Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Kam až může růst minimální mzda? Hledá se bod zlomu

19. 12. 2016
 17 223
120 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Zvýšení mezd se ve firmě může projevit pouze dvěma způsoby. Zvýšením ceny nebo snížením zisku (případně kombinací obojího). Zvýšení ceny zanemná okamžité snížení konkurenceschopnosti s brzkým krachem. Snížení zisku znamená méně prostředků na investice, tedy snížení konkurenceschopnosti v delším časovém horizontu a/nebo snížení příjmů vlastníka firmy, tedy oslabení nebo odstranění důvodu a motivace proč vlastně podniká.

Pokud zaměstnáváte vysoce kvalifikované lidi a hospodaříte s nadprůměrným ziskem, tak vám je minimální mzda ukradená. Pokud zaměstnáváte dvacet metařů, tak se vám v určitém okamžiku vyplatí pořídt si čistící vůz, který budete sám řídit. Ušetříte nejen mzdy metařů, ale i náklady na nářadí a vybavení zaměstnanců, za mzdovou účetní a zbavíte se celé té nekonečné buzerace, se kterou je spojeno zaměstnávání lidí v této zemi. Je snad jasné, že okamžik kdy dojde k náhradě lidí technikou (pokud je to možné) je u každé konkrétní firmy jiný. Stejně tak okamžik, kdy firma přestane být konkurenceschopná a zkrachuje, nebo když podnikatel dojde k závěru, že už mu to nestojí za to a sám ji zavře. Nějaké agregátní ukazatele za celou ekonomiku nic neříkají, protože rozhodování probíhá na ůrovní konkrétní firmy. A softwareová firma, která je ekonomicky v pohodě ty metaře nezaměstná. Skončí na dávkách se všemi negativy, které to přináší jim i společnosti jako celku.

Nahlásit
-
28
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Tržní cena práce ztrácí svůj význam v okamžiku, kdy tato cena neumožňuje tomu, kdo práci prodává, aby přežil. V tomto bodě se Vám ten volný trh hroutí, a proto je třeba tržní cenu práce v tomto ohledu korigovat. 2% pracovního trhu budou deformováno a 98% bude fungovat na tržním principu. To je přijatelná "cena".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-11
+

Diskuze

Jo? Tak schválně vemme freelance metaře a freelance SAP konzultanta. A můžeme zkoušet začít porovnávat...

To je opravdu tak těžké pochopit, že když nastavíte min.mzdu na 30 tisíc, tak že ten první o práci přijde a ten druhý to vůbec nezaznamená? A že zároveň statisticky vzroste průměrná produktivita, protože v pracovním procesu budou jen ti druzí a ty první jste z pracovního procesu administrativně vyhnal?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
11
+

Jenže to je jak do dubu...
Stejně to budou zkoušet, stejně to budou odmítat pochopit.
Jedni z dogmatismu, jedni proto, že je to ignorování reality dobře živí (politici, odboráři, státní zaměstnanci, státem dotovaní a grantovaní "intelektuálové", lidé z bankovního kartelu, ...).
Je možné, že pár lidí se přesvědčit nechá. Ale nikdy to nebude na demokratickou většinu. Tudy cesta nevede. Cesta vede přes to, že je jejich ujeté recepty necháme vyzkoušet, ale sami budeme ze systému exitovat a i dalším zájemcům ukážeme, jak optoutovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
15
+

Jenže p. Novák je v případě koupe televize strana poptávky (de facto totéž, jako zaměstnavatel) a Samsung strana nabídky (něco jako zaměstnanec).

A teď si představte, že by srovnatelných firem v oboru televizí, jako je Samsung, nebylo několik na světě, maximálně pár desítek, ale stovky tisíc. To je totiž situace, ve které se o práci uchází zaměstnanec na úrovni minimální mzdy. Ten je totiž nahraditelný prakticky kýmkoliv. Dále, takový zaměstnanec nedisponuje právníky a ekonomy, kteří mu zpracují pro něj výhodnou pracovní smlouvu a pracovní podmínky, ty právníky a ekonomy má zato k dispozici zaměstnavatel. Dále zaměstnanec úrovně blízké minimální mzdě nemá k dispozici kvalifikované kolektivní vyjednávače (odborář metařů je kvalifikací jinde, než odborářský boss lékařů). Plus, souhlasím s p. Fuldem, situace člověka, který vyjednává o podmínkách svého fyzického přežití, je jinde, než situace člověka, který si kupuje nebo prodává televizi. I tento tlak přispívá k silové nerovnováze mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Tvrdím, že díky této silové asymetrii zaměstnavatele nic nenutí, aby platil víc, když díky tlaku trhu a nepříznivých okolností (které jsem vyjmenoval výše), může platit méně. Právě proto se zvýšení ceny práce díky regulaci (do určité optimální hodnoty) neprojeví ve zvýšení nezaměstnanosti. Samozřejmě, může přijít otázka, proč tedy zaměstnavatel nezaměstná více lidí, pokud je cena nižší, než je on ochoten zaplatit. Na to nemám zatím zcela jasnou odpověď, předpokládám, že mezní užitek dodatečně zaměstnaného pracovníka je příliš nízký, resp. proč zaměstnávat člověka, pro kterého nemám práci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

"Myslím, že existuje jistě nenulové množství lidí, kteří mají dostatečně vysoké příjmy a dostatečně saturované ostatní potřeby a nyní by si rádi pořídili zahradníka, hospodyni, atd... a dali by jim třeba 15tis - to by nakonec nezabilo ani ledasjakého příslušníka vyšší střední třídy." A proč by nemohli tito lidé poskytovat tyto služby jako OSVČ (např. i vícero) zákazníkům? Tady žádná minimální mzda neexistuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Když stát přinutí firmu zvýšením minimální mzdy inovovat a původní metaři si najdou jinou práci, je přece vše naprosto ideální, ne? Nebo si nenajdou jinou práci? Pak ale platí, že technologické inovace způsobují nezaměstnanost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Díky laciné práci metařů!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Z těch propuštěných metařů se přece stanou ajťáci. Na Ostravsku už přeškolují horníky na ajťáky. Výsledkem tedy bude přesun metařů a horníků do nedostatkových pozic ajťáků. Takhle nějak se to tady tradovalo, že mechanizace a automatizace vytvoří nová kvalifikovanější a lépe placená pracovní místa. Nebo, že by to byla blbost?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Co více k věci by tak asi mohl někdo napsat k otázce vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Pan Kruták napsal zcela jasné rozpory v tvrzeních zdejších "vědátorů" a Vy, namísto abyste reagoval na tyto rozpory, tak reagujete nesmyslnými přirovnáními a blábolením k osobě pana Krutáka. A vůbec mě to nepřekvapuje. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

To mi přijde podobné argumentaci pana Kovandy a dalších, že devalvace koruny je škodlivá, neboť firmy nepokračují ve technologickém vývoji, v kterém by pokračovaly, pokud by se líně nepovalovaly na kurzovém polštáři, který intervence vytvořily. Jinými slovy zde bylo tvrzeno, že silná koruna by vedla k inovacím, zatímco v klídečku slabé koruny exportéři nic inovovat nebudou.

A obdobně se dá argumentovat v souvislosti s minimální mzdou, jejíž nízká úroveň k inovacím nemotivuje s tím, že jakmile minimální mzda poroste, pak tlak na firmy vzroste a firmy budou nuceny inovovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Mzda je cena práce. Minimální mzda je legální hranice, pod kterou nelze (legálně) nabízet/poptávat práci. Stanovení minimální mzdy pouze zakážete džoby, které této hranice nedosahují a tzv. marginální pracovní síla (lidé bez praxe, náctiletí atd.) bude vyřazena z trhu práce. Stejně pokud je tržní cena za litr mléka 12 Kč a já rozhodnu, že je to strašně málo, a že mlékaři si zaslouží tržby, za které se dá žít a navýším úředně cenu na 15 Kč, tak se ceteris paribus (za jinak nezměněných okolností) začnou hromadit přebytky mléka - zemědělci budou více mléka produkovat, spotřebitelé méně kupovat. Při administrativním zvýšení cen práce se začnou hromadit neprodané přebytky práce (nezaměstnaní). Čekat, že se poptávka po práci (po mléku atd.) při vyšších cenách (a za jinak nezměněných okolností) zvýší nebo aspoň zůstane stejná je logický nesmysl.
Pan Březina se strašně diví, že se při nedávném zvýšení minimální mzdy nezvýšila nezaměstnanost. Zde nastupují "změněné okolnosti". Zcela typicky jde o změnu v oblasti kupní síly peněz. V naší ekonomické realitě je každá taková cenová regulace nahlodávána neustálým znehodnocováním peněz, takže každé zvýšení minimální mzdy je v čase neutralizováno. V případě našeho podhodnoceného kurzu koruny není též překvapující, že roste poptávka po české (či lépe "v korunách placené") práci. Tato opatření mají samozřejmě zase jiné důsledky. Trh má též své způsoby, jak každou překážku obcházet. Nic z toho nemění nic na faktu, že legislativní rozhodnutí není žádné "oslíčku, otřes se!" a reálné zdroje z něj nevznikají žádné. Pokud by to tak bylo, tak proč urážet pracující zvýšením hodinové mzdy o pět korun, když jim politici mohou přisypat padesát korun?

Pošlete panu Březinovi místo nobelovky poukaz na Zásady ekonomie, ať má přes svátky co číst!

Nahlásit

-
18
+

Mezi zájemcem o televizi a zájemcem o práci je dramatický rozdíl. Bez práce (příjmů) se zájemcem o televizi (a v podstatě ani o nic jiného) nestanete. Bez televize se člověk obejde a v tom je síla jeho vyjednávací pozice proti kolosu, jako je Samsung, který se zase bez těch, co si koupí jím vyrobené zboží neobejde.

Pokud ale nabídka práce převyšuje poptávku po práci, pak jsou zaměstnavatelé ve velmi výhodné pozici obdobné s tím, co by se dělo na volném trhu se zdravotnímu službami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-6
+

Buď zaplatí více metařům, nebo koupí stroj - v obou případech růst nákladů, není tudíž důvodu, proč by se měla měnit produktivita na vynaloženou korunu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-5
+

Více a méně produktivní lidé? Je to o více a méně produktivních odvětvích, o struktuře ekonomiky. Individuální lidé jsou tak produktivní, jak jim umožní zaměstnavatel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-7
+

Proč by se měl snižovat zisk, když si firma pořídí stroj proto, že jeho práce bude LEVNĚJŠÍ než práce metařů?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nepohybujeme se v učebnici ekonomie ale v reálném světě. Zde nelze abstrahovat od proměnných jen proto, že se nám nelíbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

Nejvyšší produktivita práce v EU je ve Francii, kde je taky obrovská nezaměstnanost. Někteří ekonomové totiž nechtějí přiznat, že vysoká produktivita je důsledkem, ne příčinou nezaměstnanosti a že to není jev ekonomický, ale vlastně matematický, daný tím, že spousta přirozeně méně produktivních lidí jsou na trhu práce nepoužitelní.

Nahlásit

-
6
+

Produktivita práce vztažená na zaměstnance ano, ale to firmu nezajímá. Zisk se sníží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Pokud je firma nucena koupit stroj kvůli státnímu zvýšení ceny práce metařů, pak se produktivita firmy sníží.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

To máte pravdu a jistě bychom přišli na tisíce dalších vlivů působících tím, či oním směrem. A co jako?
K čemu nám to pomůže, když zkoumáme vliv jedné konkrétní regulace - minimální mzdy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud budete počítat produktivitu na vynaloženou korunu tak totožný nebude a to je ta nejzajímavější produktivita.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Na volném trhu může mzda metařů růst z řady jiných důvodů: obecný růst mzdové hladiny, mohou si ji s vámi vyjednat... stejně tak nákup stroje zdaleka nemusí být motivován jen tím, že je jeho práce levnější než práce metařů: ona může být stejně tak rychlejší, lepší...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Neodpověděl jste na otázku: roste touto cestou produktivita práce, nebo ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Fatálně se mýlíte. Jde-li o tentýž stroj a totožné množství původně zaměstnaných lidí, je dopad z hlediska produktivity práce totožný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Mezi běžným Novákem vybírajícím si novou televizi a megakoncernem Samsung je tato "nerovnováha" ještě větší.
Nejde o ekonomicý problém, ale o politikum, snahu vyžírků žijících z cizích peněz, se zalíbit těm, kteří je u těch koryt udržují. Nic jiného bych za tím nehledal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
8
+

Jaký rozpor? Vy akorát patrně nevnímáte, že ono "jejíž cena postupně roste" může mít dost rozdílné příčiny. A důsledky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

při 5% nezaměstnanosti a existenci pár desítek tisíc zaměstnavatelů tu žádná silová pozice mezi aktéry trhu neexistuje.
5% nezaměstnanost znamená, že 95% nemá problém si najít práci, jen těch 5% je nějakých divných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
4
+

Vysvětluji vám to o něco níže, ale s tímhle vaší přístupem toho asi brzo nechám. lépe si popovídáte s panem Fuldou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Pokud se metaři stanou dražší regulačním zásahem státu, pak se stroj stane produktivnějším. A metaře to vytlačí z trhu práce, protože jinde svou práci za novou stanovenou minimální cenu neprodají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Kdyby nákupem tohoto konkrétního stroje vzrostla produktivita práce, tak by to firma dávno udělala. Nepotřebovala by tlak státu na zvýšení minimální mzdy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+
3/4