptate na to, ktery stat je dobrym (odpovednym) hospodarem?.Z tech rozvinutejsich bych urcite do prvni desitky take zaradil Australii. Dale bych sem zaradil nektere arabske zeme, zejmena Kuwait a Katar, mozna i Libyi.http://www.finez.cz/odbo rne-clanky/detail/gcc-a-nova-m ena-khaleeji/Velmiodpovedne hospodari posledni roky Chile.http://www.finez.cz/odbo rne-clanky/detail/regionalni-a nalyza-chile/Jesteme napada Hong-Kong.http://www.finez.cz/ odborne-clanky/detail/ekonomic ky-a-investicni-potencial-vych odni-asie/.JanTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Australie - i kdyz tam hrozi riziko ze za chvili nebudou mit vodu, pokud jim letos a pristi rok nezaprsi. Sydney se mi libi asi nejvice ze vsech dulezitejsich mest na svete.S IT a rozumnou anglictinou mate slusne sance skoro vsude - i kdyz ted o neco horsi nez pred par lety (zalezi na zkusenostech a specializaci).Doktori/doktorky a sestricky jsou v AU/NZ docela zadani/e, nicmene musi byt zase alespon rozumny jazyk. Atestace/kvalifikace z EU jsou tusim uznavany (ale je dobre si skontrolovat podminky). Doktori jsou placeni vetsinou dobre az velice dobre, sestricky hure (ale porad to neni tak spatne, napr. na ER a specialist nursing si muzou prijit na rozumne penize).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Docela rád bych si přečetl článek o tom, co se vlastně během státního bankrotu děje a jaký to má dopad. Které investice jsou více ohroženy (dluhopisy?) a které méně (nemovitosti?). Nemám na mysli článek v duchu "strašení" ,ale ... no nechci říct "řešení", ale spíše poučení. Dík.

Nahlásit

-
0
+

Z toho co se děje v USA lze dovodit, že kriterium Vašeho výběru (garanci státního nekrachu) vytváří pravděpodobně množinu prázdnou a radu tohoto typu nehledejte. Na místě je hledat takové řešení vlastního zabezpečení, aby krach jakéhokoliv státu nebyl krachem Vaším. Přeji Vám úspěch.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zpět k analogii GM a čs státu. Doporučuji přečíst si článek v dnešním Ekonomu, str. 30-31. Zajímavé čtení, plně v souladu s článkem p. Kohouta.

Nahlásit

-
0
+

Dík za odpověď. Je mi jasné, že ekonomické problémy dnes dalece přesahují hranice států a nelze se těmto poryvům vyhnout. Ale já se zeptám bez obalu: kam by se tedy člověk ještě mohl přestěhovat, pokud nechce, aby se v důchodu (nebo ještě dříve) musel dívat na to, jak se stát kácí k zemi jak poražený topol. Pracuji v IT a moje žena ve zdravotnictví. U nás je IT placeno relativně slušně, ale zdravotnictví (státní) prachbídně. A to i přesto, že je nedostatek zdravotnického personálu. Nicméně oba obory jsou dle mého názoru perspektivní (ten druhý zejména díky demografickému vývoji) a tak si myslím, že práci seženeme oba téměř kdekoliv. Padl zde návrh na NZ. Jsou ještě nějaké další možnosti? (Netřeba dlouhých akademických rozborů, ocením spíše praktické doporučení.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim ohledne DA. Ale i jeho starsi veci (Big U, Zodiac) jsou docela dobre... A BaroqueCycle/Anathema taky, i kdyz na DA to nema.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je zajímavé, jak se diskuze zcela samovolně stočila směrem k anarchokapitalismu:)Myšlenka "odhlášení" ;služeb státu je zajímavá, dokonce po internetu koluje potřebný formulář:) V praxi je to samozřejmě neprůchodné: odhlásili by se ti, co hodně platí a málo berou, a to by jaksi nešlo. Bez nich letadlo nefunguje:)Jinak Stephensonův Sníh je skvělá kniha, kyberpunk jak víno. Ale spíš to trochu dystopie, ne?Každopádně je to hodně vtipné. Hlavní hrdina je klientem "Velkého Hong-Kongu strýčka Leeho":) Spojené státy Americké jsou pak zcela okrajovou firmičkou, která se věnuje hlavně špionáži a buzerování vlastních zaměstnanců:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přeložili to jako "fýly". Taky mám raději DA, je to vlastně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A statu jako "prihlasovacichquot;entit v Diamond Age :)Phyly/tribes (nevim jak byly -pokud byly - prelozeny do cestiny) z Diamond Age jsou mi sympatictejsi nez konklavy Snowcrashe - i kdyz mozna je to tim ze DA mam obecne radsi nez Snowcrash.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koncepci států jakožto distribuovaných firem či frančíz, ke kterým se můžete přihlásit a využívat jejich služby, moc hezky popisuje Neal Stephenson v románu Sníh (Snowcrash).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Re Novy Zealand - az tak silene dobre to tam neni (mluvim z vlastni zkusenosti, zil jsem docela dlouho a mam NZ pas), nicmene souhlasim, ze je to tam co se tyce politiky a vztahu obcan/stat podstatne lepsi nez cokoli jineho co jsem kde videl/zazil.Nicmene jeden z duvodu proc tomu tak je je fakt ze NZ je jen o neco malo mensi nez UK + Irsko ale ma populaci jen o malo vetsi nez pulka Londyna - takze veskera politika je v podstate na mistni urovni (mozna je to jeden z naznaku ze "hromadna" politika nefunguje dobre?)S nazorem o "vybirani si prislusnosti co my vyhovuje" uplne souhlasim. Nechapu a nikdy jsem nechapal proc ma clovek automaticky citit nejakou lojalitu ke "statu" - specialne jelikoz znam lidi kteri se nikdy nedostali dal nez 10 km od mista rodiste a presto zili v peti ruznych statech.Bohuzel si ale myslim ze virtualni narody muzou fungovat jen jako korporace, coz z praktickeho hlediska bude v konecnem nejspise znamenat to same jako "narodni" staty (=velke, nabobtnale, extra byrokracie, korupce atd..)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, ta myšlenka se mi honí hlavou a možná jsme blíž "realitě" než tušíme. Vlastní státní příslušnost by mi až tak nevadila, pokud bych mohl volit svou příslušnost k některým koncepcím (resp. koncepce nebyly navázány na státní příslušnost).Narážím na integrační procesy v Evropě a mixující se ekonomicky netransparentní oblasti, jakými jsou např. vzdělání, zdravotnictví a sociální zabezpečení. S postupující integrací a zároveň migrací obyvatelstva přestávají být náklady na tvorbu zdrojů propojeny s jejich čerpáním tvůrci těchto zdrojů. Přitom nejde ani tak o míru solidarity uvnitř toho či onoho státu. Zakázat migraci asi nepůjde, což by mělo vést k nějakému nadnárodnímu registru a systému. Ten by mohl obsahovat několik (např. celoevropských) konkurujících si modelů, ke kterým by se občan mohl individuálně přihlásit a tyto nadnárodní modely by respektovaly jak občané tak státy.Uznávám, je to úvaha silně amatérská, ale zdá se mi, že také logická. Docela by mne zajímaly názory odborníků na toto téma.Volby ve všech státech jsou totiž do jisté míry vždy znásilňováním vůle jisté části občanů, která by znásilňována nemusela být. Nehovoříc o střídání koncepcí střídajícími se vítězi voleb, kteří pak paralyzují a boří předchozí koncepce atd. atd.A na tom zmatku se pochopitelně živí davy úředníků, politiků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy víte proč protože současné průběžné systémy důchodové, zdravotní a v podstatě i daňové nemohou fungovat bez vyššího zdaňování střední a vyšších tříd. Evropský socialismus by dlouho nevydržel kdyby existoval virtuální offshore pro běžné občany.Stát by si však poradil viz dodatečné zdaňování příjmů obyvatel ČR vydělávajících krátkodobě např. v Rakousku.PS: V podstatě takový virtuální offshore již existuje jmenuje se to OSVČ (Schwarz systém). Toto je jediná možnost jak dnes může zaměstnanec uniknout částečně daním. Tzv. optimalizovat

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A zrovna ten poslední odstavec je tak zajímavý. Je to sci-fi, ale proč by nemohla být „státní příslušnost“ v budoucnu podobně volitelná a soukromá věc jako náboženství? Kromě stávajících států by mohly vznikat regionálně neukotvené alternativy - jako mimoklubové golfové členství... Co člověka nenapadne, když pár dní intenzivněji sleduje českou předvolební kampaň :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolil bych si oponovat stran akademity a mohl bych uvést konkrétní příklady.Je-li Vám 25 - 30 let, pak je na místě zvažovat jakému prostředí svěříte svůj jediný život. Je-li Vám 30 - 50 let, pak se starejte o svůj život tak, abyste nebyl závislý na jakémkoliv prostředí. Je-li Vám více, pak většinou máte smůlu.Nicméně debata se míjí podstatou mé úvahy. Nešlo o to hledat konkrétní všeobecný ráj na zemi, ale hledat a nepohodlně se odvážit žít tam, kde prostředí lépe vyhovuje mým individuálním prioritám.Dám jiný příklad:severské země - míra zdanění je nesmírná, ale relace ceny (daně)/výkon (co poskytuje stát občanům) může leckomu vyhovovat. Ta relace cena/výkon je např. v ČR katastrofální, byť nominální zdanění je nižší. Pokud to mladým Švédům nevyhovuje, stěhují se do USA. A jsme jen u tržního principu nabídky a poptávky.Samozřejmě jistým řešením je i sedět a nadávat, jak tomu v naší zemi všeobecně je (to neberte osobně, jste, jak to vnímám z Vašich názorů, z jiného těsta).Všeobecně je otázkou proč zrovna regionalní dělení světa by mělo být hlavním kriteriem příslušnosti ke skupině se kterou sdílíme životní osudy. Proč tomu není tak, že kriteriem soužití je konsenzuální akceptace obdobných hodnot a priorit a tomu odpovídající tempo rozvoje, životní úroveň a nebo třeba ony sociální jistoty typu: Už žádná výpověď bez udání důvodu.Ten poslední odstavec, uznávám, je akademický.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Spíš tak polovážně: Stát se občanem některého z početných mikronárodů (micronations)? Nebo vybudovat si paralelní kariéru ve virtuálním světě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nový Zéland... To jsou jen takové akademické varianty. Znáte nějakou reálnou legální možnost, jak v dnešním globalizovaném světě nezůstat papírově zakotvený tady? Tedy aby to nevyžadovalo fyzickou emigraci s rodinou k protinožcům...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemám na mysli, že by se některým zemím vyhly globální, zejména ekonomické jevy. Mám na mysli, že v některých zemích existuje jiný vztah mezi občanem a státem, jiná politická kultura, jiný pohled na odpovědnost a sociální aspekty společnosti (a záleží jak píši na prioritách). Na delši diskusi pro tuto argumentaci zde není prostor. Ale asi chcete příklad, tedy pro ilustraci a stručně poněkud atypická země:Nový Zéland - daleko větší odpovědnost, daleko větší svoboda, daleko větší respekt politiků před veřejným míněním, daleko menší kontrolní mechanizmy státu, daleko větší respekt ke společným hodnotám, tradicím, přírodě, úspěchu druhého atd. Uznávám, že to nemusí vyhovovat každému (proto ty priority).Nejde však, jak zmiňujete, o stabilitu země samotné, ale o země, které umožňují svým občanům chovat se tak, aby mohly žít více individuálně jak chtějí oni sami než jak se o ně chce postarat v tzv. dobré víře státní administrativa degenerovaná "většinou" a pupulismem a která to nakonec stejně a draze nezvládne. Tedy já nechci žít podle představ pánů Škromacha, Ratha, Paroubka, Jiřího Havla a pod stále tužší státní ochranou v "jistotě", kterou mi tito pánové nabízejí.Extrém můžeme nyní sledovat na CT2 - Proces s M.Horakovou, kde vůle lidu demagogicky vítězila nad vším a čím blíže tomuto extrému (byť ve výsledku - popravy daleko, ale v užité demagogii již hodně blízko), tím hůře.Omlouvám se za ten exkurz do politických vod, ale to byla podstata mého návrhu ad c).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad 2) anebo budete mít hodně dětí a všechny je budete na stará kolena živit, protože neseženou žádnou slušnou práci a budou spoléhat na stále se tenčící podporu v nezaměstnanosti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Napadají mě ještě dvě cesty, jak se proti krachu českého státu zajistit:1) mít zdroj pasivního příjmu (nemovitosti, firmu, kapitál,...)2) mít spoustu dětí a doufat, že je dobře vychovám, aby mě ve stáří uživili.Myslím, že je jednodušší se na krach státu připravovat z perspektivy člena stabilní rodiny, nebo majitele dobře fungující firmy, než z perspektivy spoléhání se na politickou reprezenaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím, které země to jsou? Které země jsou těmi ostrůvky rozumu, stability a perspektivy, kterými ani třeskuté bouře v okolních vodách nehnou a zůstanou bezpečně stát na svých základech jako skála?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nenapadá mě nic jiného, než jít k volbám a volit a mezitím se snažit zajistit se na stáří jiným způsobem, dokud je na to čas. Bohužel to v současné době pro mě vyznívá tak, že volím menší zlo a lidi, kteří mají alespoň snahu něco změnit. Byl bych rád, aby můj dvouletý syn nemusel za mě platit dluhy, proto osobně o žádné přídavky na děti atp. nebo milodary v podobě slevových kupónů doktora Ratha, rozhodně nestojím. Dnes se mi dostal do ruky volební leták ČSSD, příloha Metra a opravdu mám z jejich "líbivého" programu docela strach.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte plnou pravdu. Lovec vajec na snímku, to má naplánováno takto:V předčasných volbách vyhraje na základě slibů méně inteligentním spoluobčanům. Po čtyřech letech vlády udržované dluhopisy se nechá zvolit za prezidenta a bude z hradu hřímat, že za něj bylo peněz dost.

