Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Komoditní býk odpočívá

František Mašek
František Mašek
19. 9. 2008

Ropa a další komodity nejsou takovým tahákem jako před pár týdny. Růst jejich cen není ovšem podle expertů z dlouhodobého pohledu ani zdaleka u konce.

Komoditní býk odpočívá

Zatímco v roce 2005 pomohl hurikán Katrina cenám ropy k novému rekordu, letos tomu bylo jinak. Ani hurikán Ike, který nedávno zpustošil část Mexického zálivu, nedokázal zabránit jejich dalšímu poklesu.

Cena barelu černého zlata nicméně aktuálně roste a pohybuje se kolem 100 dolarů. Korekce cen řady komodit, spojená hlavně se zpomalením hospodářského růstu ve světě, přinesla světové ekonomice určité ulehčení. Investorům, čekajícím jejich další růst, ovšem řadu vrásek. Podle odborníků oslovených Finmagem je ale předčasné hovořit o medvědím trhu.

„Dlouhodobý růstový trend, který začal v případě komodit v roce 2002, byl přerušen. Nejde o typické krátkodobé vydechnutí, jakých byla celá řada, ale první skutečnou korekci. Ceny předběhly čas a dostaly se příliš vysoko. Očekáváme, že výnosy na komoditních trzích budou po určitou dobu nevýrazné. To ale neznamená, že komoditní býk zemřel. Pouze odpočívá,“ míní Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Podobně hodnotí situaci také hlavní ekonom firmy Atlantik Finanční trhy Petr Sklenář, podle něhož přineslo posílení dolaru a všeobecná korekce komoditních trhů jeden z největších poklesů cen za posledních 35 let. I on ale pokládá spekulace o začátku medvědího trhu vzhledem k nízkému stavu zásob za nepravděpodobné.

Portfoliomanažer Zlatého a dalších fondů ČP Investu z PPF Milan Tomášek označil současný vývoj na komoditních trzích za krátkodobý trend, způsobený technickými faktory spolu se zpomalující se ekonomikou. Investoři by si přitom měli být vědomi toho, že jsou korekce na komoditách časté, razantní a těžko předvídatelné. Ani podle jeho názoru přitom neexistuje fundamentální důvod pro dlouhodobý pokles cen – pokud neuvažujeme o variantě velké ekonomické deprese.

Podle Pírka přetrvávají dlouhodobé fundamentální důvody pro růst na straně nabídky a poptávky. Věří proto, že před sebou máme řadu dalších let růstu komoditních cen.

Pro investory s dlouhým investičním horizontem tak představuje současná korekce vítanou příležitost, jak nastoupit do rozjetého vlaku nikoliv na extrémně vysokých hodnotách, ale za rozumnou cenu. Krátkodobé vyhlídky ovšem zůstávají nejisté. Pírko se domnívá, že následujících pár měsíců bude spíše přát krátkodobějším spekulacím na vzestup i pokles cen.

Ropa do voleb neporoste?

Tomášek se domnívá, že do amerických prezidentských voleb nelze čekat růst cen ropy. Saúdská Arábie produkuje zhruba 0,75 mil. barelů ropy denně nad limit již několik měsíců s podobným cílem jako v roce 2004, jímž je pomoci republikánům k vítězství v těchto volbách. Není žádné tajemství, že demokratický protikandidát Barack Obama má v regionu Blízkého východu odlišné strategické plány. Ceny pod 90 dolarů za barel jsou ale pravděpodobně v příštím roce těžko udržitelné a půjdou vzhůru.

U další důležité komodity – zlata – je podle Tomáška situace komplikovanější, protože je zde patrný nesoulad mezi fyzickou poptávkou, která je nyní extrémní, a cenou na Newyorské komoditní burze. S tím, jak šla cena tohoto drahého kovu dolů, rozevírají se cenové nůžky.

V současné krizi finančního systému jde o aktivum, jež je bráno jako bezpečný přístav, což se neprojeví hned (viz pokles cen zlata v několika posledních týdnech), ale v budoucnosti. Tomášek připomíná situaci v polovině 70. let, kdy spadla cena troyské unce zlata o polovinu na 100 dolarů v situaci, kdy fundamentální podmínky jasně nahrávaly pro další růst. Pak ovšem přišel razantní růst ceny tohoto drahého kovu o více než 700 %. Bude tomu v budoucnu stejně?

Podobný vývoj předpokládá i Pírko, podle něhož bude do konce letošního a na počátku příštího roku pokračovat korekce cen ropy i zlata. U ropy je možný i další mírný pokles, v případě zlata to není příliš pravděpodobné. Korekce tedy bude probíhat pouze tzv. do strany, jinými slovy ceny budou nějakou dobu výrazně kolísat bez zřetelného trendu. Krátkodobé růstové trendy se budou střídat se sestupnými fázemi, jde totiž o typické chování v korekci podobného typu, která nyní začala.

„Nečekáme ovšem kolaps cen, protože je světová ekonomika stále silná. V emerging markets dál roste domácí spotřeba a stále je před námi řada investic do infrastruktury, které jsou komoditně náročné. Také měnová politika by měla celosvětově otočit korouhev směrem k expanzivnímu stylu, tedy k nižším úrokovým sazbám a emisi peněz, což je pro komodity pozitivní.

Čínská hrozba

„Osobně si myslím, že se může všeobecný boom na komoditních trzích rozlomit a budou zde lepší a méně lepší sektory,“ uvedl Sklenář. U energií (ropa) očekává spíše stagnaci. Obdobně opatrný by byl u technických kovů, kde vyhlíží nejlépe měď a hliník, a to díky svízelné fundamentální situaci (vztah mezi zásobami, spotřebou a produkcí), která se rychle nezlepší.

Za negativní sektory označuje zpomalující se ekonomiky v Evropě a USA, což vede k poklesu poptávky, stejně jako vysoké ceny komodit.

Pro komodity představuje na druhé straně pozitivní zprávu omezení na straně nabídky. Těžba a zpracování surovin v minulosti zaostávala za nabídkou a i přes zlepšení situace mají zatím daleko k normálu. Za potenciální riziko pokládá Sklenář možné výraznější zpomalení hospodářského růstu v Číně, která je největším spotřebitelem kovů a světovou dvojkou v případě ropy, a to v souvislosti s olympiádou.

Zelená pro zemědělské komodity?

Po stávající korekci hodnotí Sklenář optimisticky další vyhlídky zemědělských plodin. Mezi jeho tipy patří kukuřice, sója a bavlna. Přispívá k tomu nízký stav zásob (20–30letá minima) při velmi silné poptávce, u kukuřice a sóji i jejich využití k výrobě biopaliv. Cenám bavlny by mohl při silné poptávce pomoci vzhůru pokles osevních ploch na 25leté minimum. Jsou totiž využívány hlavně pro pěstování kukuřice, sóji a pšenice.

Také Tomášek pokládá zemědělské komodity a vzácné kovy, tedy stříbro a zlato, za zajímavé. Není si jist, jak se budou vyvíjet ceny průmyslových komodit. Jde totiž především o sázku na budoucí hospodářský vývoj, který není růžový.

Pírko vidí nejzajímavější příležitosti do konce letošního roku v sektoru drahých kovů, ale i potravin, jako jsou káva, cukr nebo kakao. Příští rok a dlouhodoběji by měly být zajímavé průmyslové kovy. Předpokládá, že v horizontu dvou a více let dosáhnou ceny většiny komodit nových historických maxim.

Dolar opět oslabí?

Ceny komodit pochopitelně ovlivňuje vývoj kurzu dolaru, v němž se s většinou z nich obchoduje. Podle Pírka se dostal kurz americké měny na extrémně podhodnocené úrovně a nyní prožívá korekci. Nedomnívá se ovšem, že se dlouhodobý trend americké měny obrátí, a to jak vůči euru, tak české koruně.

„Do konce roku je těžké predikovat vývoj amerického dolaru. Jsem ale přesvědčen, že se ve střednědobém horizontu vrátíme k sestupnému trendu. Vývoj posledních událostí v USA (např. přebírání některých závazků vládou) není v tomto horizontu pozitivní, ale negativní zprávou,“ míní Tomášek.

O něco lépe hodnotí vyhlídky dolaru Sklenář. Soudí, že by se mohl do konce roku udržet na současných úrovních 1,40–1,45 za euro, ovšem s velkou volatilitou. Příští rok by měl přinést jeho další mírné posílení. Očekává přitom oslabení české měny přes hranici 25 korun za euro až k úrovni 25,5–25,80 czk/eur a příští rok spíše stagnaci koruny v širokém pásmu 25–26 korun.

Do jaké míry se splní tyto předpovědi a ovlivní ceny komodit? Mnohé z nich, což potvrzují i další prognózy, zůstávají přitom dlouhodobě zajímavou investicí, byť, jak ukazuje i vývoj jejich cen v letošním roce, pro investory ochotné přijmout větší riziko.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo