Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lukáš Kovanda: Proč nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

13. 7. 2015
 27 227
53 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Dvě poznámky. Za prvé - podíl šedé ekonomiky vyčíslený na desetiny procenta. Hm, ta ekonomie je opravdu přesná věda. Druhá poznámka - je mi úplně houby po těch, co daně neplatí. Ať si křičí, ať si přejdou ze šedé do černé ekonomiky, aspoň se vybarví přesněji. Jde o ty, co chtějí podnikat fér, kvalitně a dobře, kteří si váží svých zákazníků i země, ve které žijí, prostě chtějí pomáhat sobě i druhým. Proč ti mají být dušeni těmi šedými? Jde o ty bílé. Ne o ty šedé. Ti nejsou zajímaví ani důležití.

Nahlásit
-
1
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Zloděj Babiš si myslí, že všichni podnikatelé jsou zloději.
S fakturou nebo bez faktury, to není žádné dilema. Vždy pokud to lze, tak samozřejmě bez faktury. Je to otázka morální: čím méně kolaborace s nepřítelem lidstva a organizovaným zločinem, tím lépe.
Šedá ekonomika je ta jediná pravá ekonomika.
Neplacení daní je výraz občanské statečnosti, úcty k vlastnímu životu a majetku.
Daně "optimalizuje" kdo může.
http://pravyprostor.cz/neplaceni-dani-neni-zlocinem/

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

Koho okrádali? Zákazníky? A jak v tom pomůže EET?
Nikoho jiného okrást nemohli, protože s nikým jiným nejsou ve smluvním vztahu a peníze nikoho jiného, než zákazníků, se jim ani nedostaly do rukou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud souhlasíte, tak tím ospravedlňujete jejich zavedení U VÁS (ne jinde).

A jaké že nedostatky šedý mor ve Varech zjistil?
Něco, co poškozovalo zákazníky? A jak zákazníkům pomůže EET?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To vlastně podporuje názor obsažený v článku - Švýcaři už nemají jak zlepšovat ty ostatní faktory, tak se zaměřili i na tohle :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzhledem k tomu, že dále píšete, že mají platit stejná pravidla pro všechny, tak si trochu odporujete tím, že se přece registrace nezavádí pro obory XY, kde je nevymahatelná.

Řekl bych, že tady nikomu nejde o to, aby existovaly obory, kde se budou daňové úniky tolerovat (to je samozřejmě ekonomicky nefér zejména vůči těm, kteří platí daně, a navíc je to tak trochu balkánské řešení). Správný postup je snížení daní všem, to je to vaše stanovení pravidel tak, aby dávala ekonomický smysl.

Vezměte to ovšem z druhé strany. NeBureše (to je ten člověk, co teď dostal od firmy Agrofert výplatu 200M, protože v ní přece už dávno nepracuje) momentálně podporuje asi 25 % oprávněných voličů, komunisty různé od NeBureše další desítky procent (u ČSSD/KSČM se není o čem bavit, velmi levicové TOP09 a ODS si teď hrají v záchvatu paniky na klasicky liberální, ale ve vládě nic takového nepředváděly). To hovoří o naprosté ekonomické negramotnosti většiny oprávněných voličů. Co bych si měl v takové situaci vybrat v roli člověka, který při řádném placení daní nejen díky nevymahatelnosti práva a šikanování vrchností pomalu přichází na buben a navíc při placení daní fakticky podporuje konkurenci (např. dotace, které vyžral NeBureš nejsou nic jiného než výpalné, vybrané od jeho konkurence) nebo přímo zájmové skupiny, usilující o likvidaci posledních zbytků kapitalizmu (to jsou všechny ty NGO typu Institut pro rozvoj levicove teorie, Gender Studies, Socialistický kruh, Hnutí Duha a další)? Je v takové situaci morální platit daně a tím celý cirkus udržovat při životě s tím, že tak krom jiného platím lidi, kteří proti mě bojují? A přicházím tak o zdroje, které se budou při bankrotu státu, nebo nedej Bůh občanské válce, velmi hodit. Nebo mám položit vlastní podnikání, které třeba budovali už moji předkové? Přesně tuto otázku si pokládají hlavní hrdinové v Atlasově vzpouře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To trošku vytrhujete z kontextu - registrace se jistě nezavádí kvůli nějakému hlídání a doučování, kde je také registrace prakticky nevymahatelná.
Sám jsem stavěl, a když jsem jel objednat mixy betonu, paní se zeptala kde bydlím, pak vytáhla druhou "neoficiální" knihu se zakázkami na daný den (na rozdíl od té oficiální, tahle byla plná na týden dopředu, od rána do večera), a tam si mne zapsala. Když jsem se zeptal, zda mi řidič přiveze účtenku, její výraz ve tváři obsahoval veškerá známá sprostá slova, od debila až po....však víte...

Opravdu mně nenapadá, proč by v zemi měly být nějaké preferované obory, kde se budou daňové úniky oficiálně tolerovat. Proč? To je ten obor v daném daňovém systému nerentabilní? To jako při přiznání daně na betonárce začnou lidi dovážet beton z Polska? A tam budou dojíždět do restaurací?

Je samozřejmě pravda, že mnohem lepším řešením by bylo snižovat daňovou zátěž všem, na rozdíl od registrace by to zaručeně fungovalo. NICMÉNĚ, jakékoli nespravedlnosti v ekonomice vždy vzbuzují jen nenávist mezi skupinami, stejně jako je to u živnostníků s odvody....Stát má stanovit pevná pravidla pro všechny, požadovat jejich dodržování, a ta pravidla mají být taková, aby umožňovala podnikat, investovat, a vydělávat...
Jak je možné, že je oficiální politický a společenský úzus takový, že je v pořádku daně neplatit? S takovým přístupem opravdu jedničkářem nebudeme nikdy! My máme primárně chtít, aby každý zákony dodržoval, máme si je stanovit tak, aby to dávalo ekonomický smysl, a všechny Babiše máme defenestrovat! (alespoň při vhazování volebního lístku...)

Volit debily, a pak porušovat jimi nastavená pravidla, protože to přeci jinak nejde, to je cesta k mentalitě jižních národů, a všichni vidíme, kam to vede....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby to mysleli vládnoucí komunisté s NeBurešem v čele s bojem proti šedé ekonomice opravdu upřímně, tak sníží daně, protože Lafferova křivka. Protože to upřímně nemyslí a jediné, o opravdu jde, je buzerační opatření proti jejich nevoličům, vymýšlí registrační pokladny.

Kardinální otázkou je, jestli šedá ekonomika není autentický kapitalizmus a jestli by se proti ní tedy vůbec bojovat mělo. Viz Misesův Liberalizmus, stát zajišťující pouze a výhradně ochranu přirozených práv občana (život, svoboda a ochrana soukromého majetku) a nic jiného. Tedy ne dnešní stát, který pomocí několikanásobného zdanění, regulací, dotací, poplatků a propagandy křiví volný trh (tj. provádí politiku intervencionizmu). Intervencionizmus musí zákonitě skončit buď intervencemi všeobjímajícími (tedy socializmus, ten má ovšem tu základní nevýhodu, že je z důvodu nemožnosti cenové kalkulace neproveditelný) nebo intervencemi nulovými (kapitalizmem, který není zdaleka dokonalý, ale jako jediný ekonomický systém je proveditelný).

Nahlásit

-
0
+

Všichni ne, jen asi polovina, jak dokazuje kontrola ČOI na FF v Karlových Varech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč souhlasím s elektronickou evidencí tržeb. Česká obchodní inspekce na karlovarskom filmovém festivalu u poloviny kontrolovaných subjektů zjistila prohřešky. Polovina prodejců prostě sprostě kradla. To už je skoro dost soudruzi.

Nahlásit

-
0
+

http://finmag.penize.cz/ekonomika/274269-super-ale-na-prd-babis-ma-s-podporou-inovaci-pravdu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd,“ ozřejmil podle MF Dnes Babiš situaci nebohému zástupci Jihomoravského inovačního centra, které pomáhá začínajícím společnostem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle sebe soudím tebe. Zloděj Babiš si myslí, že všichni podnikatelé jsou zloději.

Nahlásit

-
0
+

Já to četl. Že podporovat by se měly velké firmy, ty malé prý jsou k ničemu. Před volbami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemáte na takové Babišovo prohlášení odkaz? Docela by mě to zajímalo. Díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady zkrátka nejde o výběr daní (a i to by bylo samozřejmě špatné), ale o totální kontrolu, o potlačení spontánní spolupráce mezi lidmi, o likvidaci třídy samostatných, nezávislých, sebevědomých a soběstačných živnostníků - takoví lidé jsou totiž největším nepřítelem všeobjímajícího Leviathana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stát (a jeho protagonisté) budou samozřejmě rádi, když se z živnostníků (nezávislých sebevědomých lidí) stanou "klienti" pracáku (závislí voliči dalšího růstu přerozdělování a potažmo státní moci).

Navíc Bureš několikrát prohlásil, že malí a střední podnikatelé jsou sajrajt, který nezaslouží žádnou podporu a ochranu a že ekonomika stojí na velkých koncernech - další doklad toho, jak stát PODPORUJE kartelizaci a monopolizaci a ničí konkurenční tržní prostředí (jen trouba naletí na řeči etatistů a socanů, že stát naopak potřebujeme k boji proti moci monopolů a bránění jejich vzniku).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Tak jak smýšlí, tak i koná". (Ne)estébák má všechny za zloděje, tož musí být sám zloděj. "Kdo lže ten kradě" ....

Nahlásit

-
0
+

A navíc pokud jim je dáváte, už jsou jednou zdaněny pokud jste třeba zaměstnanec, a jak jsem psal výše ti lidé je stejně utratí někde kde zaplatí DPH a spotřební daně a já nevím co ještě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Faktická poznámka k článku - zrovna ve Švýcarsku jsou registrační pokladny úplně všude a jsou povinné i pro řemeslníky

Nahlásit

-
1
+

Nějak nechápu o co Burešovi jde, za jedno říkal před volbami, že jeho hlavní náplní bude hledat úspory na výdajové stránce státu (to jsem mu nežral už od začátku, spíš mě překvapilo jak rychle otočil) a za druhé, ty lidi co si nějaké šedé peníze vydělají je přece stejně utratí za zboží a stát dostane přímé daně, takže ty peníze se stejně zdaní. Pravda nezdaní se 2 a vicekrát, ale stát z toho pořád svoje výpalné dostane a je snad lepší dostat alespoň trochu, než ty lidi přesunout rovnou do výdajové složky (pracák) ne? No ja vidíme asi ne. Kdyby se stát radši staral o právní prostředí kdy by živnostníci měli zastaní při vymáhání svých pohledávek (7 let jsem dělal na stavbě a prakticky každý chlap který mi dělal subdodávky měl několik let vymáhanou pohledávku větší než 100k) tak by ty daně klidně i platili, jelikož by měli pocit, že to má smysl.

Nahlásit

-
0
+

EET je jen bezvýznamný detail mnohem hlubší problematiky:

Může člověk vládnout jinému člověku?
http://www.mises.cz/clanky/muze-clovek-vladnout-jinemu-cloveku--1826.aspx

Nahlásit

-
0
+

Pokud se bude stát chovat k podnikatelům jako ke zločincům, budou podnikat jen zločinci.

Nahlásit

-
0
+

Když dám paní na hlídání 500Kč, nebo slečně z gymnízia 250Kč za doučování prvňáka, tak ty peníze dávám JIM A JEN JIM. Protože to právě ony a jen ony mi poskytly chtěnou a cennou službu.

Není to tak, že bych vlastně říkal: "Tady máte 500 a 200 přepošlete eráru na řepkové dotace". Zcela jistě nic takového neříkám a ani si v duchu nemyslím. Tak proč by se to mělo stát?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Pochopitelně, podíl 15,3 procenta není důvodem k jásání, pořád je co zlepšovat."
ZLEPŠOVAT??? Jako ty chůvy a pokojské připravit o práci?
Kde vůbec ten (ne)estébák přisátý ve velkém na státní rozpočet bere tu drzost něco kázat?

Šedá ekonomika je ta jediná pravá ekonomika. Asi tisíckrát autentičtější, efektivnější, svobodnějí, tržnější a přínosnější, než dotační byznys.

Nahlásit

-
0
+
2/2