Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsou české banky mimo nebezpečí?

21. 10. 2008
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevyznelo to tak, jen jsem radsi opatrny nez naopak :).Ono je to docela zapeklity problem, s tema bankama, neb kdyz jsem o tom premyslel tak i samotna leverage neni postacujici (nutne), ale je taky nutno vedet jak velke rezervy (v podstate realizovany zisk ktery ale nebyl kapitalizovany nebo rozdelen jako dividendy) atd..Taky me napadla dalsi vec, kdyz jsem se dival na ty obligace. CZ ma momentalne (Q2 2008) net externi zadluzeni cca 100M USD. Zajimala by me struktura tohoto dluhu, neb i kdyz refinancovani nebude tak tezke jak rekmene pro Madarsko, nebude to ani zdaleka tak dobre jako napr. loni (pokud nechteji vladni dluhopisy, jak moc budou chtit investori korporatni?). Vim ze ve spouste pripadu na zapade firmy refinancovali dlouhodoby dluch na kratkodoby neb byl podstatne zajimavejsi (i pres penale spojene s refinancovanim). Je ale docela mozne, ze pokud to budou muset zase refinancovavat ted (nebo v nejblizsim roce), tak to nebude zadna slava, neb zahranicni banky se budou snazit asi spise konzervovat kapital pro domaci potrebu a investori taky budou radsi asi investovat blize.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,reaguji se zpožděním, protože jsem byl na nějaké konferenci.Já to neberu jako "útok". Pokud to tak vyznělo, tak nemělo. Vím, že jsou Vaše připomínky vždy věcné. Za tuto diskusi jsem naopak velmi rád. Pocit určitého mlžení mám taky.V mé odpovědi jsem chtěl taky informovat o tom, ze kdy jsou odpovědi.Ta Vaše otázka je příhodná.Co je přesně na Bloombergu, jsem neviděl. Slyšel jsem, že londýnské banky prodaly či chtějí prodat české státní dluhopisy v poměrně velkých objemech kvůli penězům, které nyní nutně potřebují. Problém spočívá v tom, že v ČR momentálně není velký hráč, který by je kupoval. Penzijní fondy jsou na tom finančně nic moc, správci fondů, kteří by jinak přicházeli v úvahu, zase nemají peníze, protože musí financovat zpětné odkupy těch, kteří jimi spravované fondy opouštějí. To mi alespoň řekl důvěryhodný zdroj, jemuž nemám důvod nevěřit. Pak nevím, zda nejde o market-making z nouze. Ale mohu se mýlit a vše je ještě jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobry den,to nebyla kritika Vas :), protoze verim, ze delat neco takovehoto mailem je netrivialni, a me vetsina spravnych otazek napadne az pote co jsem slysel prvni odpovedi.Spise to byla kritika mlzeni, kde se da snadno ukazat jedno cislo, ktere vypada moc dobre ale samo o sobe nic neznamena... Pokud by pan viceguverner rekl "nase simulace ukazuji, ze i v pripade odepsani vsech toxickych aktiv by vsechny ceske banky byly v soucasne dobe ziskove (YoY, ne nutne ctvrtletne)", tak by to bylo jasne a srozumitelne.Taky me napadla dalsi otazka kterou bych panu Singrovi (nebo nekomu z CNB) rad polozil - proc, pokud je v Cechach vsechno uplne super a bez problemu citi centralni banka potrebu delat market makera pro vladni obligace?Cesky trh moc neznam, ale z toho mala co jsem si ted rychle nasel na Bloombergu, ze se je zahranicni investori docela snazi prodat. Coz jsou spatne zpravy pro cesky vladni deficit, neb domaci investori tech extra 30/40 miliard deficitu pro dalsi rok nekoupi...

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den,bylo to děláno mailem. Což zhoršuje možnost reakce. Taky jsem si představoval konkrétnější odpovědi. Přiznám se ale, že ta leverage mne nenapadla.Nevím samozřejmě, jak je to s toxickými aktivy u českých bank, povídá se leccos.K Vaší poznámce o čerstvosti dat. Pan viceguvernér mi odpovídal v pátek. Tak doufám, že měl čerstvé údaje a že se to nezměnilo.

Nahlásit

-
0
+

1% z rozvah nic neznamena, je nutne se na to divat z pohledu jak jsou banky leveragovane. Pokud jste leverovani 20x (kapital = 1/20 z aktiv na rozvaze), tak ztrata aktiv 1% je ztratou 1/5 kapitalu (neb kapital je 5% z aktiv). A to 20 je docela kozervativni leverage pro evropske banky (Barclays ma kolem 60). Hodne evropskych bank si hralo s Basel II tim ze kupovali (za minimalni cenu) kreditni ochranu od AAA spolecnosti (jako napr. AIG) cimz mohli redukovat kapital (neb aktiva se vazi dle rizika, a pri koupi kreditni ochrany se pouziva riziko prodavajiciho), coz jim ted muze docela zneprijemnit zivot. Ostatne, cele tohle byl jeden z duvodu proc AIG muselo byt zachraneno z pohledu Evropanu.Taky je otazka jak cerstve jsou ty udaje - slysel jsem (bohuzel z neoveritelneho zdroje), ze matky nekterych ceskych bank presouvali na rozvahy ceskych bank v poslednich par mesicich docela toxicke veci.

Nahlásit

-
0
+