Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyperinflační apokalypsa (II): Tiché škytnutí

4. 11. 2010
 6 550
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"No, abych pravdu řekl, článek je velký strašák. Nevěřím tomu, že by to došlo tak daleko."Přeji Vám , aby Vám optimismus co nejdéle vydržel.Když s někým o tomto diskutuji, většinou nezapomínám na poznámku."Neočekávám nic, co by se už v minulosti nestalo".A opravdu to tak vidím. Takže se zkuste podívat trochu více do historie a to, že je 21. století, máme počítače a kdovíjaké technické a jiné vymoženosti neznamená, že nemůže nastat totální kolaps finančního systému. Strach a chamtivost stále ovládá a bude ovládat tento svět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, abych pravdu řekl, článek je velký strašák. Nevěřím tomu, že by to došlo tak daleko.Snad se lidé neleknou. Menším paradoxem je, že Hyperinflace nám může i vydělat a zároveň pomoct. Např. dlužníci by měli o jednu starost méně, nebylo by tolik bankrotů. Na spekulacích s cizími měnami by se dalo poměrně dosti vydělat. A co pád daňového systému? Asi pro někoho velkou úlevou. Přineslo by to i jiné výhody ovšem v uvozovkách. Nechci tím samozřejmě říci, že je hyperinflace v pořádku, bylo by to hrozné, pouze poukazuji i na jiné skutečnosti.

Nahlásit

-
0
+

Na radu "jak to přežít" se velm itěším. Dnes ropa stoupla o 2 USD (lednový kontrakt), jakoby to byl to malé škytnutí :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Absolutne suhlasím.Môj prvý príspevok : "Toto predsa vláda nemôže pripustiť ! "Napísal som to v uvodzovkách, nakolko som iba prezentoval nazor prevažnej väčšiny bežných občanov (a, žial , aj názor mnohých mainstreamových ekonomov). Väčšina občanov absolutne nevenuje pozornosť takýmto hororovým uvahám, pretože veria tomu, že "Toto predsa vláda nemôže pripustiť ! "Dnes "nobelovskí&quo t;ekonomovia stale ešte tvrdia, že však politici to vyriešia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, jak říkám, věci napojené na stát, jako je i onen zbrojní průmysl, padnou (samozřejmě kromě menších obranných zbraní jako jsou pistole, pušky atd.). Plus nás čeká přechodné období, kdy lidé budou přecházet na jinou měnu. To je vše.Američané toho vyrábí spoustu, rozhodně ne jen zbraně. Pracuje tam snad 300 milionů lidí pro stát? Nebo naopak většina z těch lidí vyrábí statky poptávané trhem (jako jsou např.letadla, elektronika...)? A myslíte že tam není žádné zemědělství? Naopak, tamní zemědělství je dost vyspělé, protože je mnohem kapitálově vybavenější než celý zbytek světa dohromady. To se samozřejmě nejvíce projeví, až skončí všemožné nesmyslné zemědělské programy (cla, dotace, státní odkupy atd.). Podobně v EU.Kromě toho pořád nechápu, proč by pád dolaru, eura atd. měl znamenat konec obchodu. Směnný prostředek se změní a směna bude pokračovat dál. Prostě to nevidím tak černě. Lidé budou mít menší důvěru v nekryté peníze a politické instituce, což je supr :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemohu si vzpomenout, kdy Zimbabwe ovlivňovala světovou ekonomiku. Obchody má plné, protože se zboží doveze. Čím platí? Diamanty, surovinami... Je vidět, že Zimbabwe má obchody plné díky zbytku světa. A co Amerika? Kdopak nejvíce vyváží do Ameriky. Evropa a Asie. A z Asie je to hlavně Čína. Kolik nerostných surovin má Amerika? Většinu musí dovážet. Co jim budou vyvážet, když je slavní Američani okradou... Co Američani hlavně vyrábí? Zbraně... Z těch se nenají, ale udělají spoustu škod. Vedou nejvíce válek a nějak nehodlají s nimi skončit. Do toho emitují dolary, ale zboží jaksi ne... A jakožto zemědělec nebudu chtít prodávat zboží za papírky. Radši provedu směnu za jiné zboží... Barterový obchod a ten nejvíc kvete v Zimbabwe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč by pád nekrytých měn (které jsou zde sotva pár desetiletí) měl znamenat konec hluboké dělby práce a velkých firem postavených na úsporech z rozsahu (což je proces započatý průmyslovou revolucí)? Ano, firmy napojené na stát (jako jsou velké bankovní domy) padnou, ale nevím, proč by měly mizet obchody. Společnost se prostě bude muset přizpůsobit nové měně (zřejmě stříbru a zlatu), která bude mnohem stabilnější. Ten, kdo to udělá dřív, přijde k velkým ziskům. Ten, kdo bude doufat v udržení hodnoty papíru, prodělá kalhoty.Nevidím však důvod, proč by se měla společnost vracet k autarkii.Dobrý příklad můžeme vidět v Zimbabwe, kde měli opravdu brutální hyperinflaci, ale nyní po opuštění Zimb.dolaru, a ponechání rozhodnutí jaké používat peníze NA LIDECH, jsou tamní supermarkety plné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V tý Číně jsou asi samí hlupáci. Oni prostě budou čekat, až to krachne a utřou. No když před několika lety chtěli na trh uvolnit 700 miliard dolarů, tak z toho byl poprask. Teď už jsou umravněné a tudíž budou čekat na konec. Opravdu??? Zkuste do toho vývoje dát Čínu, jak skupuje komodity (což už dělá soustavně nyní postupně, aby příliš nerozkolísala trh). Do toho vývoje dejte např. konflik s Íránem, kdy ovládá poměrně velkou část cest s ropou. Zjistíte, že to celé je neskutečně křehké a může to vést např. k další světové válce. Do toho vývoje ještě zahrnte různé neúrody a taky, že docházejí nerostné suroviny. Místo, aby se situace na trhu zklidnila, tak se naopak budou objevovat turbulence, na které budou zpětně reagovat vlády s ruznými regulacemi a daněmi.

