Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investorky jsou pružnější

František Mašek
František Mašek
20. 5. 2009

Přestože v řadě domácností drží pomyslný měšec ženy – britský týdeník The Economist tvrdí, že jsou zodpovědné za osmdesát procent nákupních rozhodnutí – investování bylo a stále je považováno hlavně za doménu mužů.

Investorky jsou pružnější

Situace se ale pozvolna mění. Speciální fondy pro ženy nebo privátní bankovnictví zaměřené na ženskou klientelu v ČR podobně jako v jiných zemích zatím nenajdete, investiční klub určený výhradně ženám naproti tomu existuje.

Loni v únoru založený Dámský investiční klub České spořitelny (DIK ČS), který má aktuálně 1522 členek, se od klasických klubů obdobného zaměření liší. Na rozdíl od někdejšího proslaveného investičního klubu Beardstownských paní není totiž zaměřen výhradně investičně, ale společensky a na vzdělávání.

Řadě jeho členek se přitom členství v klubu v době finanční krize hodilo. Umožnilo jim snáze navázat kontakt s někým, kdo jim poradil. Většina z nich využívá služeb České spořitelny, neplatí to ale tak docela a není to ani podmínkou – členství v klubu není nijak omezeno.

Jak vlastně ženy investují? Podle manažerky DIK ČS Romany Vlkové ve 42 % využívají pravidelné investice, dalších 27 % investuje jednorázově, 22 % pak kombinuje oba způsoby investování. Nejvíce, a to 40 % členek klubu, preferuje střednědobé investice, dalších 30 % krátkodobé. Asi pětina využívá dlouhodobých investic, devět procent kombinuje všechny uvedené možnosti.

Opatrnější a etičtější

Ženy jako investorky podle Vlkové obecně preferují opatrnější formy zhodnocování peněz, jako jsou stavební spoření, fondy nebo vkladní knížky. Zpravidla je tedy spíše zajímá jistota než výnos. Kladou přitom větší důraz na pružné zhodnocování úspor a majetku, tedy na změny ukládané částky, možnost přerušit spoření během mateřské dovolené aj. Mají také větší sklon k eticky správným investicím, jako jsou například ekologické fondy, eko-průmysl nebo péče o zdraví. Méně populární jsou naopak investice do energie, ropy nebo těžby uhlí. 

S větší ochotou také využívají hmotné investice, jako jsou nemovitosti, podíly ve firmách s luxusními výrobky nebo takovými, které znají a mohou si na ně „sáhnout“. Více také využívají rad poradců. Očekávají ovšem daleko víc a důkladnějších informací. Často se snaží o záležitosti důkladně zjistit vše a věc si propočítat.

Jak je to v Čechách?

Zatímco v ČR zatím podobný průzkum chybí, ze studie poradenské společnosti Fessel GfK pro Erste Bank z počátku loňského roku vyplývá, že 60 % cenných papírů vlastní v Rakousku muži – investoři. Ženy se zajímají hlavně o investiční či podílové fondy, jejich podíl zde činí 42 %, připadá na ně také 35 % akcií a zhruba 53 % vkladních knížek.

Z čerstvé analýzy německého online brokera DAB Bank, který patří do skupiny UniCredit, je zase zřejmé, že portfolia žen vykazovala za poslední dva roky lepší výsledky než v případě mužů, a to nezávisle na situaci na trzích. Upřednostňovaly přitom dluhopisy a investice do fondů s rozsáhlou diverzifikací. Zatímco "mužské portfolio" tvořilo 48 % akcií, 13 % dluhopisů a z 31 % fondy, v případě žen šlo o 41 % akcií, 16 % dluhopisů a 36 % tvořily fondy.

Na rozdíl od klasických investičních klubů je DIK České spořitelny zaměřen především společensky a na vzdělávání. Oba směry se na několika společenských setkáních, pořádaných za rok, propojují - součástí těchto akcí jsou totiž i přednášky týkající se investování.

Stane se někdy tento klub, případně jeho část klasickým investičním klubem? Podobný vývoj nelze samozřejmě vyloučit. Jisté je jedno, zájem o peníze ženské části populace a jejich investování neustále poroste.

Více informací o činnosti klubu získáte na www.damskyklub.cz nebo na mailu damsky@investicniklub.cz. Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo