Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hýčkat si ty správné kapitalisty

12. 10. 2015
 17 470
54 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dopĺňam: Pri tretinových cenách práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dnes již asi neexistuje, ale zcela jistě existoval, než byl někým zničen.



Neco z te historie:
http://www.mises.cz/database/literatura/51_pojednanipenize.pdf
http://www.mises.cz/database/literatura/24.pdf


Zde take vylet do historie:
http://libinst.cz/clanky-a-komentare/1653-monopol-ktery-statu-kupodivu-nevadi-centralni-banka/


A soucasnejsi texty:
http://www.mises.cz/database/literatura/39.pdf
http://www.mises.cz/database/literatura/38.pdf
http://www.mises.cz/literatura/teorie-penez-a-uveru-57.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1A) I kdyby tomu tak bylo, je to opravdu nějaký problém? Když budu miliardář a koupím akcie, tak jsem vlastně té firmě půjčil na investice např. do rozšíření výroby. Když zafinancuji nějaký startup, je to tak špatně? Když budu investovat do developerské firmy, která postaví novou čtvrť, je to špatně?

1B) Navíc i příslušník střední třídy, dejme tomu s příjmem 5000 euro má možnost žít za 2000 euro a zbytek investovat ve finančním kasinu. Zejména na relativně bohatém západě je možné většinu výdajů příslušníků střední třídy označit jako zbytnou. A z pohledu Somálce to bude platit o 90% výdajích průměrného Němce. Se zbytkem klidně může také do kasína.

2) Protože nekrytá měna nikdy v historii nevznikla spontánně, vždy jen státním donucením.
Nebo jinak: současný systém je zcela objektivně umělý, protože byl vytvořen státem a je udržován zákony státu a jeho represivním aparátem (zákon o legálním platidle, zákon o ČNB, ...). Jen si zkuste začít provozovat konkurenční krytou měnu, transakční systém v ní, zkuste nabídnout na trhu své služby, aby zaměstnanci mohli ve vaší měně pobírat mzdu, aby obchodníci tuto měnu mohli přijímat za své zboží, aby v této měně mohly být uzavírány smlouvy a půjčky. Uvidíme, jak dlouho vám to státní aparát bude tolerovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Ale ovšem, že si miliardáři pořizují drobnosti, které jste vyjmenoval. Jenže, problém je v tom, že spotřebovávají jen relativně malou část svých prostředků. Nepotřebují třicet paláců (ačkoliv by si je mohli dovolit), protože by se o ně museli starat, nýbrž jen jeden či několik. Neboli, jedinec ze střední či nižší třídy obvykle spotřebovává větší část svých financí, zatímco miliardář zpravidla nikoliv. V celkových číslech tak milióny a stamilióny lidí ze střední a nižší třídy svými penězi zaměstnávají nesrovnatelně více svých spoluobčanů, zatímco prostředky, které miliardář logicky nespotřebovává, zůstávají mimo reálnou ekonomiku. Je mi poněkud trapné to takhle vypisovat, protože se domnívám, že na to přijde i jedinec s podprůměrnou duševní výbavou.

2) Je docela dobře možné, že někde existuje vámi prosazovaný typ kapitalismu, o kterém tvrdíte, že je "váš", a který funguje lépe, než současné státní monetární systémy. Pokud neexistuje, na základě čeho víte, že "váš" kapitalismus by podobný problém - virtuální finanční ekonomiku -negeneroval?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No z vašeho slohu a invektiv jsem si o vás udělal lepší závěr, než kdybych vás poslal k odborníkovi.

Nicméně:

1) Podle vás si tedy boháči nestaví paláce, nekupují jachty, nezaměstnávají zahradní architekty, designéry, chůvy, nepořizují si exkluzivní handmade automobily, ručně šité obleky i boty na míru, atd... zřejmě žijí v panelákovém 3+1, že...

2) Ano, existuje zde problém s existencí virtuálních peněz a s kasinem, kde se točí. Nicméně tyto nekryté virtuální peníze neprodukuje "můj" kapitalismus, ale "vaše" státní centrální banka a jí zřízený a udržovaný kartel komerčních bank fungujících na státem zavedeném principu částečných rezerv a vytváření peněz úvěrem, z ničeho.

Ale u vás se nebojím, že byste se cokoli z toho pokusil pochopit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je naprostá iluze si představovat, že běžný miliardář využívá své peníze stejně jako milióny lidí ze středních a nižších tříd.

Většina peněz opravdu bohatých lidí končí ve virtuální ekonomice finančního průmyslu, který podle střízlivých odhadů 5-7x (extrémisté píší o 10-12x) převyšuje HDP celého světa.

Nefanatikovi by došlo, že jde o důsledek toho, že tyto peníze skutečně neprokapávají mezi běžné lidi, kteří něco reálného produkují a spotřebovávají (a tudíž nic jiného, než točit to virtuálním kasinu, miliardářům nezbývá, protože ty peníze nemají korelát v reálné produkci), ale u vás se nebojím, že byste se pokusil myslet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hm. V USA měli Ústavu napsanou skoro bezchybně, dokonce si do ní napsali, že je neměnná. Akorát že ji politici pomocí dodatků postupně otočily o 179.31 stupňů.

Výhoda Švýcarska je v tom, že to je malá země. To jim mimo jiné umožňuje být daňovým rájem, korporace tam platí smluvní daně - tedy takové, jaké si dohodnou - a proto tam daní své celoevropské či celosvětové příjmy. Je (bylo) i oázou bankovního tajemství, úschovnou pro děti diktátorů, zločinců a pochybných potentátů (na jejich soukromých internátních školách), atd.. Jejich banky zprostředkovávaly všelijaké převody a obchody a moc se nevyptávaly.

Na tak malou zemi jsou výhody plynoucí z toho být oázou svobody a respektu k soukromí a vlastnictví poměrně markantní. Proto tam lidé tuto svobodu ve vlastním zájmu omezují jen velmi opatrně a postupně, aby si ta jejich oáza zachovala konkurenční výhody.
Když tam korporace daní sazbou 4% své celoevropské zisky, je to na tak malou zemi ohromný balík a byli by hloupí se tohoto zdroje blahobytu zbavovat.

Bohužel toto zkrátka nemůže udělat každá země. Já bych byl pro co nejnižší daně v ČR (a nejnižší možná je nulová). Ale důsledkem by bylo, že by stát neměl na nic peníze a lidé by se museli starat sami, sami se zdravotně pojistit, platit dětem vzdělání, atd... Samozřejmě že by to bylo lepší. Konkurence je vždy lepší, než monopol, notabene ten vynucený. Ale demokraticky to zkrátka neprojde a žádná implementace švýcarských postupů na tom nic nezmění. Jakpak by asi v ČR dopadlo referendum o tom, že se zastropuje daňová povinnost, že účast v 1.pilíři bude dobrovolná, atd...?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, vždy je to o vlastnictví. Demokracie je v přímém rozporu se soukromým vlastnictvím. Princip demokraci spočívá v hlasování o tom, kdo, koho, o co oloupí. Principem demokracie je tedy loupež. Od toho se odvíjí vše ostatní.
V různých zemích a v různých dobách může být míra loupení různá, ale posledních sto let po malých krocích roste. Stále se zvětšuje objem uloupeného majetku a stále více je omezována svoboda jednotlivce. To, že existují výjimky, je pravda, ale trend je už sto let stejný. A nic nenaznačuje, že by se změnil.

Konec konců Švýcarsko sech zemí příliš neliší. Švýcarské, případně novozélandské daně se od českých liší v jednotkách procent a jsou v obou zemích větší než například na Slovensku. Jestli se hlasuje v parlamentu nebo referendu nemá, jak je vidět, na respekt k soukromému vlastnictví významný vliv. Většina skoro nikdy neodolá pokušení parazitovat na menšině.

http://taxpolicy.ird.govt.nz/sites/default/files/images/publications/2011-other-bim/figure2.png

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jojo, miliardáři si totiž s těmi peněz tapetují WC a zatápějí v kamnech.
V životě je nenapadne postavit si za ně přepychovou vilu s vrcholně řemeslně dokonalou dlažbou, fasádou, zahradou (udržovanou několika zahradníky), ručně vyráběným nábytkem, atd... Ani to neutratí za jachty, obrazy (to by byla podpora umění, které se boháči štítí), atd... Na recepce si nebudou najímat komorní kvarteta a armádu kuchařů a číšníků. To je jasné, co by z toho měli, když ty peníze přeci mohou nacpat do kamen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu som váhal s poznámkou, ale predsa len:
Článok mierne preceňuje kalkuláciu príjmovej produktivity a podceňuje kalkuláciu fyzickej produktivity. Bez nej by platy tak isto nemohli byť v Nemecku tak vysoké. Okrem toho je v tejto súvislosti rovnako zaujímavá otázka, prečo nie sú ceny tretinové v porovnaní s Nemeckom. Pri tretinových cenách sa predsa dopyt tiež približuje tretine. Každý pokus o hľadanie odpovedí je dobrý. Nechávam to na iných.

Nahlásit

-
0
+

Poudačky o prosakování peněz od miliardářů jsou doslova legrační.

Nahlásit

-
0
+

Demokracie nemusí být autodestruktivní, podívejte se na Švýcarsko. Velkou roli v tom může sehrát vhodně napsaná ústava, podívejte se na Švýcarsko. Důležité je, aby demokracie byla co nejvíce přímá (třeba i referenda) a aby se co nejvíce věcí rozhodovalo na co nejnižší úrovni, v obcích nebo v krajích (Kantonech). Víte kam se máte podívat. A zásadní podmínkou je respekt k soukromému vlastnictví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

sarkasmus? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý odkaz :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To Fraj:

To, co píšete, rozumím. A také neočekávám, že by se, v dohledné době, něco změnilo k lepšímu. Důvodů je mnoho a ten hlavní - máme se pořád dost dobře.

Nicméně jednou k tomu stejně dojde. Je otázkou, zda tomu bude předcházet nějaké násilí (revoluce, válka, terorismus ....), nebo státní bankrot. případně obojí.
Nebo znáte jinou cestu?

Osobně jsem optimista a věřím tomu, že se to, časem povede a to bez násilí. Příklad vidím u Nového Zélandu, kde v období kolem roku 1984, byl také socialismus takřka před bankrotem a Roger Douglas to otočil o 180°. A přitom to byl spíše levičák. My k tomu totálnímu bankrotu máme ještě hodně daleko a tak si musíme vystačit se závistivými pohledy na německé platy ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"- to, že máte volební právo je vám k ničemu i kdybyste chodil ke každým volbám s celou rodinou. Pokud chcete něco jiného, než vládnoucí elita a jí uplacená voličská základna, tak máte smůlu. Tuto část společnosti nikdy nepřehlasujete a i kdyby, tak jenom na jedno volební období a pak se to vrátí zpět. Proč, to už tady bylo vysvětleno mnohokrát. "
http://xroads.virginia.edu/~drbr/mencken.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak si predstavte, ze oni ti hnusni stavkujici Frantici maji vyssi produktivitu prace nez makajici Nemci (prumerne HDP na hodinu cca $59 vs $58 v Nemecku). A Belgicane jeste vice (zeby Brusel?), nemluve o socialistickych Norech (ti ale maj ropu, tak se nepocitaji.. to ze ropu maj i Rusaci, kteri ji maji mensi nez Ceskou, pomineme).

A kdyz uz srovnavame produktivitu - tak bratri Slovaci ji maji o cca 10% vyssi ($34 vs $31 HDP na odpracovanou hodinu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nerad vám beru iluze, ale:

- to, že máte volební právo je vám k ničemu i kdybyste chodil ke každým volbám s celou rodinou. Pokud chcete něco jiného, než vládnoucí elita a jí uplacená voličská základna, tak máte smůlu. Tuto část společnosti nikdy nepřehlasujete a i kdyby, tak jenom na jedno volební období a pak se to vrátí zpět. Proč, to už tady bylo vysvětleno mnohokrát.

- politici nikdy reálně nesníží administrativu, protože to je jejich voličská základna. Vemte si oligarchu. Ten před volbami vykřikoval jak bude šetřit a místo toho nabírá státní zaměstnance po tisících a zvyšuje jim platy. Kupuje si tak nové voliče.

- politici nikdy vyznamně nesníží daně, protože v politice jsou hlavně kvůli těm daním. Čím jsou větší, tím větší je balík, který rozdělují a tím víc jim zbyde za nehty.

Demokracie je autodestrukční systém, který zákonitě a z principu směřuje k centrálnímu plánování a totalitě. Dřívější absolutní vládci nahradili vojáky s puškama iluzí, že občané sami rozhodují o tom, jak společnost funguje. Je to ale opravdu jenom iluze. Ve skutečností pořád rozhodují vládci, jenom přímočaré násilí vyměnili za sofistikované okrádání a násilí méně nápadné.

Jak říká známý bonmot: "KDYBY DEMOKRATICKÉ VOLBY MOHLY NĚCO ZMĚNIT, UŽ DÁVNO BY JE ZRUŠILI!"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajisté. A ještě daleko více prostávkovali Francouzi, díky čemuž se stali galským tygrem a hlavním tahounem evropské ekonomiky a Němci mohou jen tiše závidět jejich životní úroveň.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Řecku to vyzkoušeli i v reálu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi dobře napsané. I když ani to moc nepomůže, neboť zažité myšlení lidí nelze změnit ze dne na den.

Kdysi se tu tradoval výraz - "socialisticky pracovat, ale kapitalisticky se mít." Bohužel to platí stále.

Kdo za to může? Když napíši každý z nás malým dílem, tak se mnou nebude skoro nikdo souhlasit. Ale je to pravda. Každý z nás má přece volební právo. A u politiky a politiků to vše začíná. Až si jednou většinově zvolíme takové politiky, kteří radikálně sníží přebujelou administrativu, zbytečné výdaje a zavedou nižší daně a odvody, zjednoduší přijímání a propouštění zaměstnanců, přestanou podporovat montovny a upřednostní ty, kteří něco tvoří, tak pak můžeme konkurovat třeba i tomu Německu. Líbivou socialistickou politikou, či vůdcovstvím oligarchů, se nám to nikdy nepovede.

Za kus levnějšího žvance jsme "prodali" šanci se mít daleko lépe.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak - kdyby v Somálsku a Bangladéší prostávkovali sto miliard hodin, mzdy jim bude závidět i Lucembursko!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Důvodem nízkých mezd u nás je slabé odborové hnutí. Němci prostávkovali miliardy hodin než se dopracovali tam, kde dnes jsou....vše ostantí je zbytečné komentovat.

Nahlásit

-
0
+
2/2