Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Našetřit si na důchod ve sto šesti

27. 9. 2016
 7 097
244 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ale ono LZE mít průběžný systém, i když ubývá těch, co vydělávají.

Můžete třeba říct, že odvody ze mzdy budou 85% a penze 4000Kč. Pak systém vyrovnáte.
Nebo si na penze můžete po fuldovsku natisknout.

Ale zamozřejmě to bude mít další konsekvence:

- Při tak vysokém zdanění vám část lidí uteče do zahraničí (ti nejlepší), část odejde do šedé ekonomiky a část to prostě vzdá a půjde na pracák

- Mít na to pořídit si bydlení a uživit rodinu (ženu a děti) bude ještě hůře dostupné, než dnes (a pokud si stát na penze bude tisknout, ceny nemovitostí vyletí do nebes a stanou se předmětem bublinózních spekulací, formou obrany před státem generovanou inflací)

- Kdo není slepý, tak si při pohledu na vyhlídku čtyřtisícové penze uvědomí, že o takovouto "službu" státu opravdu nemá zájem. A bude se snažit z průběžné pyramidy za každou cenu vystoupit

- Penzisti, dávkaři, neziskovkáři, věční studelnti a státní zaměstnanci však budou mít (možná již mají?) demokratickou většinu a té menšině se budou v úniku snažit zabránit stále drakoničtějšími opatřeními

- Produktivní menšina pochopí, že demokracie je amorální zvěrstvo. Systém, kde si jedni osobují právo rozhodovat/hlasovat o životě a majetku druhých, demaskují jako zločinný.

- Vznikne konflikt, který sice produktivní mohou po nějaký čas prohrávat, ale nakonec nutně musí vyhrát, protože to bez nich (a ne bez těch druhých) systém/ekonomika/společnost nefunguje


Každý, kdo počítá se snaží spočítat si udržitelnost penzijního ponziho systému by měl do rovnic ještě doplnit další faktory, bez kterých se ke správným číslům nedopracuje:

- Nejde jen o náklady na penze, ale i o náklady na další služby seniorům. Zejména zdravotní péči (sociální služby, asistenci, příspěvky na bydlení, ...), kterou konzumují nejvíce a kterou opět musí platit ztenčující se vrstva produktivních rostoucí vrstvě důchodců. Tzn. i zdravotní systém se zhroutí, když JIŽ DNES tvoří státní pojištěnci polovinu pojištěných (tedy nepřispívají, jen konzumují). A to mám obavy, že statistici cudně opomíjí státní zaměstnance, o kterých si myslí, že do zdravotního i penzijního systému něco platí, ale NENÍ TO PRAVDA.

- O tisíce ročně rostou i počty státních zaměstnanců, kteří nic neodvádějí, jen dále čerpají z peněz sebraných produktivním.

- Rostou i počty lidí závislých na dotacích, grantech, atd... A až rostoucí regulace a manipulace přivodí další krizi, skokově vzrostou i počty nezaměstnaných.

To vše k přiblížení kolapsu přispívá také.

Nahlásit
-
43
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Princip průběžného systému je primitivní, účinný a robustní.
Uvedu velmi primitivní příklad, z kterého by to mělo být zřejmé:

1. prvních 20 let mě živí rodiče (jen beru)
2. dalších 20 let živím sebe a své děti (neplatím žádné odvody ale živím děti)
3. dalších 20 živím sebe a své rodiče (neživím děti ale platím odvody)
4. dalších 20 let pobírám důchod od svých dětí (jen dostávám)

K provozu tohoto systému stačí 45% odvody odváděné až od 40 let věku, tedy po dobu pouze posledních 20 aktivních let (1/4 mého života). Uvedené procento lze samozřejmě rozložit tak, že v bodě 2 se bude odvádět např. 15% a v bodě 3 pak 30%, nebo by bylo možno odvádět konstantních 22,5% po dobu 40 let. A to zde počítám odchod do důchodu v 60-ti a průměrný věk dožití 80 let. Srovnejte s dnešním nastavením.

Z uvedeného je také zřejmé, že, že upření nároku na pobírání důchodu bezdětným je zcela přirozené a odpovídá tomu, že bezdětní nenesou břímě výchovy dětí v bodě 2. Z bodu 3. ale bezdětné vynechat nelze protože, rodiče má každý, i bezdětní.

A z uvedeného je také zřejmé, že tento systém zcela efektivně řeší pokles porodnosti

Jednodušeji to už asi nejde.

Nahlásit
-
-11
+

Diskuze

ISP mohou fízlovat uživatele jak chtějí, ale SSL šifrování fakt neprolomí. Tudíž neprolomí ani Tor a Darksend, přes něž všichni rozumně paranodní kryptoanarchisté anonymizují své nezdaněné zisky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vaše deflační spirála také není ničím podložená. Je to mýtus nebo váš výmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukám, že KB to dotáhla do jiného levelu, tu svou reklamu.
"Spořte na penzi svým dětem již teď!" :))
Že by náznaky posledních bankovních křečí, když z normálních lidí už vzždímat víc nemohou?

Nahlásit

-
1
+

Četl jsem hezké rčení, že bohatý člověk nemá dvě auta, ale tři děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
3
+

Komunisti tomu říkali víra uhlířská. Bitcoin je ničím, ale přece je spousta lidí, která je ochotna ho přijímat jako platbu za své zboží či služby. Na to, že BTC začínaj jako zábava pro pár ajťáků, je to velmi slušný výsledek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Lžete. Sama ČNB přiznává, že mzdy jen těžko inflaci dohání, a úspory se těžce plahočí. Sledujte od páté minuty https://www.youtube.com/watch?v=HrQTBqxbNZ0 .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každopádně účetní peníze mají svoji doslova hmatatelnou reálnou hodnotu. Bitcoin je holé NIC a cibulky byly stáááááášně předražené. To, že do bitcoinu a cibulek vlezli lidi dobrovolně, jim spíš přitěžuje v ohledu jejich mentálních schopností. Ale pro Vás je každá blbost dobrá, jen když je dobrovolná :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Je to totéž a dopadne to stejně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo se o sebe nedokáže postarat a jeho bližní ho nechají chcípnout v pangejtu, dostal, co si zasloužil. Vedl prázdný a ničemný život a dobře mu tak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkušenost se zlatem s fixní zásobou už máme, skončilo to Velkou krizí z 30-tých let a dvěma světovými válkami.

Bitcoin není nic jiného, než virtuální greenbacky, či asignát, chcete-li. Jediný rozdíl je zde v iluzi, že bude navždy jen jediná kryptoměna a že tedy bude konstantní množství peněžní zásoby. NEBUDE! Skončí to přesně jako s těmi asignáty, jen emitovat nebude stát, ale každý, kdo na to bude dost chytrý a rychlý. Bude to jako let letadlem, co se řítí k zemi.

Greenbacky, či asignáty nemají nic společného s účetními penězi. Účetní a papírové peníze peníze, to je jako nebe a dudy. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase Vám došly argumenty! Kdybych pokaždé dostal dolar, už bych byl milionář. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

"Znovu opakuji: Zkuste si ten FuldoCoin založit a uvidíte," to ale přece není argument. Nahoře máte jasnou argumentaci, že bitcoin i altmancoin bude vždy stejné NIC. Na tom teoretický neuspěch altmancoinu nemůže ničeho změnit.

Zlato nazvané aurum bude mít taky stejnou hodnotu, jako zlato nazvané žluťásek :-) Jestli ho "vydoluje" Franta nebo Pepa a jak mu budou říkat, je přece jedno.

Měnou nemusí být jen to v co lidé mají důvěru. Lidé nemusí mít v účetní měnu důvěru a stejně bude fungovat, protože jejích schopnost fungovat je zabudována přímo v její podstatě. V podstatě bitcoinu je ale zabudováno, že je NIČÍM. Pokud lidé dají důvěru něčemu, co je NIČÍM, pak vůbec nelze vyloučit, že v budoucnu dají opět důvěru tomu samému, co bude jen jinak nazváno a bude to "emitováno" např. v jiném (větším, menším) množství. Jen také připomenu, že na získání důvěry hejlů stojí také všechny podvody. :-)

CZK důvěru nepotřebuje! To je jeden z častých omylů. CZK stačí, že ten, kdo ji drží ví, že ve vztahu ke každé existující koruně existuje nějaký dlužníky, který bude muset něco ÚSPĚŠNĚ vyprodukovat, aby získal peníze na splacení svého dluhu. Žádnou důvěru v účetní peníze, které držím nepotřebuji, protože vím, že po mých penězích bude permanentní sháňka těch, co produkují to, o co já mám a v budoucnu budu mít zájem. A ano takovou moc (rozuměj kupní sílu), jakou mají účetní peníze, nemá ani zlato! Zlato dlužník na nic nepotřebuje, účetní peníze na splacení dluhu, ano.

Jinak sám říkáte, že bitcoin je riskantní sázka. Toto je asi jediná ekonomicky relevantní věc,kterou ve vztahu k bitcoinu vnímáte správně. :-)

Pokud dojde k nějakým vážným krizím, pak si myslím, že se lidé budou uchylovat k "vlastním" aktuálně vytvořeným lokálním kryptoměnám, nikoliv k drahému a "nedostatkovému" bitcoinu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Inflace je zcela, nebo alespoň z velmi významné části eliminována růstem reálných mezd, na ně navázaných důchodů a ve vztahu k úsporám, vyplácenými úroky. Ten Váš závěr o tom, jak má dolar už jen 2% jeho kupní síly je tak demagogický nesmysl, protože za 1 dolar si sice možná koupíte jen 2% toho co před 100 lety, současně se vám ale nominální úroveň platů mezd i zmnohonásobila. Důležitá je životní úroveň, kdy před 100 lety si průměrná rodina mohla dovolit 0,2 aut a dnes např. 2 auta. Důležité je, že za 100 vzrostla reálná mzda, co já vím, o 30% (to je vizitka kapitalistického systému), ale neklesla, jak by mohlo plynout z Vašeho děsivého závěru, že kupní síla dolaru je po 100 letech na 2%.

Je třeba vnímat celý kontext, nikoli jen vytržené údaje. :-) I kdyby byla brutální inflace, tak by ji tedy eliminoval brutální růst mezd, důchodů i úspor. :-) Důležitá jsou relace, ne absolutní vývoj jediného ukazatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můj názor na účetní peníze, je neotřesitelný, protože rozumím tomu jak účetní peníze fungují a protože vím, že mají zcela reálný obsah, na rozdíl od bitcoinu, který jen, jen prázdnou skořápkou, karikaturou peněz, je to virtuální komodita, která je NIČÍM. Snad jen důkazem, že když se chce dá se prodat skutečně cokoliv. :-) Bitcoin lze taky považovat za sázku na to, že se najde dostatek hlupáků, kteří budou ochotni směnit své skutečné peníze, za NIC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Každopádně jej akceptují dobrovolně, kdežto vy se snižujete k ubohému násilí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ano, některé státy jsou i socialistické, fašistické či intervencionistické. Super.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Toto jste měl spíše napsat o státním dluhopisu či průběžném systému :-)

A nebo jinak: historickou zkušenost s kryptoměnami s fixní zásobou zatím nemáme. Zkušenost s greenbacky a asignáty ano. Stejně tak s různými vládními obligacemi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Komu není vzájemné rady, tomu není hospodářské pomoci :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Znovu opakuji: Zkuste si ten FuldoCoin založit a uvidíte, zda ho lidé budou přijímat (podle mne ne). Měnou může být jen to, v co lidé mají důvěru. Ano, je to i o té důveře. Resp. hlavně. I zlato kupují proto, že věří v jeho budoucí kupní sílu. Proto kupují i bitcoin a proto nikdo nekoupí FuldaCoin.

I CZK má nějakou hodnotu POUZE proto, že lidé věří, že i za měsíc a rok si za CZK něco koupí.
A ten, kdo ji ode mne za ten rok vezme jako protihodnotu, to opět udělá jen proto, že sám věří, že za další měsíc za ni také něco dostane. Žádnou reálnou hodnotu "od Boha" nemá. Ani zlato, ani CZK, ani BTC.

Lidé věří, že i za rok si za CZK koupí cca stejně (jen o málo méně), než dnes. Pokud (až) tuto víru ztratí, nastane na dané měně hyperinflace. Zda to postihne dříve BTC či CZK je věc názoru. Ale každý vidí omezenou zásobu BTC versus intervence ČNB, růst státního dluhu, růst měnových agregátů, neblahý demografický vývoj ČŘ, velkobratrský dohled nad CZK transakcemi, snahu státu si z každé takové transakce čtvrtinu až polovinu ukrást a další faktory, které zcela jistě důvěru v tu měnu ovlivňují. A příští kroky typu záporné úroky, vrtulníkový nepodmíněný základní příjem, monetizace dluhu, omezení/zákaz hotovosti, atd... ten názor dále posunou.

Oproti tomu BTC či Au jsou globální celosvětovou měnou, na kterou problémy v jedné zemi nemají vliv.

Což neznamená, že někomu doporučuji být ALL IN v BTC. Ani náhodou, je to riskantní vsázka. V BTC mám jednotky procent toho, co v drahých kovech.
Úvaha je jednoduchá: do 10ti let se rozhodne, zda BTC zanikne, nebo zda se ujme. Pokud zanikne, celá vsázka bude odepsána. Pokud se ujme, jeho kupní síla vzroste ne o mnoho procent, ale o mnoho řádů. Protože pokud zde bude celosvětově používaná měna, které je jen 21 milionů jednotek, tak každá ta jednotka bude mít hodnotu minimálně dnešních milionů, spíše ještě více.
Navíc jsem je tedy kupoval zejména tehdy, když byly za zlomek dnešní ceny - tzn. solidní zisk bych mohl realizovat již dnes. Ale neudělám to, protože BTC stále považuji za velmi výhodnou pojistku portfolia. A zároveň za dost praktický prostředek pro realizaci transakcí. A velmi jednoduše skrytelnou, transportovatelnou a likvidní rezervu pro případ, že by se politická situace zvrtla rychleji, než čekám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

A jak to, že tu tedy tu inflaci stále máme, když 100 let zažíváme bezprecedentní pokrok a inovace?
Jak to, že z kupní síly dolaru za 100 let zbyla pouhá 2%? Jak to, že tedy díky inovacím nemá kupní sílu naopak adekvátně větší?

Opět sice tvrdíte, že s deflací způsobenou pokrokem problém nemáte, ale ten váš systém zcela zjevně generuje (navzdory tomu pokroku) brutální inflaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zatím se to zjevně nestalo, přestože bitcoin se již pokusilo vyzvat mnoho kryptoměn.

Stejně jako se nikl a hliník pokusil vyzvat zlato.
Stejně jako v historii se na nějakém území platilo například tabákovými listy a lopuchy a dubové a další listí ne a ne převzít jejich roli, i když je jejich prosazovatelé různě podbízeli.
Stejně jako se někde platilo mušličkami a různé jiné podobně hezké a vzácné věci je ne a ne vytlačit.

Ale nevylučuji, že v budoucnu někdo uspěje. Možné je vše. Jen vaše víra v účetní hausnumera je neotřesitelná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně tak

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

To je právě ten problém.
Protože správné by bylo, aby společný penzijní systém měli jen ti Češi a Číňani, kteří jsou PRO.
A nic jim v tom nebrání již teď - založte Českočínskou penzijní společnost a můžete začít lákat klienty. Ale nemáte právo nikoho tam nahnat násilím. Naopak každý jedinec má výsostné právo se takovému násilí bránit. Odpor k bezpráví, nespravedlnosti, nesvobodě a násilí je v lidské přirozenosti, takže se není čemu divit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Masově rozšířené parazitování, žití na cizí úkor, je OPAKEM civilizovanosti.

Dětní vs bezdětní je nesmyslný spor:
1) Bezdětní penze dostávají a dostávat budou. Je to jako byste říkal, že komunismus by byl prima bez ostnatých drátů. No jenže on je měl. Musíte ho soudit jako celek, takový jaký byl.
2) Je otázkou, jak velkým přínosem pro společnost je mít děti. Znám hodně takových, kde je to spíše přítěž. A nejde jen o děti nepřizpůsobivých. Ani o děti těch s nějakou genetickou vadou. Jde hlavně o děti těch, kteří sami parazitují a k něčemu podobnému vedou své děti (jablko nepadá daleko od stromu). Znám rodiny, kde rodiče děti cíleně vedou a vzdělávají ke kariéře ve státní správě, nebo k aktivismu a žití z grantů, nebo k "vědecké" dráze v nějakém naprosto nesmyslném humanitním oboru. Za takové děti bych jim ale dával malus a ne bonus!
3) Dítě něco stojí. A pokud někdo sám nedělá nic, či nic užitečného, tak mu lékařskou péči, vzdělání, atd.. těch dětí platí (mimo jiné) ti bezdětní.
4) Atd - tedy dělat hranici zrovna tam, kde si ji vy představujete (u počtu dětí) je prostě mimo, resp. je to jen váš osobní názor.

"Občané si musí vybrat." Nebojte, oni si vyberou. Každý individuálně. A začnou (resp. již pomalu začínají) si vybírat hlavně ti, kteří k tomu mají ten největší důvod, jsou nejvíce obíráni, na systém nejvíce doplácejí. Takovému člověku lehce vysvětlíte, že "neexistuje nic jako nárok na cizí majetek".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Uvidíme. Začne to třeba v Japonsku... (nebo jinde)

http://blog.aktualne.cz/blogy/vladimir-pikora.php?itemid=28037

http://www.lidovky.cz/japonsko-starne-a-ztraci-zajem-o-sex-rekordni-pocet-stoletych-doplnuji-zastupy-panicu-a-panen-i11-/zpravy-svet.aspx?c=A160923_175911_ln_zahranici_fas

https://www.xtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu?page=5

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pokud jsou na něco lidé ochotni dávat peníze dobrovolně, nepotřebují pro to stát.

To vámi popisované plýtvání je vlastností státu, obzvláště demokratického. Pokud si myslíte, že jste schopen stát dramaticky zredukovat, tak se podle mne mýlíte. Státní byrokracie má naopak přirozenou tendenci růst.

"Stát nesmí být zkorumpovaný" - to je hezké přání :-)
Zvlášť když v demokracii je celý systém přímo založen na korumpování celých voličských skupin z peněz sebraných někomu jinému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Podle vasi donucovaci logiky by ale chudsi svet - cinan s indem a dalsimi, co by meli demokratickou vetsinu, rekli, ze nejaky nesouhlas lidi z Ceska je nezajima a donuti nas jejich system penzi prijmout, ucastnit se, prerozdelovat smerem k nim, jinak budeme potrestani...Je to uplne stejne, jako soucasny stav, kdy kdyz se nebudu chtit ucastnit s ostatnimi na ryze ceskem penzijnim letadle, budu potrestan, pripadne se nemohu neucastnit. Stale by se vam libila demokracie, dokonce svetova demokracie? Pochybuji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

V dobách komoditních měn, si samozřejmě nikdo nedovolil nabízet jako peníze doslova NIC. V dnešní době, kdy se úspěšně šíří hoax, že současné peníze nemají ani cenu papíru, na němž jsou natištěny, se ujaly skutečně bezcenná kryptoměna, která není o nic lepší, než ta před kterou ten hoax varuje :-).

Samozřejmě, že nic negnoruji. Bitcoin je přece dobrovolně lidmi přijímaný i když je to jen "komodita", která je jednoduše NIČÍM. Podle Vás to není možné. A přece se to stalo, i když lidé si namísto 1 bitcoinu mohou koupit cca půl unce zlata, přesto dají reálné peníze za něco, co je v realitě NIČÍM. Vaše premisa, že není možné lidi přesvědčit, neakceptovali někým vymyšlené peníze, tak zjevně neplatí. A když se to stalo jednou, muže se to stát znovu. Proč by nemohl být lidmi dobrovolně přijímaný i fuldcoin, který by se od bitcoinu vůbec nelišil? Jediné, čím by se lišil by byl název dané kryptoměny.

Vždyť už jen tím, že mluvíte o kryptoměnách v množném čísle, popírá Vaše tvrzení. Proč by nemohly vzniknout vedle bitcoinu např. národní kryptoměny, nebo kryptoměny platné na území kraje nebo obce. Vždyť to je vždy jen na vůli těch, co to hodlají zorganizovat a těch, kteří se rozhodnou, zda daný projekt přijmou. Kde v sobě berete tu odvahu tvrdit, že nic takového není možné? Jenom proto, že si to myslíte?

Naopak pokud by mělo dojít k nějakým vážným krizím, pak vznik uvedených autonomních lokálních kryptoměn je velmi pravděpodobný. Ne každý v takovém případě bude měnit své peníze v kurzu 15000,- Kč za 1 bitcoin, který představuje NIC, když bude moci směnit např. své pohledávky za zaměstnavatelem za místní kryptoměnu v poměru 1:1, kterou budou dobrovolně akceptovat, protože je už nebaví, že ekonomika nefunguje, protože se z ní vypařily peníze, které jim stát na pokyn MMF sebral, aby splatil svůj státní dluh a na převod peněz do předraženého bitcoinu stejně ani nebudou žádné peníze mít. Kryptoměny (obecně) jsou v tomto ohledu dobrým pomocníkem, v případě, že státní měna zkolabuje. V této situaci není žádný důvod uchylovat se k předraženému bitcoinu, když si daná společnost může vytvořit svoji vlastní kryptoměnu a bitcoin používat např. jen pro transakce se "zahraničím".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesmysly. Nikoho nenutím, aby se podřídil mým představám. Jen "nutím" lidi, aby se nad mými i jejich vlastními představami kriticky zamysleli, což se mi ve Vašem případě zjevně nedaří.

Žádný problém samozřejmě nemám s deflací, která umožňuje vyrábět levněji, díky technologickému pokroku. V takovém případě totiž zůstává zachována prosperita producenta i nominální platy jeho zaměstnanců a zákazníci profitují z vyšší kvality za nižší cenu. Taková deflace je veskrze pozitivní jev, že kterého profitují všichni a nikomu neškodí.

Když píšu o deflaci, pak mám na mysli deflaci, která je způsobována tím, že na větší objem produkce připadá stále stejný objem peněz (zlata), tedy i stejná kupní síla poptávky. V tomto je daný systém rigidní. V takové situaci klesnou zákonitě ceny, avšak nikoli z důvodu snížení cen vstupů (nákladů), nýbrž z důvodu menší kupní síly poptávky (vyrobilo se více zboží, než bylo vyplaceno zaměstnancům, kteří tvoří drtivou část spotřební poptávky. V tomto případě producent dosáhne nižšího zisku, kvůli nižším cenám a současně je vytvořen tlak na výši mezd zaměstnanců, což vede k dalšímu poklesu kupní síly poptávky. Tento proces se může zacyklit a v každém cyklu posílit. A máme zde deflační spirálu, z níž skutečně není jednoduché se vymanit, jakkoli zcela nepodloženě tvrdíte opak.

Naproti tomu účetní peníze mohou fungovat mnohem lépe. Vzroste li produkce a úměrně tomu vzroste i objem peněz pak k inflaci vůbec nedojde. Pružná peněžní zásoba tedy umožňuje růst, aniž bychom trpěli inflací nebo deflací.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vám prostě není pomoci :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+
4/9