Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
1. 12. 2016
 13 920

Devítisetstránkové dějiny spotřební kultury, absurdní zážitky padesátníka v softwarové firmě, návody na efektivní konání dobra nebo na výběr bytu podle optimálního algoritmu: připravte si pod stromkem místo na knížky.

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

Na Finmagu jsme letos společně prolistovali necelou padesátku knih. Tři týdny před Vánoci je správná chvíle vybrat z nich tucet těch, jejichž nákupem buď vyřešíte ošemetné hledání dárku pro chytré a zvědavé blízké, anebo zaženete vlastní sváteční nudu. (A taky zjistit, co z loňských hitů letos vyšlo u nás.)

Nejdřív to, co vyšlo česky:

Boris Johnson, bývalý londýnský starosta a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit, napsal přiznaně obdivný, neřkuli zamilovaný životopis Winstona Churchilla. Dostupný je mimo jiné i jako audiokniha namluvená Pavlem Rímským.

Rozsah, který Johnson potřeboval k vylíčení jediného života, bohatě stačil izraelskému historikovi Yuvalu Noahovi Hararimu na to, aby odvyprávěl celé dějiny lidstva.

Knihy čtu...

Ještě populárnějším zprostředkováním historie je komiksový životopis Emila Zátopka, na kterém spolupracovali Jan Novák a Jaromír 99. Pěkný dárek od šesti do sta let.

Z knih, které jsem loni doporučoval v originále, letos vyšly v českém překladu Superprognózy Philipa E. Tetlocka a Nežijeme věčně Atula Gawandeho.

Lepší výběr mají samozřejmě ti, kteří čtou i v angličtině:

Pro mě osobně je největším čtenářským zážitkem roku Empire of Things Franka Trentmanna. Další dějiny – tentokrát spotřební kultury. Trentman shrnuje mnohaletý výzkum, na který grantové agentury vysolily pět milionů liber, a na devíti stovkách stran nabízí bezkonkurenční množství zajímavostí, včetně toho, jak často si lidé měnili spodní prádlo před nástupem automatických praček a po něm.

Aby těch životopisů a ohlédnutí za dějinami nebylo málo, špičková norská reportérka Åsne Seierstadová sepsala „Příběh Anderse Breivika a masakru v Norsku“ s titulem One of Us. Těžké čtení, zvlášť pokud máte děti.

Propuštěný dvapadesátiletý novinář Daniel Lyons strávil několik měsíců mezi krásnými mladými lidmi v softwarové firmě. Kniha Disrupted, kterou o téhle zkušenosti napsal, je brutálně vtipná a nesmírně smutná zároveň.

Z knih čtu...

Pokud si dáváte předsevzetí, že toho v novém roce budete dělat víc pro ostatní, případně pro zvířata, zkonfrontujte svoje nápady s bystrými úvahami mladého filozofa Williama MacAskilla, jednoho z nejznámějších propagátorů efektivního altruismu.

Kdo se chce něco nového naučit, tomu pomůžou Anders Ericsson a Robert Pool, kteří shrnují důležité výzkumy takzvaného vědomého tréninku. Nestačí koupit si činky nebo audioknihu s anglickými slovíčky, podstatné je mít dobrého učitele a jasný plán.

Dani Rodrik vás ve své obhajobě ekonomie coby vědy naučí odbýt její povrchní kritiky, ale taky nedělat ukvapené obecné závěry z některých objevů a teorií.

Jihokorejka Euny Hongová vypráví o tom, jak její národ dobývá svět skrze populární kulturu. Fascinující cesta po vládních pobídkách pro boybandy, napsaná svižně, bez kostrbatého jazyka tak typického pro bílé límečky „kulturního průmyslu“.

Nakonec z letos recenzovaných knih vybírám dva poklady pro všechny, které fascinuje matematika a informatika, ale zároveň třeba neměli štěstí na učitele. Jordan Ellenberg zábavně předvádí, jak se dá s pomocí matematického myšlení zdokonalit v čemkoliv, čemu se člověk věnuje. Brian Christian a Tom Griffiths zase ukazují, jak s pomocí informatiky řešit všední problémy, třeba i tak, že je nebudete řešit vůbec. Obě dvě knihy mimochodem vyjdou příští rok v češtině.

Užitečné vám můžou být i předvánoční tipy za roky 2015, 2014 a 2013.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

knihyrecenze
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo