Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů. Investice do bitcoinu a dalších kryptoměn

1. 12. 2017
 46 055
98 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Jaroslav Šura: "Bitcoin, a další kryptoměny, je problematický tím, že je mimo kontrolu vlád a centrálních bank (a nelze tedy libovolně natisknout), takže nelze počítat s podporou, spíš naopak."

Ten člověk je úplně mimo mísu. On snad nechápe, že fakt, že jsou kryproměny mimo kontrolu vlád, je jedna z jejich největších výhod (vedle konečného počtu a anonymity).

Lukáš Kovanda: "Nikdo netuší, čeho všeho budou vlády a centrální banky schopny, až pochopí, jakým je pro ně bitcoin a spol. ohrožením."

To je i můj dojem po celou dobu, co se tu o BTC bavíme, přes všechno přesvědčování pana Altmana. Současné vládní elity stojí a padají s fiat měnou a a bude-li z jejich pohledu nejhůř, klidně brutálně omezí internet a vrátí svět o třicet let zpátky, aby si udržely svoji moc. A lidé jim budou tleskat a budou je volit, protože budou závidět tomu 1%, které na kryptoměnách zbohatlo (a budou chtít, aby "jejich koza chcípla".) Není náhodou, že nejpopulárnějšími politiky v Česku jsou Ovar Ovarovič a STBák. My tady na finmagu, jsme většinou v jedné sociální bublině, ale když z ní člověk vyleze, tak se nestačí divit, jak jiní lidé přemýšlí (pokud se tedy dá mluvit o myšlení). Vidíme denně, jak lze většinu lidí manipulovat primitivními hesly. Nebude problém je přesvědčit, že největším nebezpečím civilizace jsou právě kryptoměny a že je nutné přinést určité oběti, abychom civilizaci zachránili.

Nahlásit
-
27
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Největším hnacím motorem kryptoměn je nezměrná chamtivost po rychlém výdělku a velmi rozšířená konspirační teorie a báchorky o tzv. FIAT měně. Celá koncepce kryptoměn stojí stojí na údajných vadách současných účetních peněz nesprávně vydávaných za FIAT měnu. Přitom právě BTC je vzorovým příkladem FIAT měny. Nebylo tu nic, a je zde bitcoin. Toto je princip FIAT měny. Pokud lidé pochopí, jak strašně v tomto naletěli, pak nastane s kryptoměnami stejný konec, jako když se nedávno u oněch amerických balíčků hypoték někdo zeptal, jaké hypotéky v těch balíčcích vlastně jsou. :-)

Nahlásit
-
-8
+

Diskuze

Opravdu si myslíte, že těžiště severokorejské totality je účetní měna? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tohle je klíčová otázka. Dokud bude účetní měna fungovat, nebude nikdo, kdo se má dobře riskovat kvůli nějaké chiméře vlastní pohodlí a prosperitu. Maximálně zkusí na mánii zvané bitcoin něco vydělat, ale nebudou si pod sebou podřezávat větev. A ti, co se mají opravdu hodně špatně, těch nebývá dostatečné množství, nemívají žádnou vůli něco změnit a vlastně ani žádnou reálnou možnost přecházet do jiného systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Místo blacklistu whitelist, a máte po bitocoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom technická - 97 miliard dolarů jsou (cca) dva BILIONY korun, nikoli 2 biliardy, používáme tzv. dlouhou škálu a článek není v angličtině. To by se tady stávat asi moc nemělo, i přes fakt, že obě cifry jsou pro drtivou většinu smrtelníků absolutně nepředstavitelné :-)

Nahlásit

-
4
+

fix, to patří dolů jako reakce panu Altmanovi

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je pravda, ale zároveň pár kilometrů na západ viděli, jak si žijí "vykořisťovaní" proletáři mnohem lépe než členové Brigád socialistické práce a nejrůznější úderníci. Měli se o dost hůře a to je postupně začínalo nasírat. Běžný Němec nebo Holanďan nevidí kolem sebe státy, kde se žije o několik úrovní lépe. Životní úroveň Západu je pořád nejvyšší na světě až na pár výjimek jako Singapur nebo rentierské státy jako Emiráty. A dokud to tak bude, tak se nikdo moc bouřit nebude.

Nahlásit

-
2
+

No to je vždy relativní. V ČSSR 1989 se také lidi neměli vyloženě tragicky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hm, chamtivi jsou všichni, tady bych nerozlisoval. Politici jen nechteji podstoupit pro svou chamtivost bezna rizika a proto svou chamtivost praktikuji pod kridly státu, pripadne za soucinnosti státu, ve svém posledním a nejdokonalejsim stadiu za legislativni a regulatorni ci dotacni pomoci státu, který sami ridi ve svůj privatni prospěch. To jest jakobyste BTC kupoval za cizi peníze, profit si privlastnil a pripadny prusvih z rizika nechal na puvodnim drziteli penez. Netreba pro priklady chodit daleko, ale to uz jsme u politiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Tou sazkou na stat jsem jen chtěl obrazne vyjadrit ze při binarni volbe 0/1 bych spise favorizoval vitezstvi státu ackoli bych drzel palce BTC.
S rozlozenim vlastnich investic to nemá nic spolecneho.
Práce s vlastním portfoliem investic je zcela individualni zalezitost, ve které hrají roli faktory jako vek, chamtivost, zebřiček zivotnich hodnot, akceptace rizik, pozadavek na zivotni uroven - to je uplne jina debata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jo, ale pořád se v něm lidi mají moc dobře na to, aby si trhali játra.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S filatelistama bych se rozhodně nepáral :-)
Nic užitečného nedělaj, vysávaj peníze z oběhu a hromaděj deflační známky. Svoloč je to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
6
+

Oni tomu ani kryptoměna neříkají, říkají digitální měna. A napadlo mě to samé, tedy že to je nástroj na zrušení hotovosti. Navíc nevěřím, že stát udrží objem takových peněz nezměněný o anonymitě už vůbec nemluvě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No ale tenhle systém také nezačal dnes. Na západě již nějakou dobu zahnívá, intenzivně tak od 60. let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak. Na druhou stranu to některým lidem tu technologii přiblíží a odtabuizuje. A ti následně logicky přejdou na bitcoin, jako ne měnu, kterou centrální banka nemůže znehodnocovat a kontrolovat. Takže za mě fajn. Spíš je to známka zmatku v řadách nepřítele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

To je jen newspeak pro zrušení hotovosti.
Dá se tomu módní název kryptoměna, protože je to cool, ale znamená to 100% kontrolu státu nad penězi, což je sen všech centrálních plánovačů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Hmmm, tak to mi přijde praštěné, vytvořit státem kontrolovanou kryptoměnu. Kryptoměny jsou tady především od toho, že jsou tajné. To mají i v názvu, jsou dobře skryté. Jakmile je někdo "odkryje", v tom zásadním se od normální fiat měny ani lišit nebude. Kdo z lidí teď vlastnících kryptoměny, by šel a koupil tuhle státem vytvořenou?

To mi připomíná bajku o mužském a ženském mozku, kdy žena konečně přijde na to, že muž má v mozku krabici "ničeho". Do téhle krabice nesmí nikdo nic vkládat, musí zůstat prázdná, jinak ztrácí smysl svého bytí. A jakmile žena zjistí, jak mužský mozek a krabice "ničeho" funguje, tak začne: "Tadyhle bych dala obrázek, tuhle trochu posunout." Ne - to je zakázáno, tohle nebude fungovat, milá paní. To už nebude krabice "ničeho", když do ní něco nacpete.
Podobně je tomu se státem řízenými pseudokryptoměnami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Libertariáni, pane Altmane, levičáci obsadili už i Liberální institut, podívejte se na ty články, co tam vycházejí!

- http://libinst.cz/by-jako-chteli-vic-rozdily-registrovaneho-partnerstvi-manzelstvi/,
- http://www.bawerk.eu/clanky/liberalismus-a-jine/liberalni-institut-opet-o-imigraci.html,
- http://www.bawerk.eu/clanky/liberalismus-a-jine/liberalni-institut--state-vyplacej-vice-vdovskych-duchodu-aneb-kozel-zahradnikem.html.

Požadují více vdovských důchodů apod. Co se tam děje?

Nahlásit

-
1
+

Já myslím, že bitcoin krásně reaguje na chamtivost politiků.
A jakmile se politikům přestane vyplácen přecházet na důchod do trafik státních firem, nakoupí krypto.
Stejně, jako po 89 jich hodně přešlo z politiky do byznysu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

No jo, ale trvalo to 40 respektive 80 let než to krachlo. To je pro mě nezajímavá prespektiva :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Ano. Na druhou ty státní ataky jsou zjevným důkazem obav a slabosti státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Ano, samozřejmě.
Šrouby jsou a budou utahovány.
Otázka je, zda to má šanci přetlačit spontánní snahu lidí vydělat/ochránit úspory.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Jasně - obě varianty jsou možné, výsledek s jistotou předpovědět nelze a proto je potřeba diverzifikovat. Také jsem nikde netvrdil, že by člověk měl jít do crypta na sto procent. Ale také ne z nula procent - na to je to příliš revoluční technologie s obrovským potenciálem.

USA velmi brzy zjistí, že o jejich dolarovou tiskárnu není zájem. A ty triliony natištěné minimálně od 70.let se jim začnou vracet domů. Ale příčinou nebude bitcoin, ale klesající role USD v mezinárodním obchodě a potažmo v rezervách centrálních bank (v kombinaci s pokračujícím/akcelerujícím tiskem a zadlužováním USA). To znamená, že USA budou mít daleko větší motivaci zaútočit na ty, kteří tento proces ovlivňují a protlačují, než na bitcoin. Na Čínu, Rusko, Indii, Irán, Brazílii a další. Útok na bitcoin by jim moc nepomohl - ten působí jen menší část jejich problémů (přelívaní části domácích úspor z USD do BTC), navíc po jeho případném přerušení by se ihned přesměroval do zlata. Navíc toto zastavit je možné jen za cenu kapitálových kontrol - zákaz/omezení prodeje zlata či BTC na půdě USA nic neznamená, dokud je možné dolary posílat do zahraničí. A zavedení kapitálových kontrol v USA by byl extrémně špatný signál pro jejich ekonomiku i měnu. Zničující. Navíc - proč bránit odlivu dolarových úspor američanů do zahraničí/au/btc, když v opačném směru teče dolarů daleko víc - tak, jak ve světe probíhá dedolarizace?

Co se týče Bruselu, tak tam se plánuje ledacos, ale i efektivita toho plánování je CCCP dost podobná. Navíc komplikovaná tím, že stále ještě nemají národní státy pod kontrolou a ty se začínají přesunu kompetencí do Bruselu dost bránit. Uvidíme, pokud nyní novelizují Dublin a budou do zemí V4 chtít tlačit imigranty proudem. Podle mne podobné snahy EU brzy rozloží, v jednotlivých zemích budou vyhrávat nacionalisté a populisté a na ničem se nepůjde shodnout.
Lehce se může ukázat, že rozhašené státoprávní uspořádání (je EU federace, konfederace, kočkopes? jsou národní státy suverénní či ne?) a nejasné kompetence povedou k pravému opaku, tedy k naprosté neschopnosti nějak efektivně proti bitcoinu zasáhnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

A jste si 100% jist, takže vsadíte úplně vše na tuto variantu?
A jakou formou? Protože vsázka na státní měnu vás před ztrátou neuchrání, ani když stát vyhraje.
Tedy spíše zlato...
Ale já to rozhodně 100:0% nevidím a hodlám rizika rozkládat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Hoši stále nevědí, jak se k tomu postavit:
https://www.w4t.cz/federalni-rezervni-banka-v-new-yorku-zvazujeme-zavedeni-vlastni-kryptomeny-64937/

Ani v jedné zemi, natož když by mělo jít o nějakou mezinárodní koordinaci.
Každý má nějaké své zájmy. Jak ty veřejně deklarované, tak ty privátní.
Navíc věci se mohou dát do pohybu tak rychle, že než se stihnou vzpamatovat, bude po všem. Jedna černá labuť, fronty před bankomaty, řeči o bail-inech problémových bank, záporné úroky, ohlášení dalšího QE, ...

Kontrolní otázka: proč se komunisti v roce 1989 vzdali mocenského monopolu? Byli už tak rezignovaní a systém prohnilý? Nebo prostě chápali, že to nikam nevede a že se jim bude lépe dařit v nových poměrech? Od obojího kousek? A nenastává nám dejavu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Podle mne státní autority nejsou schopny přežít bez fiat měny. Právě na její existenci, stavu těchto měn a způsobu manipulace s nimi je postavena státní moc. Z této podstaty usuzuji bud na kolaps cryptoměn (cryptoekonomiky) nebo kolaps státních uspořádání. Dojde-li (až dojde) k tomuto střetu na existencionální úrovni sázím svoje peníze na stát (bohužel).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

>>> Předpokládám, že ani vy nejste na 100% přesvědčen, že deprivanti ve snaze potlačit svobodu jednoznačně uspějí.

To jistě nejsem a hlavně bych si to nepřál. Na druhé straně jsem si jist, že udělají cokoliv, aby si udrželi svoji moc. Je v tom příliš neznámých, aby se dalo něco odhadovat. Jenom prostě zvažuji situace, kdy například se v Bruselu soudruzi rozhodnou, že krypto je zlo a zahájí proti němu nekompromisní tažení. Asi se shodneme na tom, že v Bruselu se vytváří obdoba Sovětského svazu a nevidím žádnou sílu, která by tomu zabránila. Vždyť i v UK je to celou dobu nahnutý a čert ví, jak to s brexitem dopadne. A co udělají USA, až zjistí, že klesá zájem o jejich dolarovou tiskárnu? Přežily by to vůbec? A co v takovou chvíli udělají Rusko a Čína? Začnou sjednávat ceny v btc nebo se přidají k jeho odpůrcům?

Beru vaše argumenty pro to, že btc obstojí a přežije, ale zvažuji i argumenty proti. Nejsem schopen posoudit technické a (geo)politické aspekty takové situace a pochybuji, že toho někdo schopen je. Nicméně je to zajímavé téma, proto vám čas od času oponuji :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Trošku bych rozporoval odolnost bitcoinu, naopak si myslím, že je mimořádně citlivý na případné ataky, protože jeho fundament je důvěra a chamtivost, což jsou spíše psychologické kategorie s prudkými výkyvy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Může se stát, že nějaká kryptoměna bude tou černou labutí, která vyvolá příští finanční krizi.

Nahlásit

-
0
+

Že by důvod zostřujících se "protiteroristických" zákonů?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plus samozřejmě můžeme doufat, že Evropané, severoameričané, Japonci, Korejci, Indové, Brazilci, ... si zkrátka nenechají líbit omezování svobod překračující i dnešní čínskou úroveň. Tyto snahy (v kombinaci s akcelerujícím ekonomickým úpadkem) spíše povedou k nepokojům a občanské neposlušnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
3/4