Nahlásit

-
0
+

a) riskovat (energii a kapitál) a nedivit se, když to dopadne špatněb) pracovat pro radost z práce a neočekávat ekonomické efektyc) přestěhovat se( otázka kam, ale jsou země, kde se dá lépe dýchat - záleží na prioritách)d) jít do politiky a snažit se něco změnit (nerozumné)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohoute a ostatní diskutující, jaký závěr uvnitř vlastního okruhu působnosti (politiky nezmění, většinového voliče také ne) by si dle Vašeho názoru měl udělat člověk, který toto vše už dávno ví či tuší, a proto má nějaké úspory (diverzifikované podle nejlepších poradců)? Přitom má svou odbornost, pracovat chce, ale platit čím dál vyšší daně ho nebaví (a učit se čínsky také ne). Jaké má možnosti řešení?

Nahlásit

-
0
+

Víte, jaký je rozdíl mezi optimistou, pesimistou a realistou? Optimista se učí anglicky, pesimista se učí rusky a realista se učí střílet.

Nahlásit

-
0
+

Jeste bych dodal, ze krome deficitu v budoucim cashflow penzijniho a zdravotniho systemu ta nase "firma" CR uz radu let hospodari ztratove a jeste radu let bude..Co ale stoji za pozornost, tohle neni problem jen CR, ale vetsiny "zapadniho sveta". Takze bud bude kazda zeme muset tento problem po svem resit, nebo nas za tech 30 let ceka nejake "plosne reseni" (akorat to slovo "reseni" bude mit trochu jiny vyznam, nez bychom si prali)..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Snad ještě poznámka. Já souhlasím s autorem článku, že se stane jak varuje, jen si již nemyslím, že se tomu dá zabránit např. odpovědností studentů (apelem na zdravý selský rozum, ekonomické zákony), protože i z těch se stane časem a postupně obdobná střední generace, která se bude chovat stejně jako ta dnešní garnitura a i oni budou mít své studenty, politiky, analytiky .... atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2