Předplatit časopis Finmag

Čechy přepadla silná chuť utrácet. Tržby v maloobchodě rychle rostou

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
9. 5. 2024
aktuality

Maloobchodní tržby se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 %, meziměsíčně o 1,3 % a překonaly tak očekávání trhu. V příštích měsících by navíc podle ekonomů mělo přijít ještě další zlepšení. Spotřebitelé v Česku jsou stále víc ochotní utrácet.

Meziročně nejvíc rostly prodeje kosmetických a toaletních výrobků (27,4 %), kategorie ostatní maloobchod v nespecializovaných prodejnách (17,1 %) a maloobchod prostřednictvím internetu (14,9 %), vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Nejméně naopak prodeje počítačového a komunikačního vybavení (0,1 %), výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (2,7 %) a výrobky pro domácnost (3,1 %).

„Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval čtvrtý měsíc v řadě. Tempo růstu se v březnu oproti předchozím měsícům zvýšilo. Tržby rostly ve všech hlavních skupinách prodejen s nepotravinářským i potravinářským sortimentem,“ řekla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Vývoj českého maloobchodu

Zatímco únorová data přinesla zklamání, březnový výsledek ekonomy naopak příjemně překvapil. „Dočkali jsme se dvojího uklidnění. Březnová statistika opět hlásí zlepšení situace a zároveň došlo k revizi únorového údaje směrem nahoru,“ komentuje nejnovější data Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus. „Šok se tedy naštěstí nekoná, tržby rostou a ekonomika se zotavuje. Český maloobchod přitom skutečně má co dohánět, když jeho reálné tržby zůstávají o 3,2 procenta pod úrovní z před-pandemického ledna roku 2020,“ upozorňuje.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda si všímá, že nárůst celkových tržeb je nejvyšší od ledna 2022, tedy ještě od doby před invazí Ruska na Ukrajinu, jejíž dopady – v podobě inflace či drahých energií – dramaticky omezily možnosti Čechů utrácet.

„Klíčovým důvodem optimismu spotřebitelů je pokles inflace na úroveň cíle České národní banky, tedy stabilizace cenového vývoje v Česku, a související pokles cen potravin a energií. To vše při setrvání míry nezaměstnanosti na nejnižší úrovni v rámci EU,“ podotýká Kovanda. „Konsolidační balíček nemá na jejich finanční možnosti zjevně tak nepříznivý vliv, jak někteří – například odbory – varovali.“

Optimistický podle ekonomů zůstává i výhled do následujících měsíců, podle Hradila má česká ekonomika to nejlepší teprve před sebou: „Po loňském propadu o 4,2 procenta letos vyhlížíme nárůst tržeb o robustních 6,5 procenta.“

Opatrnější zůstává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák, která v letošním roce očekává růst maloobchodních tržeb růst v rozmezí 4 až 4,5 %. „Domnívám, že v dalších čtvrtletích letošního roku spotřebitelský boom ze začátku roku přeci jen zpomalí. A to i díky utaženější měnové politice ČNB,“ tvrdí. „Úrokové sazby na vkladových účtech jsou totiž díky 2 % inflaci a vysokým úrokovým sazbám ČNB po dlouhé době reálně v kladných hodnotách, což část domácností více motivuje ke spoření.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikainflacemaloobchodspotřebaspotřeba domácnostístatistikatržby

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo