Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak se iPhone a bankovky s Maem snášejí v jedné kapse

18. 12. 2014
 6 060
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"mýtus, že Čínu s rychlou modernizací potkala i epidemie projevů bezohlednosti"
To není žádná nová epidemie. Čína taková prostě je. Není to soucitná společnost. Pokud je někdo v problémech, je to tím, že si to zavinil sám. Tak myslí Číňan.
Proto Čína nepotřebuje sociální systém, který jim tam chtěl importovat Špidla, aby zpomalil jejich ekonomiku. Proto bude nadále konkurovat nízkými náklady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mao je v Číně všudypřítomný. Ovšem jen jako zcela vyprázdněný symbol, kterým se každodenní život běžného Číňana už desítky let neřídí. Jeho myšlenky jsou dávno mrtvé, ale nikdo to nahlas neřekne. Pro ně to je stále Velký Kormidelník. A už vůbec od Číňanů nečekejte žádné obrazoborectví, není to jejich styl. Pro našince je to celé obtížně pochopitelné, ale za měsíc si na to zvyknete a ani vám to nepřijde.
Komunistická strana Číny by se klidně mohla jmenovat Kapitalistická strana Číny, ale opět: stále se udržuje stará forma bez obsahu. Tato strana je pro Číňany jen další dynastie. Dokud jí to funguje, budou disciplinovaní, protože mají smysl pro řád a hierarchii. Mají ale zároveň smysl pro meritokracii. Takže pokud jí to nepůjde? Čína má velkou tradici povstání proti neschopným dynastiím.
Někdo Čínu obdivuje, někdo nenávidí, někdo jí pohrdá. Ale každý, kdo v Číně strávil nějaký čas ví, že Čína zůstane Čínou, i kdyby z nebe bursíci padali. Moje kultura to není, ale já jí tu svoji vnucovat nebudu. Bylo by to zbytečné.

Nahlásit

-
0
+

To je tím, že všichni chápou homo economicus jako psychologický pojem (popis toho, jak funguje myšlení člověka), nikoli jako sociologický pojem (jaký je průměrný výsledek různého chování různých lidí), ale hlavně etický pojem - chápání vlastního prospěchu nerušeného cizí agresí jako legitimního cíle lidského usilování a zrcadlově jako imperativa pro své chování vůči ostatním podobným entitám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

„Ostatně sám Osnos věcnými argumenty vyvrací rozšířený mýtus, že Čínu s rychlou modernizací potkala i epidemie projevů bezohlednosti.“

To je velmi rozšířený názor i u nás, že nás potkala epidemie bezohlednosti. Je to proto, že lidem se najednou otevřely oči, protože dříve média bezohlednost moc nereflektovala, byla cenzurovaná a vedená k tomu, aby společnost zobrazovala lepší než je. To je specifické pro každou diktaturu.

Takže když jsou pak lidé po nabytí svobody konfrontováni se skutečným stavem společnosti, nepřijmou to jako fakt, ale hledají příčinu ( vždyť za nás to takové nebylo ). A politici jim jí ochotně naservírují ( Zeman a spálená země ) čímž jen posilují frustraci z reality a blbou náladu.

Nahlásit

-
0
+