Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z deníku europoslance: Dubnová dávka regulací. Žádný apríl

5. 5. 2015
 7 051
49 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím. Na spoustě míst policie nedělá, co by dělat měla. Na spoustě míst to dělá. Na rozdíl od soukromých agentur, které to nedělají vůbec nikde. To jste chtěl říct?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neexistuje protože pomíjí to, co člověku umožnilo přežít desítky tisíc let vývoje. Lidskou agresivitu, tendence k hierarchickému uspořádání skupiny, sklony ovládat druhé atd. Pravěcí lidé se shromažďovali do shora řízených tlup (kdy koordinace vedla k vyšší efektivitě lovu i obrany) dávno před teoriemi o státu či anarchii. Stát je jen pojmenování pro rozšíření tohoto principu do moderní společnosti, pro kterou je typická vysoká hustota populace. Je to jen veliká tlupa. Umělou teoretickou konstrukcí starou pár desítek let se snažíte popřít něco, co je člověku podobně vrozené jako bázeň ze tmy nebo z výšek. Jakékoliv historické období z kteréhokoliv konce světa vždy končí stejně - utvořením hierarchicky řízené společnosti. Diktatury, demokracie, monarchie, teokracie - vždy hierarchická struktura lišící se jen způsobem, jakým je vedení vybíráno. Stát je jen ukotvení té struktury na dané území. Proč si nenastudujete trochu politologie? Ušetřil byste si spoustu času a energie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já neposlouchám Lojzu, ale vědce. Nechci mít na talíři lososa, který bude mít v mase chemikálie z Lojzovi igelitku. Anebo trhovým řešením je, že substituujeme lososa za českého kapra?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No hlavně že ho vy vidíte (u igelitek, žárovek, ...) či nevidíte (u pneumatik). Protože vy, či někdo jiný vyvolený, nejlépe víte, co je správné a pro ostatní dobré.
Jen doufejte, že se třeba Lojza od vedle nerozhodne zakázat vám například jíst bůček, nebo v rámci omezování skleníkových plynů čočku. Protože když může zakazovat Manuel, nebo Internacional, co by nemohl i Lojza...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V současnosti se používá na výrobu pneumatik 50 % neobnovitelných zdrojů a nemáme za ně ještě náhradu, takže nevidím důvod zakazovat pneumatiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A toto alternativní uspořádání podle vás neexistuje proto, že ho všichni považují za horší?
A nebo spíš proto, že kdyby ho někdo chtěl zavést (třeba proto, že by se na tom v obci dohodli), tak by obratem od státních represivních složek dostal na kokos?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proto příště zakážete pneumatiky....?!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proto instituce řeší příčinu vzniku znečistění a ne až následek. Je efektivnější zakázat igelitky a používat místo nich opakovaně použitelné tašky a nemusíme řešit policii, kamery u baráku nebo v lese. Je to o zvyku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zato je mnoho území, kde pořádek sice oficiálně zajišťuje státní policie, ale ve skutečnosti tam nezajišťuje vůbec nic.

Zrovna když jsme u těch igelitek: Když vám nějaké prase (jako třeba „internacional“ v diskusi výše) na vašem soukromém pozemku vysype hromadu odpadků, myslíte si, že se u policie něčeho dovoláte, nebo že vás před tím ochrání? Ani náhodou! Zaplatíte si úklid pozemku ze svého, a ještě z toho zaplatíte daň, aby měla (třeba) policie z čeho existovat.

Běda vám však, pokud si na svém pozemku umístíte účinnou ochranu proti podobným živlům!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Státní police je špatná, soukromé bezpečnostní agentury mají samé výhody. Proto na světě, který obývá 7 miliard lidí není kousek země, kde by byla bezpečnost organizována přes bezpečnostní agentury, místo policie. Celá tahle anarchistická idea je podobná té komunistické - tak dobrý je to na papíře nápad, jen se vždycky najde něco, co zabrání ji zrealizovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Při neexistenci "veřejných institucí" (co to je??) by každý vlastník pozemku měl svobodu výběru:
- buď by si svůj majetek chránil sám a igelitku odhazujícímu Internacionálovi by napřed možná domluvil a napodruhé ho vzal sukovicí
- nebo by si na to najal agenturu ("Pinkertony")
- nebo by se proti Internacionálům, squatterům, zlodějům, ... pojistil

Pojišťovny by dělaly to, co podle optimistů má dělat stát: staraly by se o ochranu majetku svých platících klientů (protože jinak by nestačily proplácet škody). Akorát by mezi nimi byla konkurence, nikdo by neměl monopol, který nutně vede k horším službám za vyšší cenu.

Státní policie má samé nevýhody:
- je to drahý a neefektivní monopol
- za jejich služby musíte platit i když je nechcete, nebo byste je jinde sehnal za lepší peníz
- na místě přestupku/zločinu je vždy jen pachatel a oběť, policie přijede až ex post a jen to sepíše (viz střílení v hospodě) - "uvědomělý" a ozbrojený jedinec je jediná rozumná a včasná ochrana zdraví, života a majetku
- policie reálně nemá zájem na prevenci a minimalizaci zločinů - nezávisí na tom platy policistů - spíše naopak: čím více zločinů, tím více peněz a pravomocí
- policie je primárně represivní složkou státu, ochrana majetku a života občanů je pro ni podružná, naopak primární pro ni je propašovaná cigareta, odpírač daňového výpalného, whistleblower, atd...

Pojistka by se odvíjela od velikosti majetku a rizikovosti majitele. Pokud je někdo problémový, dostává se do konfliktů (které pak pojišťovna musí draze řešit), poškozuje cizí majetek (či se chová nezodpovědně ke svému), atd... měl by pojistku buď velmi drahou, nebo by se dokonce stal nepojistitelným a tím dost bezbranným - to by byla motivace k tomu, mít dobrou pověst a čistý štít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A v tom právě vidím největší problém libertariánství, potažmo liberalismu jako celku, v příliš optimistickém náhledu na lidskou povahu. Se svobodou musí být spojena zodpovědnost. Jenže, co když lidé nejsou zodpovědní? Pak se chovají jako tady "internacionál". (Btw. socialismus má na lidskou povahu opačný pohled - lidé jsou ze své podstaty lumpové a stát je musí držet zkrátka, je vidět, že náš diskutující se tomu očividně snaží dostát).
A tak při neexistenci veřejných institucí bychom se pak mohli zabývat jenom obranou svého soukromého vlastnictví, protože... prostě protože by vládla anarchie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemáte svobodu znečistit cizí pozemek, umístit na cizí parcelu svoji igelitku. Stejně jako cizí člověk nemá právo umístit svoji pěst na váš obličej či svůj exkrement do vašeho obýváku.
Vy tu svobodu totiž chápete nějak prapodivně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale svobodně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Místo "tržně" mělo být "jako čuně".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doteď jsem se choval tržně. Vyhodit igelitku kdekoliv bylo pro mně pohodlnější, než ji vhodit do žlutého kontejneru. Evropská komise, ale uvážila, že nežiji v Evropě sám a životní prostředí je potřeba uchovat i pro další generace. Proto sem se uskromnil a teď nosím na nákup plátěnou tašku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

a k tomu jste přišel jak? Vy jste dosud igelitky zdarma pohazoval po polích? Pak tedy hanba vám. Všichni ostatní co znám používají tyto igelitky jako obaly na odpadky, místo aby nakupovali předražené pytlíky, akorát černé či modré. Ale už podle Vašeho nicku je zřejmé, že jste etatistou.

čím více zákonů , tím lépe že? Vždyť koneckonců je vidět, jak jejich džungle nyní pomáhá k čistotě právního prostředí, vymahatelnosti práva i ochraně potřebných... (to byl sarkasmus). Vždy když čtu podobná vyjádření, přemýšlím, kde je ta hranice mezi naivitou a hloupostí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám neodbytný dojem, že se přes legislativu (cíleně a čím dál víc) prosazují věci, které by přes svobodný trh neprošly - pěkný příklad jsou třeba právě ty igelitky - konkurence (do)nutí prodejce dávat je co součást prodávaného zboží (protože zákazník to chce a žádá, považuje za standard), nicméně v zájmu prodejce je zákon, který to zakáže (snížení nákladů, zvýšení tržby o prodej jiné igelitky). A takových příkladů by se dalo najít mnoho.

Nahlásit

-
0
+

Bude po polích poletovat méně igelitek a to je dobře. Co by trhu trvalo dlouho to Evropský parlament vyřešil za pár měsíců.

Nahlásit

-
0
+
2/2