Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tajné dějiny kanceláře

5. 6. 2014
 23 150
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Doporučuji něco si přečíst o historii odborů v USA... Tam totiž skutečně došlo k extrémnímu propojení odborů a mafie, teprve v 60tých letech se to podařilo do jisté míry rozbít. Do té doby bylo využívání odborářů ať už k vydírání podnikatelů, tak ale i k ovlivňování politiky "volební disciplínou" na denním pořádku. V tomto případě opravdu nemůžete mluvit o výjimečných jevech, bylo to velmi systematické.
Do jisté míry podobné věci se děly v Itálii, méně výrazně i v dalších zemích. A tím "méně výrazně" mám na mysli poze tu část přímého propojení s organizovaným zločinem, co se týče propojení s politikou, tak to se dělo v řadě zemí a do jisté míry děje pořád.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neřekl bych. Odbory jsou opravdu tradičně organizace, jejímž hlavním vyjednávacím nástrojem je porušení smlouvy se zaměstnavatelem, tímto se vůbec netají, byl a stále to je hlavní nástroj, který zcela oficiálně již od počátku používají. Velmi často v historii navíc porušovaly další majetková práva zaměstnavatele, často se souhlasem či tichým přihlížením státu.

Když už, tak bych podnikatele, kteří porušují zákon, přirovnal k zaměstnancům, kteří porušují zákon. Je to menšina, je to oficiálně odsuzované a pokud možno trestané.

Na druhou stranu, s tou citací bych celkem souhlasil. Oni opravdu chránili "důstojnost zaměstnanců - odborářů". Všichni ostatní - zákazníci, zaměstnavatelé, nezaměstnaní, neodboroví zaměstnanci - je v zásadě nikdy nezajímali...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je stejně hloupé a demagogické, jako argumentovat podnikateli, kteří se zapletli s organizovaným zločinem. A zrovna u nás bych to nevytahoval, protože o zdejších odborářích mezi mafiány jsem ještě neslyšel, zatímco druhá strana je v tomhle ohledu postatně aktivnější, někdy nelze určit, kde už končí podnikání a začíná organizovaný zločin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale jak se píše v knize Cubed, odbory tradičně chránily důstojnost zaměstnanců.

Jo jako třeba tenhle: https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Hoffa
"Hoffa became involved with organized crime from the early years of his Teamsters work."
A jeho rodné odbory: https://en.wikipedia.org/wiki/Teamsters
"The Teamsters were vitally important to the labor movement, for a strike or sympathy strike by the Teamsters could paralyze the movement of goods throughout a city and bring a strike into nearly every neighborhood. It also meant that Teamsters leaders were able to demand bribes in order to avoid strikes, and control of a Teamsters local could bring organized crime significant revenues."

Nahlásit

-
0
+