Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zimbabwe: Život po hyperinflaci

13. 11. 2014
 12 366
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Musí být ten jednoznačný prostředek směny nutně státní? V Zimbabwe se kromě USD dobře etabluje i bitcoin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Který libertarián (prosím konkrétně) navrhoval zákaz používání cizích státních měn, vy hrdinný bojovníku proti slaměným panákům?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže přesně tohle se v té Zimbabwe stalo: stát zrušil povinnou akceptaci domácí měny. A lidi začali platit státníma měnama jiných států.
Udržení státní měny má jednu velkou výhodu: existuje jednoznačný prostředek směny, což byla původní principiální výhoda peněz proti naturální směně. Když se dnes dva subjekty dohodnou na transakci kráva za deset hrnců, je to v pohodě, stát to nijak nelimituje. Jenom definuje jeden prostředek směny, který bude určitě použitelný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že ony ty nové peníze vznikly:

"„Drobné“ pak bývají vypláceny v podobě telefonního kreditu nebo slevy na příští nákup."

Akorát nebyly nijak institucionalizovány.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyšší kvalita soukrome měny spočívá v tom, že ji lidé používají dobrovolně, na rozdíl od státní měny, jejíž používání je vynuceno násilím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ona hlavně ta soukromá měna vyšší kvalitu nemá. Pořád o tom rozhodují podobní lidé. Jestli je to Singer v ČNB nebo nějakej jeho kámoš v bance je úplně šumák. Manipulovat s měnou budou chtít oba dva. A hlavně ty soukromé měny by museli překonat obrovskou bariéru v podobě získání důvěry. V tomhle to má stát snažší protože tu bariéru překoná zákonem. A když státní měna nemá důvěru, tak ani soukromá měna v dané zemi ji mít nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi nejsem správný libertarián, nevím na které poučky narážíte a v podstatě mi to je jedno. Z mého pohledu by k nápravě aktuálního stavu stačilo vyškrtnout § 16, zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, který říká, že bankovky a micne vydané Českou národní bankou jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě při všech platbách na území České republiky. Dále bych ještě vyškrtal některé paragrafy ze zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí. Zejména pak první odstavec §5, který říká, že KAŽDÝ je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout.

Pokud by lidé nadále české koruně věřili (a zatím nevidím vážný důvod proč by neměli), tak by se nic nestalo a česká koruna by jako měna fungovala dál. Jak se píše v článku, vláda by měla menší možnosti, jak držet ekonomiku pod krkem (což nepovažuji za škodu).

V případě problémů by se ale lidé mohli svobodně rozhodnout, že české koruně už nevěří a jako měnu začít používat cokoliv jiného (včetně zahraničních měn). Holt by na obchodech vedle nálepek přijímáme Visu, Mastercard, Stravenky Ticket restaurant, ... přibyla nálepka přijímáme koruny, dolar, eura ... Podle aktuální situace.

Ještě jedna poznámka na konec. Používání cizích měn na našem území se od používání české koruny na našem území liší v tom, že používání cizích měn není vynutitelné a je možné pouze v případě, že se na tom obě strany domluví. Naopak používání české koruny je záludné v tom, že pokud jedna strana chce platit českými korunami, druhá strana ze zákona nemá právo tuto platbu odmítnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach tak, takže další podmínkou libertariánské utopie bude zákaz používání cizích státních měn, protože ty jsou sice mizerné, ale jako na potvoru úspěšnější a dělají nám v poučkách bordel.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zda se mi,ze zde motate dve veci dohromady. Vyssi kvalita nejakeho produktu automaticky neznamena,ze ten produkt se stane nejuspesnejsim.

Ale jinak se zda,ze spise mel pravdu Milton Friedman:
http://www.mises.co.za/2013/08/competing-currencies-in-somalia/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže i ten dolar je státní, to znamená (podle tvrzení zdejších učebnicových libertariánů) je z principu mizerný.
Každá soukromá měna by přeci státem emitovanému dolaru musela dát těžce na zadek, jen kdyby to stát umožnil. A teď v Zimbabwe se stát zbaví monopolu na měnu, nechá lidi, ať používají, co chtějí. Z hlediska příruček z Libinstitutu ideální situace, ne?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protože je lepší použít to co už nějak funguje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když vám nejede milovaná Škodovka je mnohem jednodušší koupit třeba Ford než stavět automobilku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Počátkem roku 2009 měna oficiálně padla a vláda nechala občany, ať si platí, čím chtějí."

Pokud to tak skutečně bylo, tak necnápu, proč nevznikly soukromé měny, a místo toho používají občané Zimbabwe měny jiných států. Z hlediska ekonomického libertariána přece vznikla ideální situace, ne?

Nahlásit

-
0
+