Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 4: Kdo je Satoshi Nakamoto?

Josef Tětek
Josef Tětek
22. 2. 2017
 13 441

Jak tomu u otázek v nadpisu bývá, ani na tuto nemáme kloudnou odpověď. Geniální mozek stojící za jedním z největších vynálezů posledních let zůstává nadále v anonymitě.

Krypto 4: Kdo je Satoshi Nakamoto?

Celé to začalo dne 1. listopadu 2008. Příjemcům The Cryptography Mailing List přišla zpráva, která začínala následujícími slovy: Pracuji na novém systému elektronických peněz, který je plně založen na peer-to-peer modelu, bez potřeby důvěryhodného prostředníka.

Následoval odkaz na dokument, kterému se později začalo říkat bitcoin white paper – ucelený teoretický návrh na vytvoření nového platebního systému a nového typu internetové databáze. Bitcoin a blockchain, poprvé popsány na osmi stranách.

Podepsán – Satoshi Nakamoto.

Kryptoměny v číslech

Cena bitcoinu: 1055 USD

Tržní kapitalizace bitcoinu: 17 miliard USD

Bitcoinové transakce (denně): 319 tisíc transakcí / 273 milionů USD

Tržní kapitalizace všech kryptoměn: 19,9 miliard USD

Počet obchodovaných kryptoměn: 429

Údaje k 18. 2. 2017, coinmarketcap.com, blockchain.info

Otázka za miliardu dolarů

Nakamoto udržoval s prvními bitcoinovými nadšenci aktivní diskuzi; nejprve po e-mailu, později na fóru Bitcointalk, které vytvořil krátce po spuštění bitcoinového protokolu (první blok byl vytěžen 3. 1. 2009, fórum vzniklo o měsíc později). Veškerá komunikace z Nakamotovy strany se týkala technických a ekonomických aspektů bitcoinu; ke své osobě uvedl pouze to, že pochází z Japonska a narodil se v roce 1975.

Svou komunikaci ukončil v dubnu 2011, kdy v e-mailu tehdejším bitcoinovým developerům napsal, že projekt je u nich v dobrých rukou a on se nadále bude zabývat něčím jiným. 

Ubíhala léta a bitcoin se začal propisovat do obecného povědomí – vznikla a skončila na bitcoinu založená drogová burza Silk Road, přišel krach největší bitcoinové burzy Mt. Gox, cena bitcoinu se postupně šplhala do desítek, stovek a tisíců dolarů. A čím dál víc hlasů se ptalo: kdo je Satoshi Nakamoto?

Existuje minimálně jeden dobrý důvod, proč si tuto otázku klást: tajemný zakladatel, jakožto první bitcoinový těžař, má pod kontrolou zhruba milion bitcoinů v aktuální hodnotě miliardy dolarů; to představuje přes šest procent současné měnové zásoby bitcoinu. Tyto prostředky se od svého vzniku nikdy nepohnuly – nikdy tudíž nebyly součástí reálné měnové zásoby a je pravděpodobné, že stávající tržní cena s nimi nepočítá. Pokud by byla identita otce bitcoinu odhalena, došlo by tak i k vyjasnění, jaké má s těmito prostředky záměry, případně zda klíče k nim nejsou nadobro ztraceny. 

Neobvyklí podezřelí

Snaha za každou cenu odhalit tajemného vynálezce občas vede k absurdním situacím. Posuďte sami:

Dorian Nakamoto

V březnu 2014 vyšel v časopise Newsweek (náklad 1,5 milionu výtisků) článek s názvem Tvář bitcoinu, který nesl senzační odhalení: tajemný vynálezce je starší japonský pán žijící v Kalifornii. Jeho jméno kupodivu znělo Dorian Satoshi Nakamoto. Že by génius kryptografie, úpěnlivě lpící na anonymitě, podepsal své dílo skutečným jménem? Zní to absurdně, protože to absurdní je. Výraz pana Nakamota po konfrontaci s tímto „odhalením“ vidíme na obrázku.

Co vedlo novináře Newsweeku k označení pana Nakamota za velkého Satoshiho? Nic více, než shoda jmen a kariéra matematika a počítačového specialisty. Žádný přímý důkaz o shodě označeného Nakamota s vynálezcem bitcoinu nikdy neexistoval. Celá eskapáda měla sympatickou dohru, když Andreas Antonopoulos, jeden z předních bitcoinových expertů, uspořádal pro pána v důchodu sbírku, ve které se vybralo přes dvacet tisíc dolarů.

Craig Wright

Druhým ostře sledovaným odhalením byla několikaměsíční anabáze s australským podnikatelem Craigem Wrightem. V prosinci 2015 ho za tvůrce bitcoinu označily dva prestižní online magazíny Wired a Gizmodo. Učinily tak na základě dokumentů, které jim zaslal anonymní zdroj a jež údajně pocházely z hacknutého e-mailu pana Wrighta. Podle těchto dokumentů měl mít pan Wright pod kontrolou 1,1 milionu bitcoinů, které svěřil ke správě investičnímu trustu; „uniklá data“ dále obsahovala komunikaci z doby před listopadem 2008, ve které Wright zmiňuje chystané zveřejnění svého vynálezu. Tyto dokumenty byly při bližším prozkoumání shledány antedatované a falešné.

O několik měsíců později se Wright pokusil o oživení spojení mezi svou osobou a Satoshim. Na soukromé prezentaci údajně poskytl nezlomný důkaz dvěma předním bitcoinovým developerům - Jonu Matonisovi a Gavinu Andresenovi. Tento důkaz – spočívající v podepsání zprávy či transakce soukromým klíčem Satoshiho Nakamota – však nebyl schopen poskytnout širší veřejnosti. Po sílící kritice Wright napsal, že k poskytnutí důkazu „nemá sílu“ a je zklamán z obecné nedůvěry. Inu, co jiného mohl čekat od komunity kryptografů?

Wrightovým motivem bylo patrně vyvolání důvodného podezření, že v minulosti měl přístup k většímu množství bitcoinů, což by v případě autorství samotného konceptu byla pravda. Důvodem byla skutečnost, že Wrightovy firmy čerpaly vysoké státní dotace na technologický výzkum, jehož existenci však nemohl Wright nijak doložit. Craig Wright je tudíž pravděpodobně dotačním podvodníkem, který napálil australské úřady, Matonise, Andresena, i množství novinářů. Kým téměř jistě naopak není, je Satoshi Nakamoto. 

Hal Finney

Jedním z věrohodnějších kandidátů je americký programátor Hal Finney. Před vznikem bitcoinu se zabýval počítačovou bezpečností a asymetrickým šifrováním a byl členem online kolektivu cypherpunks, v rámci které vzniklo několik technologií, které Satoshi Nakamoto později využil při programování bitcoinového protokolu.

O tom, že o vývoji virtuální měny v minulosti přemýšlel, existuje důkaz v podobě článku z roku 1993, kdy se nad problematikou zamýšlel v článku Digitální měna a soukromí.

Hal Finney byl příjemcem první bitcoinové transakce, kdy mu v rámci testování Satoshi zaslal deset bitcoinů (transakce se odehrála 12. 1. 2009 a k nahlédnutí je zde – že šlo na straně příjemce o Finneyho víme proto, že se k tomu sám přihlásil).

Velmi zajímavou „náhodou“ je, že Hal Finney žil několik bloků od výše uvedeného Doriana Nakamota. Bylo by pak možné, že pseudonym Satoshi Nakamoto zvolil na základě místního telefonního seznamu.

Samotný Finney autorství projektu v interview v březnu 2014 popřel. V té době již trpěl pokročilým stádiem amyotrofické laterální sklérozy a byl ochrnutý po celém těle. V srpnu 2014 se nechal kryogenicky zmrazit a stal se tak 128. klientem kryogenické firmy Alcor.

Poslední veřejná zpráva Satoshi Nakamota pochází z března 2014, kdy napsal stručné „Nejsem Dorian Nakamoto.“ Snaha odvrátit pozornost od člověka, kterého Finney volbou svého pseudonymu omylem do projektu zatáhl, stejně jako absence pozdějších zpráv, rovněž poukazuje na Finneyho spojení s pravým Satoshim.

Nick Szabo

Szabo, Američan maďarského původu, již v roce 1998 uvažoval o digitální měně s názvem Bit Gold. Tento koncept rozpracoval na svém blogu, tento detailnější návrh se zdá být z konce roku 2008, podle webového archivu pochází ale už z roku 2005. Koncept je velmi podobný bitcoin white paperu – autor v něm mluví o decentralizované síti počítačů, které řeší kryptografické hádanky a tím přivádějí do oběhu nové jednotky měny. Na stejném principu ve zkratce funguje i těžba bitcoinů.

Kdo by mohl být Satoshi Nakamoto podle vás?

Lingvistická analýza textů napsaných Nickem Szabem a Satoshim Nakamotem shledala, že texty obou autorů vykazují nápadnou podobnost.

Samotný Szabo obdobná nařčení popírá.

Skutečností však je, že Szabo disponuje specifickou kombinací vědomostí, kterou musel disponovat i Nakamoto – dlouhodobě se zabývá ekonomií, financemi, teorií her, programováním a šifrováním.

A aby toho nebylo málo, Nick Szabo a Satoshi Nakamoto mají stejné iniciály. 

A není to nakonec jedno?

Ať je Satoshi jeden ze zmíněných, ať je naživu nebo po smrti, v konečném důsledku je záhada ohledně autorství jednoho z nejzajímavějších vynálezů posledních let možná tím nejlepším stavem věcí. Bitcoin je bez hmatatelného autora skutečně decentralizovaným projektem, kde nelze počítat s žádným magickým zásahem shora. Zda se tento experiment stane skutečně revolučním nebo selže, není závislé na úsudku jediného člověka, po kterém by v dobách krize mohli uživatelé požadovat spásnou radu. Nechť tedy i nadále zůstane Satoshiho identita záhadou.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinbitcoinkryptokryptoměnyměnysatoshi nakamotoseriál krypto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo