Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Za odměnu vás zadlužíme

František Mašek
František Mašek
18. 5. 2009

„Jako náš významný zákazník dostanete brzy poštou kreditní kartu T-Mobile Bonus. Pro informaci o kartě a pro její aktivaci volejte naši bezplatnou linku,“ uvádí SMS, kterou posílá části klientů T-Mobile.

Za odměnu vás zadlužíme

Přiložený propagační leták pochopitelně zdůrazňuje řadu výhod, především možnost pravidelně čerpat předem stanovenou maximální výši úvěru „až po bezkonkurenčních 76 dní bez úroku“. Ale také bonusy, díky nimž je možné získat některé služby nebo zboží od partnerských firem levněji než obvykle.
Češi sice ještě nejsou tak zadluženi jako obyvatelé některých západoevropských států, nemluvě o USA, kde začínají být právě dluhy spojené s kreditními kartami vážným problémem, i tak je na místě položit si otázky: „Skutečně potřebuji kreditní kartu? Pokud ano, jsem schopen uřídit své finance, abych nezabředl do zbytečných dluhů?“
Vždyť podobné bonusy a platby kartou v řadě vybraných obchodů - samozřejmě bez úvěru – nabízí i řada platebních karet! Proč se tedy zbytečně zadlužovat prostřednictvím té kreditní?
Kartu T-Mobile Bonus vydává jedna z dcer Komerční banky společnost Essox. Je s ní spojena řada pojištění, které pochopitelně zprostředkovává jiná dceřiná společnost Komerčky Komerční pojišťovna. Vše tak zůstane v rodině, což může být ostatně klientovi jedno. Důležité jsou jiné „detaily“. Třeba skutečnost, že díky podpisu smlouvy o přijetí karty dává občan souhlas ke zpracování a využití svých osobních dat, ale také, že případné spory neřeší klasický, ale rozhodčí soud, což je postup, před kterým spotřebitelské organizace občany varují. 
V době recese je přitom možné pozorovat určitý paradox. Občané jsou na jedné straně nabádáni, a to i ze strany bank, aby vycházeli ze svých reálných možností a nedělali zbytečné dluhy. Zároveň jim ale finanční i další instituce dál posílají časované bomby v podobě kreditních karet, jejichž podstatě mnozí z nich pořádně nerozumí a mohou se tak snadno dostat do vážných problémů.

I neaktivované karty něco stojí

Kolik kreditních karet se ještě skrývá v poště? I když si je řada občanů neaktivuje, přesto na ně nakonec nejspíš také doplácí. Jde o to, že i neaktivované karty banky či jiné instituce, které je nabízejí, něco stojí. Právě tady pak zřejmě můžeme hledat jednu z příčin, proč jsou bankovní poplatky v ČR jedny z nejvyšších, ne-li vůbec nejvyšší v Evropě.
Za neaktivované karty tak nejspíš platíme všichni. A v některých případech nejen bankám. Velmi by mne zajímalo, jak je to v případě neaktivované kreditní karty T-Mobile Bonus, konkrétně zda by bez nich nemohly být služby, které poskytuje nejmenovaný mobilní operátor levnější.
Pokud někdo skutečně tolik baží po kreditní kartě, už si ji nejspíš dávno sám opatřil. Nezbývá přitom také než věřit, že na rozdíl od někdejší praxe České spořitelny, která automaticky zařadila majitele neaktivovaných karet mezi dlužníky a ti pak měli nečekané potíže, když si chtěli vzít například hypotéku, již nic podobného nikomu nehrozí. To jen pro případ, kdy by skutečně potřebovali nějaký úvěr, například právě hypotéční.
Osobně se „velmi těším“ na další – tuším, že již čtvrtou či pátou neaktivovanou kreditní kartu - která na mne bezpochyby čeká někde v poště. A spekuluji, kdo bude dalším chytrákem, který mne bude chtít za odměnu zadlužit.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo