Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Polemika s antimonopolním strašákem

5. 2. 2014
 6 579
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Na volném trhu může monopol existovat jen v případě, že nabízí lepší poměr užitné hodnoty k ceně než konkurence. Ve chvíli, kdy monopol začne dosahovat vyššího než běžného zisku, přestane být monopolem, protože do odvětví vstoupí další investoři. Tak je to jednoduché.

Jediný způsob jak dlouhodobě dosahovat nadprůměrného zisku je použití násilí, deformace volného trhu, regulace. Takto vzniklý zisk navíc je rozdělován mezi regulátora a spřátelené "tržní" subjekty a je hlavním důvodem vzniku regulací. Důsledkem kromě jiného je oslabení či likvidace konkurence, která nespolupracuje s regulátorem (pokud neni rovnou zakázána zákonem) a zhoršení poměru užitná hodnota/cena pro spotřebitele a další regulace.

Nahlásit
-
1
+

Diskuze

Citace - Martin Brezina / 05.02.2014 13:56

OK, .. Jsou ovšem země, které si z legislativy a FBI pranic nedělají a vymáhání federálních zákonů by tam narazilo. Přesto, i tam naprostá většina populace používá Windows a v PC mají procesor od intelu nebo AMD. Ono to prostě tak jednoduché nebude.

Odpověď v tomto duchu jsem čekal. Používají, jistě a víte proč? Protože nemají na výběr. Nikdo jiný zástupný produkt nenabízí, alespoň zatím. Víte pane Březino, ono každé jednání má své důsledky. Vývoj procesoru něco stojí a je to tak úzce specializovaná činnost, kde hrají obrovskou roli zkušenosti a know-how, že jen zlomek lidí na světě skutečně ví, jak současné procesory vlastně pracují. Nesrovnávám prastarou 386-ku, jejichž detailní návrh architektury, lze nalézt na internetu, ale např. současnou generaci, kde je jen zlomek tranzistorů z celkového počtu odpovědný za zpětnou kompatibilitu x86 instrukcí. Vývoj jde dopředu vlastním tempem a naskočit do rozjetého vlaku není snadné. Obzvlášť když to v současnosti vyžaduje enormní usilí a oinvestované prostředky. Vezměte si pár let zpátky generaci procesorů Athlon x64, Intel v té době nabízel konkurenční produkt Pentium 4, ačkoliv jeho procesory byly jak po výkonové tak cenové stránce propadák a skutečný krok špatným směrem, který později sám přiznal a až s novou generací svou chybu napravil, zákazníci přesto jeho produkty kupovali dál a on nezbankrotoval.
Abych to ukončil, ani z jednoho Vašeho nebo mého příspěvku v této diskuzi se nedá odvodit to, že existence monopolů by někomu prospěla, tak o čem se vlastně bavíme? Prosím neplést „monopol“ s tím, když se na trhu prosadí férovou soutěží výrobce/dodavatel, který poskytuje zboží/služby nejefektivněji. Proti tomu vůbec nic nemám, pokud přitom neporušuje přirozené právo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co je špatného na tom, že 85% lidí používá Windows?
Mimochodem u procesorů nejde o monopol, existuje tu více výrobců. A nejde jen o Intel a AMD, ale i o ARM či Qualcomm, protože dnes jsou mobily a tablety větším trhem než klasická PC. A dalo by se najít určtiě několik dalších menších výrobců, ono že nic dalšího neznáte ještě neznamená, že to neexistuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč je jedna firma na trhu problém? Představme si, že ta firma na trhu je jediná - protože poskytuje služby vysoce efektivně, vyšší kvalitu a nižší ceny než ostatní.

Proč je to problém?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Antimonopolní řízení proti Microsoftu týkající se internetového prohlížeče - a to jak na straně USA, tak na straně EU - je neuvěřitelnou fraškou. Fascinuje mě, že se za to jak EU tak USA nestydí.
Mimochodem, fakt, že má někdo monopol - znamená co? Proč je to špatně? Proč je to potřeba "regulovat"? Šlo by nějaké ekonomické zdůvodnění, nebo jsme ve stavu "monopol je špatný a tak to má být"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s Vámi.

ad definice monopolu - použil jsem tu mainstreamovou, ačkoliv osobně se přikláním k té (rakušákům bližší), kterou píšete Vy.

ad formulace - asi to mohlo být formulováno šikovněji. Samozřejmě souhlasím s tím, že čím více trhu, tím méně monopolu. Spíš jsem mohl napsat: "...monopolizaci jednotlivých odvětví na základě tržních sil nepozorujeme..."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

OK, já předpokládám, že budete tvrdit, že částečný monopol, který mají třeba Microsoft, Intel či AMD ve svých oborech je dán regulací státu, především patenty a ochranu duševního vlastnictví. Dejme tomu. Ale to by vysvětlovalo (možná), proč jsou téměř monopoly v USA a v zemích, kde USA mohou do nějaké míry uplatňovat svou moc, například u nás. Jsou ovšem země, které si z legislativy a FBI pranic nedělají a vymáhání federálních zákonů by tam narazilo. Přesto, i tam naprostá většina populace používá Windows a v PC mají procesor od intelu nebo AMD. Ono to prostě tak jednoduché nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Citace - Jakub Skala / 05.02.2014 11:24

Monopol je o tom, jak si definujete trh. Když ho vymezíte dostatečně úzce, najdete monopol všude ..

Ne tak docela. Monopol je, když jinému výrobci nebo dodavateli služeb zakážete ať už explicitně nebo implicitně dělat to, co nijak neporušuje něčí práva např. já bych teď všem v ČR zakázal dělat to, co dělá truhlář ve Vaši ulici a on by mi za to časem jistě poděkoval, takhle se to dělá přímo, ale to je moc nápadná strategie, ono bohatě stačí přijít jen s nařízením shora např., že veškerý nábytek se může vyrábět pouze z mahagonového dřeva, které shodou okolností pěstuje ve velkém jeden dobrý známý Vašeho truhláře a jsme doma, uvedených příkladů více či méně skrytých k tvorbě monopolů lze nalézt tisíce.

Citace článku:
„Pokud bychom to celé měli nějak shrnout, pak můžeme říct, že nejenže neexistuje teoretický podklad pro oligopolizaci či monopolizaci jednotlivých odvětví na volném trhu, ale nepozorujeme podobné věci ani v současné praxi, pokud dokážeme nahlédnout pod pokličku. Monopoly jsou strašákem, kterého není třeba se obávat.“

Tohle je zrovna dost nešťastná formulace problému s existencí antimonopolního úřadu. Aneb jak se lidé snaží zachránit problém, který dříve sami vyvolali.
S první částí se dá souhlasit do puntíku:
„Pokud bychom to celé měli nějak shrnout, pak můžeme říct, že nejenže neexistuje teoretický podklad pro oligopolizaci či monopolizaci jednotlivých odvětví na volném trhu..“
A ještě bych doplnil, že neexistuje ani reálný důvod jakým by mohly monopoly vzniknout na volném trhu.

Další část už je sporná a bez dalšího vysvětlení, jak správně upozorňuje pan Březina, je třeba vzít v úvahu dvě možnosti, jak to bylo myšleno. Pokud to pan Skala myslel tak, že čím víc volného trhu, tím míň monopolů, tak to je správně a dokazuje to vývoj kvality a cen např. v odvětví spotřební elektroniky, přepravy zásilek apod. Naopak pokud to bylo myšleno: „..monopolizaci jednotlivých odvětví nepozorujeme ani v současné praxi“ Je to v rozporu s realitou. Protože monopoly jsou strašákem, kterého je třeba se obávat.

Poznámka pro pana Březinu, on nás jistě jen zkouší, protože vytasit se tady s přímo ukázkovými příklady monopolů v praxi: operační systémy pro PC, procesory atd. není náhoda. Ale to by bylo na delší povídání a právě monopol, který stál při jejich vzniku, jim pomohl do jejich dnešního postavení, ale i k získání současných technologických výhod proti konkurenci.. Když to řeknu laicky, tak na volném trhu se tomu říká nekalá soutěž. I když u OS je to jen částečný monopol, stále máte na výběr z vícero možností, akorát ne všechny Vám můžou vyhovovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže, opakuju, na trhu se uživí spousta poskytovatelů sociální sítí typu Facebooku?

Prodejců potravin, truhlářů nebo ekonomických teoretiků se na světovém trhu uživí tisíce i miliony. Kolik se na trhu uživí poskytovatelů sociálních sítí?

Definice monopolu z wiki mne nezajímá, pokuste se uvažovat hlavou, nejlépe vlastní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to snad skutečně ne :)

Facebook má monopol na jakou službu přesně? Komunikaci s lidmi? Sdílení fotek? Organizování událostí? Všechno dohromady? Nejspíš ani na jedno... To že si většina lidí vybere nějakého konkrétního poskytovatele služby ještě neznamená, že má monopol. Viz wiki: "Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence, při které na straně nabídky existuje pouze jedna nabízející firma."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím o odstranění jednoho duplicitního příspěvku, protože ten první se objevil až se zpožděním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Někomu by samozřejmě možná víc vyhovovalo, kdyby měl na každé soc. síti deset kontaktů a takto by měl účet na 50 sítích. Většině lidí ale (nechápu proč) vyhovuje jedna se všemi kontakty tam."
No, to vy jste přece ve vašem článku psal, že nepozorujeme s současné praxi žádné známky monopolizace. No, tak zřejmě všichni na tom Facebooku nejsou a na trhu se uživí hromada poskytovatelů sociálních sití, že? Nebo, že byste se předtím spletl? To snad ne...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Někomu by samozřejmě možná víc vyhovovalo, kdyby měl na každé soc. síti deset kontaktů a takto by měl účet na 50 sítích. Většině lidí ale (nechápu proč) vyhovuje jedna se všemi kontakty tam."
No, to vy jste přece ve vašem článku psal, že nepozorujeme s současné praxi žádné známky monopolizace. No, tak zřejmě všichni na tom Facebooku nejsou a na trhu se uživí hromada poskytovatelů sociálních sití, že? Nebo, že byste se předtím spletl? To snad ne...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To jsou žerty :) Někomu by samozřejmě možná víc vyhovovalo, kdyby měl na každé soc. síti deset kontaktů a takto by měl účet na 50 sítích. Většině lidí ale (nechápu proč) vyhovuje jedna se všemi kontakty tam... Mimo to existuje tucet služeb, které Vám dokáží zkombinovat a zprostředkovat přístup na různé soc. sítě, takže nevidím problém.

Samozřejmě vždy budou existovat odvětví, kde jsou vysoké výnosy z rozsahu, takže takových výrobců bude méně než třeba řezníků. To ale neznamená nějaké monopolní ceny, vykořisťování, atp.

Monopol je o tom, jak si definujete trh. Když ho vymezíte dostatečně úzce, najdete monopol všude - potraviny ve Vaší ulici, truhlář ve Vaší čtvrti... já mám monopol na ekonomické teorie u nás doma, dokonce je přítelkyni dávám za dumpingovou cenu 0. Antimonopolní úřad na mě snad nepřijde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně tak, na trhu si můžu vybrat spoustu operačních systémů, které jsou navzájem zcela kompatibilní a kompatibilní s libovolným hardwarem, takže volbou jednoho minoritního si nepřidělám žádné problémy. Stejně tak je to třeba s procesory, jichž jsou na trhu spousty, mnoha značek, navzájem rozdílné a přesto podivuhodně zároveň vzájemně kompatibilní. Řeči o tom, že by zde byly jako reálné alternativy jen Facebook a Twitter, jsou jen hloupými tlachy nepřátel trhu. Všichni vidí, že jsou zde spousty různých sociální sítí, které jsou všechny vzájemně propojeny, takže účastník jedné sítě nic neztrácí, pokud se připojí na nějakou minoritní.

Prostě je to tak jak píšete, že "neexistuje teoretický podklad pro oligopolizaci či monopolizaci jednotlivých odvětví na volném trhu, ale nepozorujeme podobné věci ani v současné praxi."

Nahlásit

-
0
+

Docela zajímavé jsou také některé rozpory, na které člověk narazí:
- "všichni mají stejné ceny, takže existuje kartel" - zajímavé je, že v modelu dokonalé konkurence mají také všichni stejné ceny..
- v modelu duopolu neexistuje rovnovážná tržní cena. Modely v zásadě říkají, že buď dojde k cenové dohodě (ať už implicitní nebo explicitní) nebo cenové válce - a tedy dumpingu. Takže ať uděláte co uděláte, stejně vás zavřou.
- četl jsem jeden článek od právníků na téma, dumpingové ceny vs. variabilní náklady apod. Hlavní argument byl "přišel konkurent, ceny klesly, konkurent to vzdal, ceny opět stouply". Člověk by řekl, že to je normální stav na trhu a ne důkaz monopolu...

Nahlásit

-
0
+
2/2