Nahlásit

-
0
+

neprecenujme vlady a ejich bohulibe zajmy o blaho, kdo taha za nitky je vetsinou nekdo uplne jiny nez ten kdo je videt, vcelku pekne to vystihuje i tento dokument, kolik je na tom pravdy necht si kazdy domysli samhttp://www.youtube.com/watc h?v=TrP8ng-9puw&featu re=player_embedded#!

Nahlásit

-
0
+

No Čína toho čierneho Petra držať určite bude, lebo to čo naskrblili v zelených papierikoch za 30 rokov, odkedy tam začal reformy Teng, tuším 2,5 bilióna /je to správne,bilióna/ USD a Amíci mali vďaka tomu 30 ročný žúr, tak tak rýchlo tie doláriky minúť určite nestihne, a to že preplácajú ponuky, svedčí len o ich nervozite a snahne minúť tie doláre čo najskôr za akúkoľvek cenu,problém je v tom,že za tie doláre nakupujú aj obróvske množstvá jenov a tie zhodnocujú a tým tlačia Japonsko k stene aj s jeho vývozcami, no jen môže v panike tak isto kľaknúť ako dolár, o eure ani nehovorím. Čiže situácia sa vyvrbí tak že dlžníci sa razom zbavia svojich dlhov a veriteľia ostanú s holými zadkami... a vieme kto sú v súčasnom svete dlžníci a kto veritelia .... a každý chce byť hore....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I na to má autor svůj soukromý tip. Více se dozvíte zítra v poslední části, věnované tomu, jak se na hyperinflaci připravit, jak ji "ve zdraví" přežít a jak na ni vydělat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I když někomu může tento scénář připadat jako zbytečně katastrofický, nereálný, tak za sebe mohu říci, že s takovým scénářem mírně řečeno tak trochu počítám. Otázka není, jestli nastane, ale kdy nastane.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vláda s tím ale nemůže dělat nic, maximálně situaci ještě více zhoršit, což nevím jestli ještě vůbec jde :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozhodně Čína černého Petra držet nebude. Už jenom proto, že v současnosti se snaží všechno skoupit. Jejich způsob je dost agresivní. Např. kupci nabídnou 220 mil dolarů za důl. Číňané nabídnou 440 mil. Takhle to dělají u spousty věcí a není šance toto zastavit. Nejlepší je datum 21.12.2012. Kdo alespoň se podíval, co tento datum znamená a nevěříl nesmyslům o konci světa, věděl by, že to není konec země, konec vesmíru a nevím čeho ještě, ale že je to konec spotřební společnosti. Jestliže se dá napsat spotřební = konzumní, tak celkem vystihuje podstatu tohoto průseru. Konec mega super hyper marketů. Důležitost budou mít řemeslníci, zemědělci a lidi šikovní. Smůlu budou mít ty co neumějí dělat a jsou zvyklý vše si koupit. Ten přerod nebude za den ani za měsíc, ale bude trvat léta, kdy se budou snažit starý řád co nejdéle udržet nad vodou. Spoustu lidí budou umírat hlady a někde se k moci dostanou další Adolfové a podobní magoři. Budoucí doba bude dosti krvavá a nejasná. Do toho se budou mísit klimatické změny. Těžko odhanutelné chování počasí bude způsobovat škody v zemědělství...

Nahlásit

-
0
+

"Toto predsa vláda nemôže pripustiť ! "

Nahlásit

-
0
+
2/2