Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: USA: A bude hůř?

16. 7. 2008
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vážený pane,máte samozřejmě pravdu, ale to co popisujete se dělo v druhé vlně. Nejdříve vysoké sazby položily málo bonitní klienty (většinou ty nejchudší). Banky se tedy snažily prodat zabavené nemovitosti co nejrychleji, aby ztráty byly co nejnižší.Kdyby se to dělo postupně, nemuselo dojít k přesycení trhu a druhé vlně, která byla mnohem ničevější tj. někteří lidé doslova rezignovali na placení hypoték kvůli vysokým sazbám a klesajicí hodnotě nemovitostí

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Záruba,můžete prosím citovat větu díky které jste dospěl k tomuto názoru? Prominte, ale takovou blbost bych nikdy nenapsal, jelikož můj názor je přesně opačný. Pozice USA jako politicky a ekonomicky nejsilnější země na světě je skutečně krátká v porovnání například s tím, jak dlouho držela prim třeba starý Řím nebo Turecko, před kterým se otřásala celá Evropa..To, že v dnešní době je mnohem důležitější ekonomická navláda než vojenská, tak za tím si pevně stojím. Můžu to doložit na nespočet příkladu mnoha zemí a jejich jednání v nedávné minulosti. Avšak to je na trochu jiné povídání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Len kratky komentar. Vela ludi sa tu navaza do FEDu, ze ako robil chybnu politiku, tu nieco zle ureguloval, tu zlyhala kontrola, tak len kratko nieco na obhajobu. Podla mna FED robi co moze, zakladnym problemom nie je to, ze FED zlyhal, ale skor to, ze neexistuje sposob ako uregulovat system ako je ekonomika krajiny. To nie je motor a prevodovka (pri ktorom je to tiez obtiazne a tiez vznikaju chaoticke stavy), to je system ktory je natolko komplexny, ze kazdy zasah do neho na vyriesenie problemu tvori dalsie a dalsie problemy (ak nie hned tak neskor). A ziadny zasah tvori taktiez problemy (len ineho razu). Bernake mal studiu (s ktorou celkom suhlasim), ze ulohou FEDu je hlavne riesit nasledky problemov a nie snazit sa im predchadzat, kedze pri predchadzani problemov vytvorite este vecsie a z principu je v takomto komplexnom systeme velmi velmi obtiazne nejakemu problemu predist (a ak tak za cenu este vecieho v inej oblasti). Po bitke je kazdy general, odporucal by som aby ste sa skusili vzit do situacie, ze by ste mali takuto kompelxnu ekonomiku ako je US ekonomika skusit nejako uregulovat a potom si skuste s pokojnym svedomym pred zrkadlom povedat ze viete co treba urobit (a co bolo treba) ...

Nahlásit

-
0
+

BUDE.Stačí, když se podíváte na zisky S&P 500. P/E indexu k 1.7. bylo 17,64 (počítáno z odhadů zisků pro rok 2008).http://news.moneycentral .msn.com/provider/providerarti cle.aspx?feed=AP&date =20080701&id=8849403T oimplikuje EPS nad 70. Při poslední recesi 200/2001 byla EPS indexu 38, v roce 1991 pak 18. I kdybychom vzali v úvahu inflaci, vyjde EPS při recesi 45-50.Nic moc, vezmeme-li v úvahu, že obvyklé P/E pro recesi bývá 10-12. Hodnotu S&P 500 pro případnou recesi si jistě každý dopočítá sám. :-)Je tu ještě druhý paraemtr a tím ej pomět zisků k HDP. I ten dává podobné signály. Zpracuji ho během dneška / zítřka a dám na svůj web.

Nahlásit

-
0
+

Drobný příspěvek k části tématu.Domnívám se, že chybou FEDu nejsou ani tak kroky, které činí v souvislosti se snahou vyřešit hypoteční problém (jakkoli jsou problematické, neúčinné a socializující - viz jiné polemiky na FINMAG), jako spíše to, co FED neučinil dříve. Všimněte si, že nyní se snaží FED zavést regulační zákony v souvislosti s poskytováním hypoték. No není to protipovodňové opatření po povodni ?FED za Greenspana naprosto rezignoval na regulační opatření vůči hrozícímu průšvihu (předjímat průšvihy a aplikovat opatření k jejich vzniku je úkolem centrálních bank, nikoli řešit důsledky) - ba naopak přispěl k jejich odstraňování a toleroval žraločí politiku bank, developerů a prodejců hypoték. A místo, aby FED nechal tento účet zaplatit ty, kteří riskovali a "zneužili" situace (tržně vzato riskovali zdravě a zdá se, že jim to vyšlo), tak břemeno tohoto obrovského dluhu rozpouští v inflaci a z rozpočtový zdrojů z peněz daňových poplatníků. Takže primární problém vidím v nedodržení úkolu FEDu, pokud se týká dohledu nad finančními trhy, alotrie se sazbami jsou až sekundární, neúčinnou, leckdy kontraproduktivní hrou pro diváky.Ještě jedna poznámka - pokud se týká neschopnosti splácet hypotéky - tady jde o to, že oni nejsou spíše již ochotni splácet hypotéky, jejichž zbytková výše je vyšší než aktuální tržní cena zastavené nemovitosti.

Nahlásit

-
0
+

S tím výrokem,že USA jsou nejdéle vládnoucí říší jste mě pobavil Arsene.Nezávislost USA vyhlásili myslím někdy okolo roku 1790.Když bychom brali,že vládnou celou dobu své existence,tak to je nějakých 220 let.Ale ono je to nesmysl,protože v té době bylo daleko mocnější Britské impérium,které dosáhlo vrcholu za královny Viktorie.Jinak k tématu.Nemyslím si,že v USA bude dlouhou dobu medvědí trh.General Motors,Bearsterns,Washington Mutual,Fannie Mae a Fredie Mac jsou či bývaly velké firmy,ale v USA jsou přinejlepším druhá liga.První liga,která tvoří páteř americké ekonomiky jsou GE,Citigroup,Exxon,Chevron,Con ocoPhillips,AIG,Berkshire,Gold manSachs...Atyto firmy jsou dle mého názoru vesměs zdravé.

Nahlásit

-
0
+
2/2