Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pro instituce a milionáře

František Mašek
František Mašek
2. 10. 2008

Fond kvalifikovaných investorů společnosti Arca Capital není na rozdíl od konkurence určen jen pro zájemce z vlastní finanční skupiny.

Pro instituce a milionáře

Jde ovšem o fond kvalifikovaných investorů, určený pro institucionální nebo další zkušené investory, kteří vědí, do čeho jdou, a jsou ochotni akceptovat minimální investici pro vstup do fondu, stanovenou na pět milionů korun.

ČR, Slovensko a Ukrajina

Z názvu fondu CEE je zřejmé, že se hodlá zaměřit na střední a východní Evropu, kde vyhledává zajímavé projekty typu private equity, ale také projekty z oblasti nemovitostí. Jeho cílem jsou investice do malých a středních firem. Výhodou fondu může být fakt, že jeho zatím jediný akcionář, jímž je právě Arca Capital, sám působí jako společnost privátního kapitálu. Snaží se proto využít nejrůznějších příležitostí na trhu a dosahovat u těchto investic zajímavého zhodnocení, a to zpravidla za delší období.

Arca se nyní zaměřuje na Českou, respektive Slovenskou republiku a Ukrajinu. K nim mají podle jejího šéfa Pavola Krúpy postupně – hovořil zhruba o pěti letech – přibýt i další země zmíněného regionu. Jak uvedl člen představenstva fondu Pavel Makovec, na rozdíl od Komerční banky nebo ČSOB, které podobné fondy využívají v rámci vlastní finanční skupiny (jejich výhodou je pětiprocentní zdanění), je produkt Arca určen i pro další investory.

Cílem fondu je vytvořit sektorově, objemově i teritoriálně diverzifikované portfolio. Podle Makovce by ho mohly tvořit i některé společnosti, na jejichž činnosti se Arca Capital podílí, jako například internetový obchodník Kasa.cz, výrobce potravin Natura nebo Marila Balírny. Kdo si koupí akcie fondu, stává se jeho akcionářem.

Při větším objemu peněz by tak mohl spolurozhodovat o investiční politice fondu. Strach, že může o fond přijít, přitom Arca nemá. Statut obsahuje určité pojistky proti jeho nepřátelskému převzetí. Podle platné legislativy musí navíc chystané změny ve vedení fondu předem schválit regulátor, tedy ČNB.

I pro fyzické osoby

Česká legislativa řadí mezi kvalifikované investory ty institucionální, například privátní finanční skupiny, banky, správce majetku, penzijní fondy nebo podniky a instituce. Do fondu mohou investovat i fyzické osoby, a to od pěti milionů korun.

„Budou ale muset písemně deklarovat, že se považují za kvalifikované investory, mají s podobnými investicemi zkušenosti a jsou si vědomi rizik, které jsou s nimi spojeny. Na rozdíl od zahraničí české právo nijak neupravuje investiční testy, které by měli kvůli posouzení jejich znalostí vyplnit,“ řekl Makovec.

Připravovaný fond chce využívat zajímavé příležitosti na trhu, neuvažuje však o nějakých agresivních strategiích. Podrobnosti Makovec neuvedl. Bude přitom na akcionářích, zda bude fond stále reinvestovat zisk nebo po určité době vyplatí i nějaké dividendy.

Fond bude samosprávný, investoři tedy nebudou platit žádné poplatky za jeho správu, ale ani za vstup či výstup z fondu. Je koncipován na deset let. Do konce roku do něj bude možné vstoupit za nominální hodnotu, poté za aktuální tržní cenu (hodnotu vlastního kapitálu na akcii) při plánovaném navyšování kapitálu. Jeho hodnota by měla celkově dosáhnout tří až pěti miliard korun. Předčasný výstup je možný jedině v případě, kdy od investora – akcionáře – akcie někdo odkoupí.

Tento krok musí ovšem podle Makovce schválit vedení fondu. Pokud s ním nesouhlasí, měl by fond odkoupit akcionářovy akcie za aktuální tržní cenu.
Makovec odmítl uvést, jaký průměrný roční výnos by mohl fond dosahovat. Věří nicméně, že může být dvouciferný.

Výnosnost jednotlivých projektů Arca prý dosahuje 25–45 % za rok. To je vysoké číslo, vezmeme-li v úvahu odhady, podle nichž činilo od roku 1980 průměrné zhodnocení fondů privátního kapitálu v Evropě asi 10,8 %. U obdobných středoevropských fondů se prý pohybuje kolem patnácti procent.

Fond začíná se základním kapitálem ve výši 50 milionů korun, což je částka, kterou musí ze zákona do roku fondy kvalifikovaných investorů dosáhnout, jinak je ČNB zruší. To je i případ některých fondů kvalifikovaných investorů, například Akra Investiční společnosti a dalších správců.

Jde o první fond privátního kapitálu, zaměřený na progresivní společnosti, který má charakter fondu kvalifikovaných investorů a jehož akcie si tedy mohou tito investoři koupit.

Od Arca Capital, která vešla do povědomí veřejnosti hlavně v souvislosti s koupí akcií Moravia Energo od bývalého českého premiéra Stanislava Grosse, které pak prodala miliardáři Tomáši Chrenkovi, je to zajímavý tah.

Podobné fondy není možné veřejně nabízet, novinářům byl nicméně představen jako zajímavý produkt. Jistě si proto své klienty najde. Ti menší s vyšší averzí vůči riziku mohou litovat, že není podobná příležitost dostupná i pro ně.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo