Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Noční můra na Wall Street

12. 9. 2008
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Závidím panu Kohoutovi jeho bezbřehý optimismus. V každém svém článku více méně bagatelizuje současné problémy finančního systému. Nazývat současný stav "minikrizí" ;mi přijde úsměvné. Stejně tak označení státní podpory F+F za jednoznačně pozitivní tah. Je to si tak stejně pozitivní jako uříznutí nohy, kterou zachvátila sepse. Je to lepší než umřít, ale ještě lepší by bylo sepsi nedostat, nebo ji zvládnout včas bez nutnosti amputace.

Nahlásit

-
0
+

Tak tomu říkám pesimismus:"end result will be bankruptcy of the United States..."http://www .cnbc.com//id/26656750

Nahlásit

-
0
+

no, myslim, ze hlavnym problemom je, ze tieto dve spolocnosti pri zrode neboli projektovane k tomu, aby sli na burzu....a hlavnym dopadom (okrem teda financii) je to, ze prave v dosledku privatizacie ale so statnou zarukou bolo umoznene pakovanie 1:50. Z toho potom vyplyva aj obrovska vyska statnej pomoci ako aj psychologia, kto zaruci, ze sa to nezopakuje o par rokov znovu?? Ked zisky su moje, straty statne, tak preco nie??

Nahlásit

-
0
+

Když už porovnáváte krize z před 20 let a dnešní, nesmíte dát jenom na počty bank..Trochu si odporujete v tvrzení, že toto je "minikrize" ;.Akorátje díky globalizaci její dopad nejen na US banky.Vždyť její náklad (globálně přes 500 mld USD) jsou VĚTŠÍ než Vámi uváděný přepočet minulé krize k HDP (475 mld. USD). Počkáme ještě nějaké to čtvrtletí a i ztráty čistě US bank přesáhnou Vámi uváděnou úroveň..Banky jako celek (zejména US) nejsou zdravé, nemají např. dostatečné rezervy na špatné úvěry a tak bych mohl pokračovat.Ale to bych se opakoval, mám to v článku..Proto je dnešní krize podle mne horší než ta roku 1990 a můžeme se "těšit" na další pokračování..Výsledková sezóna bank za Q3 2008 se blíží. Tam se ukáže, zde krize ustupuje nebo naopak.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím s názorem, že státní zásah (včetně formy) do F+F byl asi nezbytný (ve smyslu nezbývala asi jiná možnost).Nejsem si jist, že by byl tento zásah vůči problémům americké ekonomiky efektivní, dostatečný, prospěšný(spíše ne).Myslím si zároveň, že forma zásahu ukázala na chybu systému (daně nejsou určeny k takovému užití). Proto lze s úspěchem hovořit o systémovém pochybení (systémové krizi).Terminologie "minikrize" ;,porovnávání vybraného ukazatele (počet zkrachovalkých bank) je zavádějící. Máme zde bezprecedentní pokles cen nemovitostí (zatím nekončící - 20 - 40 % ?). Důsledky a následky tohoto faktu do ekonomiky můžeme teprve očekávat a mohou být takové, že na krizi 80 let (s počtem zkrachovalých bank) budeme úsměvně vzpomínat.Takže příběh o F+F je jen přirozeným a logickým vyústěním nezvládnutí role FEDu a případný fakt, že byl nezbytný, rozhodně není omluvou.

Nahlásit

-
0
+
2/2