Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015
 34 297
38 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No, tohle už je extrémní názor. Něco jiného je malopodnik, postavený spíše na přátelské bazi (jako ten můj) a něco jiného je moloch o dvou tisícovkách zaměstnanců, který vede teplej či studenej sociopat. V několika institucích jsem byl svědkem či přímo postižen přetěžováním úkoly, termínovanými smlouvami či nedostatečnou právní pomocí.
Můžete, pravda, jít jinam - ale transakční náklady nejsou malé, navíc pokud jste specialista s potřebností 200 na republiku, je to horší.
Zákoník práce slouží jako pravidla hry. Když se napíšou špatně- třeba moc složitě- nikdo se ve hř nevyzná. Když třeba v hokeji rozhodčí nepískali skoro nic jako faul, tak se na hru nedalo koukat, stejně jako když začali pískat málem i dotyk soupeře. Zkrátka a dobře, s rozumem. prismatem svých zkušeností podporuji odbory vybavené rozumnými právy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by se Franta, Tonda a Jarda, jakožto zaměstnanci mé firmy, sdružili v nějakém spolku a svým konáním nezasahovali do chodu firmy a nikoho neomezovali, tak ať se jmenují třeba "Středulovic odboráři". Jenže naše zákony, tím že umožňují zakládat odbory na pracovištích, naopak umožňují svévolně zasahovat do chodu firem a omezovat její svobodu. Tudíž je třeba tento zákona zrušit, nebo změnit tak, aby k tomuto nemohlo docházet. A jako doplněk bych zrušil Zákoník práce.

Až s tímto vyrukuje nějaká politická strana, tak má můj hlas.

PS: Pro pana Kašpárka, případně by mohli poradit i další.

Na pracovišti je jeden zaměstnanec, který prudí, rozvrací kolektiv, kde koho pomlouvá, intrikuje a nikdo s ním nechce pracovat. Ovšem své úkoly si plní a je si vědom, že se jej nemohu zbavit. Samozřejmě je členem "zločineckých" odborů. Poraďte, jak se ho zbavit.
V USA bych mu řekl, aby zítra už nechodil do práce. Tady je to, dle našeho právníka, otázka spíše mnoha měsíců, či let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zase jeden nepotřebný článek z dílny pana Kašpárka.

Nahlásit

-
0
+

Pane Altmane,
už jste někdy přemýšlel o tom, jak by asi vypadala země, žijící podle Vašich představ, uprostřed současné Evropy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že jsou živnostníci a zaměstnanci (ovšem jen ti ze soukromé sféry a tím myslím jen tu její podmnožinu nežijící z dotací či nějakých monopolistických výsad) jsou na jedné lodi, to beru za samozřejmé.

Ale přijde mi od autora dost podpásové místo boje živnostník X zaměstnanec vyvolávat ducha třídního boje mezi chudými živ+zam a "bohatými" živ+zam.
Kouč fakturující 50k či IT konzultant fakturující 200k si své peníze vydělává poctivě (klienti mu platí dobrovolně, protože si tak jeho práce cení) a má také svá práva. A má i právo svůj majetek bránit (a to veškerými prostředky) proti tomu, kdo mu ho chce ukrást.
Na druhou stranu zde máme třídu parazitů, která žije z plodů práce chudých i bohatých, zaměstnanců, živnostníků i podnikatelů.
Definice parazita je podle mne jednoznačná: Ten, kdo žije z cizího proti jeho vůli. Dobrovolně neplatím ani "podnikatele" Babiše a jeho dotace, ani celníka, ani europoslance, ani pracovníka Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví, ani solárníky. To jsou ti třídní nepřátelé, vykořisťovatelé a příživníci.

Kdo nabízí svým klientům užitečné služby a ti mu za to adekvátně platí (podle toho, jak moc si jich cení) je logicky na opačné straně barikády (bez ohledu na to, zda jde o 20k, nebo 2M měsíčně), než ten, kdo peníze z "klientů" vyráži proti jejich vůli a ti tak nemají šanci svobodně demonstrovat, že jeho služby takovou (nebo vůbec nějakou) hodnotu pro ně mají.

Nahlásit

-
0
+

Není třeba je stavět mimo zákon. Lidi samozřejmě mají právo se sdružovat, jak uznají za vhodné.

Ale:
- Když se lidi sdruží, neměli by jim z toho plynout nějaká extra práva. Jak je možné, že když Franta, Tonda a Jarda založí spoplek, takže ten spolek má víc práv, než před tím měli oni tři? Kde se vzala?? A jak to, že se ta práva ještě ke všemu mění podle toho, zda si ten spolek nazvou partají, odbory, církví, ...?

- Protikartelové zákony by měly buď být zrušeny (ta lepší varianta), nebo by měly platit pro všechny stejně (a odbory a kolektivní vyjednávání kartelem je).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snahou pana Středuly je udržet vysoké zdanění chudších vrstev obyvatelstva pomocí daní, odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Pokud dělník odvede na daních 40% + DPH a spotřební daně, je třeba "někoho", kdo tyto daně zase "rozdělí" mezi potřebné. Toho je třeba odměnit úměrně rozdělované částce.
Chybou pana Kašpárka je navrhování zdanění dalších oblastí života. Majetková daň (milionářská dávka?) opět postihne chudší, těžko svoje bydlení schovají do akciovky. Daň z externalit - chudší topí "horšími" kotli, jezdí ve starších autech - kdo bude platit více - pan Středula v novém Bentley nebo pan Vomáčka ve Felicii?

Nahlásit

-
0
+

Odbory je třeba postavit mimo zákon. Alespoň na deset let. Pak si živnostníci a zaměstnanci cestu k sobě najdou. Potřebují se navzájem.

Nahlásit

-
0
+
2/2