Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak podat daňové přiznání v roce 2024

PR článek
PR článek
2. 1. 2024

Firmám a OSVČ se blíží termín pro podání daňového přiznání. Letos mají čas do 2. května, a pokud jim přiznání zpracovává daňový poradce, tak až do 1. července.

Jak podat daňové přiznání v roce 2024
Zdroj: Pexels.com

Obě skupiny mají povinnost podání daňového přiznání online (elektronicky). Většina podnikatelů k odeslání využívá datovou schránku. Přiznání mohou podat také přes webovou aplikaci „Online finanční úřad (DIS+)“ nebo aplikaci „Elektronická podání pro finanční správu“ (EPO).

Jak vám pomůže účetní systém

Pokud vedete daňovou evidenci, nebo účetnictví, pravděpodobně používáte účetní program. Ten vám tvorbu daňového přiznání výrazně urychlí. Už si nikde bokem nemusíte počítat své příjmy a výdaje za minulý rok. Všechna data máte uložená v systému a teď toho využijete.

Ukážeme si to na příkladu oblíbeného účetního programu Money S3. Přímo v softwaru si otevřete aktuální tiskopis přiznání k dani z příjmů, takže ho nemusíte hledat na internetu. Příjmy a výdaje si do přiznání načtete automaticky. Myslete jen na to, že pokud v účetním programu některé příjmy či výdaje neevidujete, musíte je přičíst dodatečně.

Jestliže v Money S3 zpracováváte přiznání k dani z příjmů právnických osob, rovnou si můžete vygenerovat i výkaz zisku a ztráty a rozvahu (ať už v plném, nebo zkráceném rozsahu).

Odeslání daňového přiznání

Hotové přiznání odešlete z Money S3 na finanční úřad přes datovou schránku, nebo přes server Moje daně – k tomu potřebujete přiznání exportovat do XML souboru, což Money S3 také umí.

Výhodou je, že si Money S3 propojíte s datovou schránkou. To znamená, že přímo v účetním programu vidíte notifikace na přijaté datové zprávy. Rovnou z Money S3 také pošlete přiznání či jiné dokumenty na příslušné úřady.

Pokud jste daňoví poradci, využijete program na daňové přiznání, který je volitelnou součástí účetního programu. Hodí se, pokud pro své klienty chystáte desítky přiznání – a to nejen těch k dani z příjmů, ale i k DPH či dalším daním.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
PR článek

PR článek

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo