Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sedm důvodů, proč otevřít Česko uprchlíkům

10. 7. 2015
 28 277
63 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ještě nedávno jsem měl články od p.Kašpárka rád. Bylo to určité "osvěžení" s nějakou zajímavostí, ale teď nevím co si myslet. Tento článek mi přijde jako snaha nalákat diskutující v mírnější formě než byl jeho předchozí na stejné téma: "Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti"... To byla čistá demagogie.

Obecně řečeno - nechápu jak někdo může obhajovat něco na základě "vybraných" argumentů a dělat, že nevidí protiargumenty.

A k tématu:
1. Kolik z těch uprchlíků asi chce emigrovat do ČR?
2. Jak chcete integrovat někoho kdo nikdy neslyšel slovo česky a v dospělosti nemá motivaci se učit (soc.dávky mnohem vyšší než kolik si kdy vydělal)?
3. Jak chcete zaměstnat někoho kdo vám nerozumí? I kdyby uměl částečně česky, nezná kulturu, neví věci, o kterých evropan ani nepřemýšlí.
------------------------------ ------------------------------ --------
4. Nechcete napsat "nezaujatý" článek porovnávající integraci vietnamců a romů? To by bylo trochu zajímavější čtení, a určitě by vyvolal podobně rozsáhlou diskuzi.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Generalizující neobjektivní simplistní výlev. Přidal bych více přívlastků, ale myslím, že tyhle stačí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Normálně bych nereagoval, ale vy asi chcete dostát svému příjmení ne? Ty Vaše argumenty, pane Kašpárku, nemůžete myslet vážně, ať už jste v jakékoliv sluníčkové sektě. Radši uprchlíky z východu, protože jsou nám kulturně bližší. Internet je plný toho (video,foto), jak uprchlíci z jihu jsou "vděčný" za azyl na západě. Já skutečně nechápu, kde tenhle pohled na svět berete.

Nahlásit

-
0
+

Spolknul jsem pár sprostých slov a pokusím se být věcný.
Samožřejmě bychom se dokázali postarat o dvě tisícovky uprchlíků. Tím by to začalo. Ale tím by to bohužel neskončilo.

ad 1.: Pomoci při přírodní katastrofě je slušnost a ČR ji bohatě splatila pomocí jiným, když je postihla podobná katastrofa (tsunami, zemětřesení apod.). Za evropské dotace není potřeba cítit vděčnost. Kdyby nám bohatší evropské země chtěly pomoci z čiré solidarity, nevyžadovaly by všude cedule modrou vlajkou s hvězdami a připomenutím, kolik že milionů nám poslali. EU to nedělá z dobroty srdce, ale kvůli vlastní propagaci.

ad.2.: nesmysl. Italové, Francouzi nebo Řekové budou nadšeně pomáhat se statisíci migranty z Ukrajiny. Tak určitě.

ad 3.: čirá spekulace. Schengen je sice výhodou, ale řečeno s Palackým: "Byli jsme před Schengenem, budeme i po něm."

ad. 4.: o to, jaké je to osvěžení, se můžeme přít. 439 000 cizinců je působivé číslo, ovšem když odečtete Slováky, Ukrajince a Západoevropany, dostanete se na mnohem rozumnější cifry (mimochodem, dle kdejsme.cz u nás žije 74 Svenů a 4 Gunnarové). Kazach nebo Uzbek nemusí znamenat muslimského potomka kočovníků, ale evropsky vyhlížejícího i myslícího Rusa.

ad. 5.: opět spekulace. To, že všichni známe Coca Colu nebo Angelinu Jolie nebo trochu anglicky z nás ještě jednu rodinu nedělá. V padesátých a sedmdesátých letech byla integrace možná jednodušší rpávě z důvodů technických - nikdo nemohl vysedávat u satelitní televize v mateřském jazyce, a též se mnoho nebraly ohledy na to, abychom se kultury příchozích nějak nedotkli.

ad. 6.: jak moc jsou imigranti svým hostitelským zemím vděční, to vidíme na Západě a ostatně u našich Cikánů též. Za pochvalu od Amnesty International si nic nekoupíme. Ať si je humanitární velmocí Švédsko. Za dvacet let si porovnáme, jak se žije tam a jak tady.

ad. 7.: sekulární stát nevnucuje občanům nějakou víru (pomiňme demokracii, multikutularismus, etatismus a tak). Imigranty si klidně může vybírat podle náboženství nebo podle barvy očí nebo odolnosti vůči alkoholu a pořád zůstane sekulárním. A jsem celkem zvědav, jaké duševní giganty v těch táborech najdeme.

Příležitost, jistě. Kobercové bombardování je příležitost, jak moderně přestavět nechutně zastaralá centra měst. Mor je skvělá příležitost, jak geneticky vylepšit populaci.

Nahlásit

-
0
+
3/3