Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řecko: Krach v přímém přenosu

30. 6. 2015
 21 045
44 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To možná brzy uvidíme. Až (pokud) zbankrotují a zavedou novou měnu, nějaký čas jim nikdo nepůjčí a budou muset žít s vyrovnaným rozpočtem.
Možná to půjde, ale jejich životní úroveň klesne pod úroveň Bulharska.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I zde v diskusích je takových plno. Co si myslí, že nejenže mají "právo" žit za cizí peníze, ale ještě že mají právo navíc rozhodovat i o jejich životech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě že mu věří. Ja na koleji lidi podobného smýšlení potkávám pořád, obvykle jsou z filozofické či pedagogické fakulty a přesvědčují Vás o zločinnosti kapitalismu a ožebračovaní společnosti. Když se s nima ale pustíte do debaty co chtěj v životě dělat, čím se živit tak se odpovědi moc nedočkáte a když na tomto tématu trváte tak začnou povídat něco o tom že jsou platní členové společnosti i kdyz studují"nekomerční obor". Ze zvědavosti jsem se zúčastnil jedné debaty o squatech a "právu na bydlení"... Já se celkem děsím budoucnosti ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Někde jsem četl článek, že oni temu Marxovi opravdu věří. Že rok 1989 byl pro ně šok, který nakonec zpracovali tak, že to ti špinaví hlupáci z Východu dělali blbě, ale až se do toho opřeme my, absolventi prestižních univerzit hovořící několika jazyky a s podporou moderní výpočetní techniky, tak ten socialismus, potažmo komunismus opravdu vybudujeme.

Musí přiznat, že to sleduji s jistým perverzním zaujetím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Německým bankám nezaplatí. Žádným bankám nezaplatí. Oni už německé banky nepotřebují. Ty budou mít ztráty z nesplácených řeckých dluhopisů, které jim zaplatí daňoví poplatníci penězi, které k tomuto účelu již odvedli do eurovalu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano řecká vláda zestatní německé banky které část těch dluhopisů drží. Tak to jsem zvědav jak to provedou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a proč by si vlastně nemohli ty eura vytisknout sami? Penězokazectví jako součást marxistické státní ideologie:-) Na provoz několika výkonných tiskáren ještě pár drobáků Tsiprasovi určitě zbylo, tak hurá od toho! Soutěž v QE s Draghim může začít:-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když to šlo před rokem, půjde to i teď.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Banky se mohou dohodnout na restrukturalizaci státního dluhu a pak nezkrachují. Nebo zkrachují a jejich zestátněním dojde k situaci, kdy stát bude dlužit bance, kterou vlastní a restrukturalizaci ve smyslu prodloužení splatnosti daných státních dluhopisů na svatého Dyndy už nebude stát nic v cestě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zestátnění krachující banky krachujícím státem nic nevyřeší. Banka bude krachovat pořád dál. Nedojde ani k uklidnění situace ani k naplnění banky penězi.Stejné to bude se státními výdaji - nebude je z čeho platit, eura si Řecko nevytiskne.
Takže není kam jet dál.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim, ze dnes uz je primarni prebytek minulosti.
To platilo pred pul rokem za uklidnene situace.
Ne dnes, kdy uz dane plati jen opravdovy nadseny fanda eraru, kdy turisti opousteji zemi, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Banky se nehroutí, protože kapitálové kontroly je zatím chrání.
Hlavouni EU jsou stále ochotni jednat, lezou marxistům do zadku (protože jimi jsou vlastně taky), přicházejí s novými návrhy, jen čekají od svých řeckých soudruhů alespoň formální ústupky, aby je vlastní voliči nedefenestrovali.
Rozhodně není malá šance, že se hoši ještě nakonec dohodnou a tak "nás zachrání" před chaosem a recesí.
Navíc europolitici mají obden na drátě Obamu, který do nich také hučí, ať to nějak zařídí a Řecko zachrání.
----------
Na druhou stranu je otázka, zda "řecká vláda prohrála na celé čáře". Víme s určitostí, o co předákům Syrizy od začátku šlo? Třeba to byli právě oni, kdo to tímto směrem cíleně od začátku směřoval.
Jsou to marxisté, nalevo i od komunistické strany (bez přehánění). Nechtějí tedy reformy, nechtějí imperialistické organizace typu MMF. Chtějí kounistickou revoluci. A na to potřebují, stejně jako kdysi Lenin, chaos, rozvrat, deziluzi. Takže třeba jde všechno podle jejich plánu.
----------
Autor má pravdu, že BEZPROSTŘEDNĚ se nákaza do Španělska a Itálie asi šířit nebude.
Na druhou stranu ta Itálie a Španělsko dříve či později dojdou do obdobného stavu, jako Řecko.
A pak Francie.
Je to podle mne zákonitý vývoj diktatury proletariátu, lidovlády. Odhlasovat si pečené holuby. Odhlasovat si jistoty a blahobyt z cizího. Nestarat se o zítřek, žít dneškem (a na dluh).

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak. Stačí omezit výběry hotovosti a jede se dál. Pokud budou banky krachovat stačí je zestátnit. Řecké dluhy zaplatí daňoví poplatníci ostatních zemí a za pár let bude o státní dluhopisy nezadluženého Řecka rvačka jako je dnes o švýcarský frank.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravte mě, jestli uvažuju špatně. Řecko dneska hospodaří s primárním přebytkem. Jestliže zbankrotuje, přestanou platit úroky a ani jistinu nebudou chtít vrátit, co jim brání jet dále v euru? Já vidím jen jediné - jestli mají teď eur dost na to, aby se jim nezadřel strojek ekonomiky. Samozřejmě budou muset držet omezení na výběry a kapitálové toky, ale teoreticky by to mohlo jít ukočírovat, ne?

Nahlásit

-
0
+
2/2