Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lukáš Kovanda: Že je krize pryč? Jen jsme potlačili příznaky

2. 8. 2014
 16 423
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já bych souhlasil s tím, že nejhorší máme za sebou, krátkodobé dluhy se rozmělnily na několik let až desetiletí, čímž je nízká inflace postupně semele. Teď ještě budou nějakou dobu doznívat programy vlád na utahování opasků a snižování deficitů, pak se začnou opasky uvlňovat a půjdeme do další krize. Podobná krize bude doufám až zase za 70 let.

Nahlásit

-
0
+

Tak hezky postupně.

Je konec úvěrové expanze - tvůrce hospodářských cyklů?
- Hahaha. Právě naopak! Takže to bychom měli. Teď se můžeme dohadovat o dopadech v konkrétních oblastech.

Je vyřešena situace na hypotečním trhu a trhu s bydlením?
- Jistěže ne. Centrální plánovači a jejich "ekonomické" roztleskávačky mají za to, že ekonomický růst znamená růst cen aktiv vyjádřených v inflační měně. Ergo pokles nafouknutých cen není žádoucí, jede se vesele dál.

Nevznikají nám nové bubliny?
- Jistěže ano. Stejně jako když vláda směřovala úvěrové orgie do oblasti nemovitostí, směřuje je dnes například do oblasti vysokoškolského vzdělání. To bude bublinka jedna radost.
A zdá se, že ušetřeno nebude ani zdravotnictví nebo technologické firmy.

Jsou nějak řešeny dlouhodobé závazky státu?
- Vtip roku. Demokratický stát je orientován na přítomnost. Dokud ovčánci platí a táhnou tu káru zas o kousek dál, není důvod se strachovat. Co bude za pár let je problém těch, co budou v té době u moci. Ať si to vychutnají oni. Mezitím prožírání budoucnosti pokračuje.

Udály se nějaké změny v tom, aby se snížila parazitická zátěž státu a byl větší prostor pro tvorbu kapitálu, aby byla nadcházející hrůza trochu zmírněna?
- Opět právě naopak. Výdaje i daně se zvyšují. Stát chrlí tuny regulací ročně. Co na tom, že bankovnictví by mohlo mít vlastní ministerstvo jak je regulované. Určitě za krizi může volný trh! Sarbanex-Oxley, ObamaCare, Dodd-Frank a další stamiliardové regulace zajistí trvale vysokou nezaměstnanost. Zato dotace a bail-outy zajistí, že kamarádi politiků budou za vodou. Inu budoucnost jedna báseň. Stát (tedy socialismus) vyšel z krize jednoznačně posílen.

Píšu z pohledu největší (tedy zatím) ekonomiky světa. Ale popravdě, jinde to nevypadá líp...

Nahlásit

-
0
+