Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Křivá muška. Jak chce centrální banka trefit inflaci?!

10. 3. 2015
 15 731
64 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Je otázkou, nakolik je vůbec důležitým makroekonomickým faktorem vývoj tuzemských cen, když 80% HDP představuje export, pro který je tuzemský pokles cena a mezd tím nejblahodárnějším, co ho může potkat. Proč se obávat poklesu cen a mezd, když tímto podpoříme prosperitu naší proexportně orientované ekonomiky? Pokud domácí poptávka představuje pouze 20% HDP, pak je inflace v ČR v podstatě nadbytečným ukazatelem a "řízení" ekonomiky v ohledu dosahování nějakého inflačního cíle, je úplně zbytečné, ne-li přímo škodlivé. Naše ekonomika bude vzkvétat tím více, čím nižší mzdy a ostatní ceny budou mít exportní firmy k dispozici. Tím konkurenceschopnější ekonomiku budeme mít a také v tomto ohledu je třeba považovat oslabování české koruny s cílem vyvolat inflaci za velmi nešťastné opatření. :-)

Nahlásit

-
0
+

Stačí odfiltrovat propagandu a podívat se do historie, proč státy centrální banky a nekryté měny zavedly. Všechny řeči o ekonomické nezbytnosti a výhodnosti se rozplynou a zůstane nahá pravda o financování válek, expanze byrokracie, moci a vlivu státu. A samozřejmě zájem spřátelených velkobankéřů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Inflace se "líně povaluje kdesi kolem nuly" jen podle státních statistik.
2) I kdyby byla na nule či v záporu, jediný, komu to vadí, je největší dlužník (stát), ostatní "negativa" je jen propaganda a dávno vyvrácené keynesiánství
3) Otázkou není, jak chce CB trefit inflaci. Dokonce otázkou ani není, zda ji trefovat má. Otázkou je, zda má vůbec existovat, resp. zda má mít násilím vynucené monopolistické výsady (bez nich ať si klidně existuje).
Pokud je tištění peněz v pořádku a dokonce prospěšné, měl by takové právo mít každý (evidentně by nastal ráj na zemi). Násilím vynucený monopol je nemravný. Kriminalizovat lze pouze takovou činnost, která někomu působí újmu. Jakou újmu komu působím, když zavedu alternativní krytou měnu?

Dále jen odkaz na aktuální článek:
http://www.mises.cz/clanky/ceska-centralni-blanka-slipy-a-nase-deti-1707.aspx

Jak můžeme věřit, že stát a jeho CB vyřeší naše problémy, že bude efektivně pečovat o měnu a bankovní sektor, když stát nedokáže ani vyrobit a distribuovat toaletní papír či postavit tunel?

Jak může někdo očekávat, že ČNB bude efektivnější, než třeba České dráhy či Česká pošta?
ČNB nám nutně poskytuje zboží kvality AZNP Mladá Boleslav (tedy Škoda 105L za třicetinásobek průměrného platu).

Nahlásit

-
0
+

Článek v zásadě ok, ale nepojmenovává ten principiální důvod proč je inflační cílení nesmysl (nemluvě o současné podobě finančního systému a CB jako takových).
Regulovat měnotvorbu prostřednictvím zkoumání změn CPI je nesmysl, protože tento signál je v podstatě jen šum. Na ceny v ekonomice má krátkodobý vliv milion a jeden faktorů, které ani nejde vyjmenovat, samotná měnová politika převládá až v dlouhodobém měřítku. Je to podobný jakoby v Temelíně regulovali reaktor podle intenzity svitu žárovky v sídle ČNB (a skončilo by to stejným průserem). Nelze tvrdit, že by to spolu vůbec nesouviselo, jenže příčin kolísání jejího svitu může být poněkud více než je aktuální výkon temelínského reaktoru, o dopravním zpoždění ani nemluvě.
Přitom ČNB má k dispozici mnohem lepší signál. Vždyť jim banky reportují kolik vytvořily úvěrů. Když někdy před krizí zvyšovali měnovou zásobu i o víc než 10%, tak je to naprosto jasný signál bubliny a pokyn k utažení šroubů. Situaci, kdy by takový nárůst nebyl bublinou si představuju jako mimořádně investičně náročnou a mimořádně zajímavou (zisk? přežití lidstva? :-)) technologii. A takovou neznám.
Ovšem pokud je cílem finančního systému a tedy i CB "inflační daň", tak je naopak inflační cílování zcela v pořádku. Sice šamanismus, ale s žádoucími výsledky.

Nahlásit

-
0
+
3/3