Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nová nebezpečí, narušení trhu a miliardy v trapu. Zákaz HHC víc škodí, než pomáhá

Filip Bláha
Filip Bláha
1. 3. 2024
 5 598
komentář

Užívání HHC není bez rizika, odpovědí však není prohibice. Nejefektivnějším řešením je v tomto případě parametricky omezit držení a prodej, nikoliv kompletní kriminalizace. Praxe ukazuje, že v důsledku zákazu se na trh dostanou jen nové a horší deriváty. Česko se tím navíc připraví o miliardy na daních.

Nová nebezpečí, narušení trhu a miliardy v trapu. Zákaz HHC víc škodí, než pomáhá
Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci po jednání vlády, na které vyhlásil plánovaný zákaz HHC (14. února 2024) / Zdroj: Vláda ČR

Vláda se ve středu 14. února rozhodla zařadit polosyntetické kanabinoidy HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných látek. Místo efektivnějšího řešení v podobě regulace tak zvolila jednodušší řešení v podobě zákazu, byť dočasného. A to navzdory názoru odborníků. Čerstvě jí ho navíc posvětila i Evropská komise.

Stejný zákaz byl přitom na stole už minulé léto, vláda od něj ale upustila. Místo toho deklarovala zavedení formy regulovaného trhu. Vzniká už i příslušný zákon o psychomodulačních látkách, který by měl upravovat jejich držení, prodej a přístupnost. Rychlý zákaz prodeje HHC, který platí ode dneška, tedy 1. března, by jím měl být v lednu 2025 nahrazen.

Zavedením rychlého zákazu tak vláda pouze vytváří nejistotu v tomto podnikatelském odvětví a narušuje jeho potenciální růst. A tím se sama (respektive státní rozpočet) připravuje o nemalý daňový výnos.

Regulace HHC = miliardy pro stát

HHC (Hexahydrokanabinol) existuje už poměrně dlouho, a to od roku 1941. V Evropě se však začal používat a prodávat teprve v květnu 2022. Je považován za jakousi alternativu ke klasickému THC obsaženému v konopí; na rozdíl od něj ale donedávna nebyl zákonem definován jako návyková látka a ocitl se tak v legislativní šedé zóně.

Toho využila řada firem i obchodníků. Od uvedení na trh zaznamenala popularita HHC ve všech různých formách obrovský boom. Přesné statistiky o počtu spotřebitelů, prodaného množství a velikosti trhu sice ještě neexistují, už před rokem ale byla velikost trhu s ním odhadována na dvě miliardy s meziročním růstem v řádu stovek procent. Tedy zhruba na pětinu trhu s THC.

Dnes národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil odhaduje, že se v ČR ročně prodá 30 až 50 tun produktů s HHC. To už odpovídá trhu o velikosti přesahující osm miliard korun, který by jen na DPH mohl přinést do státního rozpočtu něco kolem jedné miliardy. Jiné zdroje dokonce odhadují spotřebu HHC za rok 2023 v hodnotě zhruba 16,5 miliardy korun, tedy dvojnásobku.

Zákaz HHC je likvidační

Prodejen s HHC jsou na českém trhu desítky, možná až stovky. V některých případech tvoří právě produkty s HHC až 80 % tržeb těchto prodejců, zákaz v takovýchto případech může být pro provoz téměř jistě likvidační.

Prodejních automatů, které čelí největší kritice, existuje asi 300, z nichž 150 disponuje čtečkou na občanský průkaz za účelem ověření věku. Případná regulace by mohla požadovat zavedení takovéto čtečky na všechny automaty, nebo v krajním případě jejich zrušení.

Mimo specializované prodejny se HHC rozšířilo i do běžných obchodů, kde bude také jistě přispívat k tržbám a daňovému výnosu. Pravidla prodeje HHC v obchodech by samozřejmě měla podléhat stejným omezením jako prodej alkoholu a tabáku. A pokud zde tyto látky tolerujeme, zakazovat HHC je poměrně pokrytecké.

Pokud se k odhadům daňových výnosů přidá i spotřební daň, která by v případě regulace mohla být na HHC po vzoru jiných návykových látek uvalena, spolu se zaplacenými daněmi z příjmu všech, kdo v oboru působí, lze snadno dospět k potenciálnímu daňovému výnosu v řádech vyšších miliard. Vzhledem k dynamickému růstu celého odvětví pak není od věci čekat v budoucnu i výnosy přesahující deset miliard korun ročně.

Pro srovnání: zpráva o nelegálních drogách za rok 2023, publikovaná Úřadem vlády, uvádí spotřebu klasických THC produktů za rok 2022 v množství 17,7 tuny. A už jen jejich zdanění by podle odhadů expertů mohlo do rozpočtu přinést až deset miliard.

HHC není jediné

Zařazení HHC na seznam návykových látek navíc nemusí být tak účinné, jak se na první pohled zdá. Tato databáze, ve které figurují mimo jiné i substance jako heroin nebo pervitin, vymezuje zákaz pouze konkrétně popsaných a definovaných látek, nikoliv jakýchkoliv potenciálních derivátů nebo sloučenin s totožným účinkem, ale odlišným chemickým složením. Právě díky této skutečnosti byl vznik trhu s HHC a ostatními kanabinoidy vůbec možný.

Lze tedy očekávat, že zákaz HHC vyústí pouze ve vznik nových derivátů, které získají popularitu stejně rychle (ne-li rychleji) jako jejich „potlačovaný sourozenec“. I samotní prodejci se už ostatně netají tím, že jim jsou už nyní nabízeny jiné syntetické alternativy.

Racionální regulace HHC (ale i dalších podobných látek) oproti tomu počítá s vytvořením nového zákona, který by vytvořil a spravoval seznam takzvaných psychoaktivních látek. Tedy druhou skupinu, kde by mohly být zařazeny méně rizikové návykové látky, jako je například HHC nebo kratom. Zařazení na tento seznam by neznamenalo úplný zákaz, ale pouze regulovalo jejich prodej, užívání a dostupnost: například omezení prodeje mladším 18 let, který se často používá jako silný argument v současné debatě o potřebě prohibice.

Pokud tedy nyní někdo argumentuje škodlivostí HHC, je třeba se zamyslet, jestli potenciální nové deriváty nebudou znamenat mnohem větší riziko. Jako odstrašující příklad může v tomto ohledu sloužit Francie, kde se na trh dostaly po zákazu HHC škodlivější a nebezpečnější deriváty.

Není přitom třeba se tvářit, že spotřeba kanabinoidů je bezriziková. Na druhou stranu je také třeba uvést, že prohibice se s těmito riziky není a za dobu své existence nebyla schopna efektivně vypořádat. Došla k tomu ostatně už i vláda, která pověřila legalizací marihuany specializovanou pracovní skupinu vedenou Vobořilem.

Možna je tak na místě se ptát: Nebylo by z hlediska bezpečnosti spotřebitele nakonec nejlogičtější politikou legalizace původní návykové látky – THC?

Zavřeme a promineme?

Tím ovšem problémy spojené s úplným zákazem HHC nekončí. Sporná je i jeho účinnost, protože kvůli pravidlům společného evropského trhu nemůže vstoupit okamžitě v platnost; to proto Česko čekalo, až mu jej posvětí Evropská komise. Zákaz je tedy možné stanovit až se zpožděním několika dnů až týdnů (v tomto případě jej ministr Válek stanovil na 1. března a Evropská komise si pospíšila, ne vždy je to ale pravidlem).

Podporujete úplný zákaz HHC?

Problém je, že jakýkoliv další zákaz potenciálních derivátů a látek by podléhal stejným pravidlům. Zařazení na seznam psychoaktivních látek a omezená regulace by naopak žádným pravidlům společného trhu nepodléhala a jejich prodej a užívání by mohly být upravovány bez časového zpoždění. A také bez zbytečné likvidace podnikatelského sektoru.

Řešení pro problematiku tedy existuje (v onom výše popsaném zákoně, který má platit od ledna 2025), vláda se však rozhodla vlamovat do otevřených dveří a raději zvolit kroky, které výrazně poškodí celý sektor. Prodejci tak budou na pár měsíců nuceni zlikvidovat veškeré své zboží s obsahem HHC, i když za pár měsíců může být regulované nakládání s HHC už plně legální.

Ve výsledku tak můžeme být svědky poměrně paradoxní situace: lidé mohou být odsouzeni (hrozí až několikaleté odnětí svobody) za čin, který bude v době jeho výkonu už plně legální.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Filip Bláha

Filip Bláha

Studuje ekonomii na Masarykově univerzitě, pracuje jako analytik v Centru ekonomických a tržních analýz a působí jako dobrovolník ve spolku Studenti za svobodu. Zaměřuje se na témata spojená s hospodářskou... Více

Související témata

bezpečnostdaňový výnosdrogykomentářlegalizacelikvidacepodnikáníregulacesvobodavláda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo