Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hyperinflační apokalypsa (II): Tiché škytnutí

4. 11. 2010
 6 533
45 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://www.gold4you.cz/index.php?p=vyvojcenZajímavé...

Nahlásit

-
0
+

Je zlato bublina či ne? Toť dobrá otázka :-) Dávám zde k dispozici svou starší analýzu k 27.8.2010 tržních bublin na různých aktivech v porovnání se stávajícím růstovým trendem na zlatě, který byl zahájen 2.4.2001. Toto datum jsem stanovil "okometricky&qu ot;http://www.pilsen-traders.c om/piti/Forum_PT_ruzne/bublina 1.PNGhttp://www.pilsen-traders .com/piti/Forum_PT_ruzne/bubli na2.PNGhttp://www.pilsen-trade rs.com/piti/Forum_PT_ruzne/bub lina3.PNGhttp://www.pilsen-tra ders.com/piti/Forum_PT_ruzne/b ublina4.PNG

Nahlásit

-
0
+

Ja nevím, ale i mě se růst zlata jeví jako bublina. Stačí se podívat na graf.

Nahlásit

-
0
+

já teda nechci být skeptik, ale jak sehnali zdroje z roku 1209?jakože literatura z tehdejší doby? každopádně dík

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě jsem našel skvělý rozcestník:http://www.foodtime line.org/foodfaq5.htmlKonkrétn ěpro Velkou Británii je odkaz na tabulku od roku 1209 s přepočtem na stříbro: http://gpih.ucdavis.edu/files/England_1209-1914_(Clark).xlsPokud by někdo měl zdroj z Království českého, sem s ním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cena zlata by se dala porovnat s ohledem na cenu ostatních základních komodit (grains, soft, base metals, ...)- něco takového mám rozpracováno, ale s časových důvodů nejsem schopen to dokončit. Bohužel u těchto komodit mám nejdřívější historická data od 1.7.1959. Není to sice ideální porovnání, ale rozhodně to vypodívá, jestli aktuálně je na zlatě bublina či ne :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, to je pravda. Takže se dá myslím řici, že kupní síla zlata je dlouhodobě poměrně stabilní či mírně rostoucí vlivem vzrůstající produktivity. Narozdíl od kupní síly dolaru (libry, eura, koruny...), u kterého je tomu přesně naopak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.pojistenec.cz/kam_poroste_cena_zlata.htm

Nahlásit

-
0
+

no a jde to vůbec udělat?protože teoreticky kdyby jsme byli na zlatém standartu tak by byla celkem velká deflace kvůli zvýšení produktivity... jasně ten graf jde udělat i s vědomím tohoto, ale nebude mít plnou vypovídající hodnotu podle mě (doufám, že je pochopitelné co jsem chtěl říct, nevěděl jsem jak se lépe vyjádřit)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otázka je, zda se zlato skutečně zhodnocuje, či je to tak, že zlato si drží hodnotu, zatímco měny se stabilně znehodnocují (viz např. fakt, že US$ ztratil za posledních sto let cca 95% kupní síly).Docela by mne zajímalo, zda tu někdo neví o studii či alespoň grafu zkoumající kupní sílu zlata - tj. zda si dnes člověk za unci zlata koupí srovnatelně, méně či více než dejme tomu před 50 lety. Můj tip je takový, že kupní síla zlata se dlouhodobě příliš nemění (očistíme-li od kvalitativních změn statků, jež si můžeme koupit - samozřejmě že domáci spotřebiče za unci zlata byly před padesáti lety něco jiného než domácí spotřebiče za unci zlata dnes).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už i megaKonformní ultraEtatisti začínají uvažovat o zlatém standardu:http://www.patria.cz /Zpravodajstvi/1719744/zoellic k-sb-navrhuje-debatovat-o-znov uzavedeni-zlateho-standardu.ht mlSamozřejměv jejich etatisticko intervencionistických hlavách je to jen nějaký pseudozlatý standard, centrálně naplánovaný shora, nedostupný běžným lidem, inheritně nefunkční a nestabilní jako byl ten BrettonWoodský.Ale minimálně o něčem to vypovídá....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dporučuji...http://hn.ihned.cz /c1-39701840-nouriel-roubini-z laty-mamon-a-zlata-bublina

Nahlásit

-
0
+

Pšenici bych koupil taky. Nakonec jsem ty vyřešil nákupem této akcie: http://www.google.com/finance?q=TSE%3ASCP.Několik much jednou ranou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Krize jsou vyvolávané i tím, že se až přiliž spekuluje nad tím co bude. Často je vyvolaná panika, která krizi jenom prohlubuje. Dobrým příkladem je Dubaj, záměrně vyvolána krize, způsobila krach společností, které by jinak nezkrachovaly. Ovšem příspěvek neoceníte, protože podle Vás dolar spadne na hubu. Musím si koupit větší peněženku na mince, ale na stříbrné nejspíš.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobře,pojďme polemizovat.Zlato mi připomíná bublinu, která může prasknout v okamžiku kdy začne americký dolar sílit. Na tom mohou ztratit především investoři, kteří nakupují pozdě. Zlato je prezentované jako jediná investiční jistota. O zlato je neuvěřitelný zájem a to i přesto, že je extrémně předražené - především šperky. Co pro nás zlato přestavuje? Obešli by se lidé bez zlata? Jeden chytrý investor napsal ,, Investuji do toho, bez čeho se lidé neobejdou, to je jediná jistota“ Nemyslím si, že by do toho zlato patřilo. Ovšem netvrdím, že je špatné si koupit zlaté mince, rozhodně lepší než zlaté indexové fondy ETF a jiné investiční možnosti se zlatem spojené. I kdyby se stalo to, co předpokládají určití lidé, tak by se převážně platilo stříbrem. Poukazuje se na jednu stranu mince,ale měly by se probrat i jiné skutečnosti. Jak dlouho stoupá cena zlata? Ani cena zlata, která stoupá díky spekulacím, nebude nekonečné. Jak rychle stoupla cena zlata, může stejně sletět cena dolů. Máme více druhů investorů, jestli to tak mohu napsat. Nemyslím si, že spekulativní investor je na tom lépe, než investor který nespekuluje. V roce 2009 se spekulovalo, spoustu investoru skončilo ve ztrátě. Strach,emoce, špatné načasovaní trhu, nedostatečná diverzifikace , nenažranost atd. způsobuje větší ztrátu nežli samotná krize. Jak už jsem psal,zaleží jaké investory máte namysli, zaleží do čeho investujeme a jaké jsou naše záměry.Krize jsou vyvolávané i tím, že se až přiliž spekuluje nad

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas.Podle mne není otázka ZDA, ale KDY.A také "jak se na to připravit co nejlépe".Co se týče KDY, může to být za relativně dlouho, ale taky proklatě brzo. Dřív, než z pohledu stabilního roku 1987 přišel zvrat roku 1989. Budoucí změna pravděpodobně proběhne daleko rychleji, nečekaněji a globálněji.A co se týče té nejlepší možné přípravy, tak to je problém. Ideální by bylo spekulovat na akciové a komoditní burze tak, aby do kolapsu člověk vydělal co nejvíce a těsně před tím to všechno směnil za fyzické Au/Ag. Jenže jednak nikdo neví KDY to přijde, bude to bez varování. A jednak nikde není psáno, že průměrný investor na akciích a bondech bude příštích X let vydělávat víc, než inflaci, nebo víc, že růst cenu Au/Ag. Ne každý je Jan Dovřák :-)Navíc problém klasických investic běžných lidí je v tom, že investují do toho, o čem má stát evidenci (nemovitosti, akcie, odvozeniny bondů typu životko a penzijko, ...). A se zhoršující se finanční situací států lze čekat, že majetek těchto lidí stát bude využívat jako dostupný zdroj financí (prostřednictvím růstu daní, utužování regulací, atd..).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale vždyť si zůstaňte u té nekryté!Já jsem pro freebanking. Nechť si měny volně a svobodně konkurují, bez regulatorních omezení a umělých vynucených monopolů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdybych mohl reálně nakoupit 100 vagonů pšenice, možná bych ji koupil raději, než zlato.Má to ale pár háčků:- Pšenice dlouho nevydrží, zlato ano- Náklady na její skladování jsou ohromné- Když vypukne problém, nevezmete ji s sebou za kopečky- Když přijde hlad, sebere vám ji stát, nebo davKdo dnes nakupuje pšenici, tak jen virtuálně. To je OK, dokud je OK systém.Pokud někdo nechce intradenně spekulovat, ale jen dlouhodobě kumulovat hodnotu, zbývá mu nějaký ten kov. A nemusí to být Au, může to být i Pt, Pd, Ag - pokud se ovšem umí vyhnout DPH, která tu investici jaksi dělá nesmyslnou.Nicméně "zlata se nenajíte" je stejně chytré, jako "CHF se nenajíte".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč to dělat tak složitě? Stačí vyhlásit bankrot a věřitelům ohlásit, že mají smůlu (naštve je to úplně stejně)..Zavedení měny kryté zlatem je podle mě dnes už nesmyslné a způsobilo by to obrovské problémy. Možná bych radši tu hyperinflaci než měnu krytou zlatem:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Investice směr zemědělské komodity by zklamat neměla. Sám mám tímto směrem vlastní investice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak to celé dopadne? V případě velkých problémů to dopadně nějak takhle:1% si namastí kapsu10% bude na svém nebo mírně vydělá20% zabrání velkým ztrátámZbytek prodělá kalhoty.Můžeme se bavit o konkrétních %, ale toto je moje řádová představa..Kam se kdo zařadí, to záleží jen na něm.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždy když čtu komentáře podobné tomu vašemu, vždy si vzpomenu na reklamu jisté sázkové společnosti, která hlásá: "Zlatá horečka stoupá!"Mimochodem - kolik je teď v jackpotu?.Zlato dnes v podstatě nikdo nepotřebuje. Zlata se nenajíte a v průmyslu je ho potřeba minimum. Budoucnost mají podle mě především komodity, které lidé potřebují a potřebovat budou..Státní dluhopisy jsou časovaná bomba a jsem přesvědčený, že je jen otázkou jak velký průšvih to bude a kdy přijde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každý nechť se sám zařídí podle toho, jak sám uzná za vhodné. Já jsem na základě svých strategických analýz zaujal určitý postoj a zařídil jsem se tak i v reálu. Nikomu nic nenutím, čas ukáže jak se bude situace nadále vyvíjet. Někdo minulostí pohrdá, já se jí nechávám inspirovat.Navíc nemám absolutní zájem se zde dohadovat, kdo má pravdu. To totiž z mého pohledu vůbec není důležité. Důležité je z této krize vyjít vítězně a to je i můj cíl. Samozřejmě cest je několik, neexistuje jediná správná.Právě proto, že USA mají největší zásoby zlata, mohou z toho vyjít vítězně. Zničí svoji měnu a nastolý nový dolar krytý zlatem. A rázem budou opět patřit mezi největší mocnosti světa a navíc bez dluhů. Samozřejmě, že USA nejsou jediným státem, který má velké zásoby zlata, stačí se podívat do statistik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jsou, ale i teorie, které říkají, že např. zlato bude klesat a dokonce ztratí obrovskou hodnotu."- iste. Teorií je plný internet.Viete JEDINÝ argument podporujuci teoriu, že hodnota zlata padne ???------------------------quot;Lidéjsou už tak vystrašeni z toho co se děje, tak proč je strašit ještě více?"- Mam pocit, že ludia nie su vôbec vystrašený zo situacie vo svetových menách. 95% ani len netuší, čo sa deje. Tak proč ich nevarovať ???--------------------------- -"Kdybyinvestor měl neustále spekulovat nad tím co bude a co ne, tak by nikdy nic nevydělal"- Keby investor nespekuloval, tak by velmi rýchlo skrachoval. "Spekulant" ;je synonymum pre investora.-------------------{ amp2}quot;Nemyslímsi, že by světová velmoc měla dopadnout tak katastroficky."- nejaký argument by nebol ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To snad ne, dívat se do minulosti není zrovna vhodné k spekulacím. Navíc se musíte dívat i na to, kde a kdy byla hyperinflace a co ji vyvolalo. Autor článku má velký přehled, ale situace je ve skutečnosti tak složitá, že silné argumenty jsou proti tomu slabý čaj. Podobné teorie vyvolávají zbytečný chaos, které spíše škodí. ,,Vykašleme se na dluhopisy a na jiné osvědčené investiční nástroje, kupujme pouze stříbro zlato a jiné kovy“ to není zrovna moc zdravé,že? USA má největší zásoby zlata, že by opravdu čekala na hyperinflaci? Jsou, ale i teorie, které říkají, že např. zlato bude klesat a dokonce ztratí obrovskou hodnotu. Spekulací je plný internet, je zajímavé to číst, ale bral bych to z rezervou, určitě bych lidi neplašil. Hrát si zde na proroctví je vskutku zajímavé a výroky se mohou stát skutečnosti, ale pořád je to polemizování. Víte co nejvíce ovlivňuje ztrátu investice? Není to krize, ale emoce, strach, něco ztratit, cílem něco zachránit má za následek většinou velkou ztrátu. Lidé jsou už tak vystrašeni z toho co se děje, tak proč je strašit ještě více? 3světová válka, hyperinflace atd. jsou pouze domněnky a spekulace, které mohou udeřit za rok, nebo za 200let, zabývat se jimi je ztráta času. Kdyby investor měl neustále spekulovat nad tím co bude a co ne, tak by nikdy nic nevydělal. Nemyslím si, že by světová velmoc měla dopadnout tak katastroficky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, zatial to nie je klasicka hyperinflacia dolara, zatial sa extremny narast cien netýka iných tovarov. Široké masy občanov doláru veria.Zaroven však existuje "skrytá inflácia" dolára, jeho skutočná vnutorná hodnota je oveľa menšia, než tržná hodnota. Až ked sa toto širokým masam ludí ujasní, potom spadne tržná hodnota na tú "vnutornú hodnotu" , a potom nastane hyperinflacia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Dolar padal v posledných 5 rokoch cca 30% ročne. Merané v pevnej mene, v zlate. Takže- už vlastne hyperinflaciu dosiahol."Dle mého názoru zlato není pevná měna, nýbrž stoupající. Po zrušení zlatého standardu a později brettonwoodského systému zlato ztratilo význam jako měna, tudíž jeho cena klesala anebo stagnovala. Dnes strach z bezcenných zelených papírků žene cenu zlata zpět na "normální" úroveň, jakou by mělo za zlatého standardu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem také pesimista,ale tyto propady a růsty a propady jak je vidíme budou pokračovat i 100 roků,také jich bude daleko více než jen dva,takže nyní předpokládám růst a třeba za dva-tři roky(krásný datum je r 2013) si ten pád můžeme zopakovat,zatím je z čeho brát a hlad a rozvrat bude,ale nějaký ten pátek bych počkal.Další věc je ta,že vše co se děje je ovlivněno dostatkem či nedostatkem energií a co se děje v USA s plynem je až neskutečné,jestli tam není nějaký háček v té nové technologii těžby,tak bych to posunul zase o nějaké století.

Nahlásit

-
0
+

"Nškdo definuje hyperinflaci od 15% ročně, někdo od 50%..."- Dolar padal v posledných 5 rokoch cca 30% ročne. Merané v pevnej mene, v zlate. Takže- už vlastne hyperinflaciu dosiahol.Lenže ozajstna hyperinflacia je tak 150 % ročne . Až 150 % tyždenne. Aj tak to už bolo, aj ked vačšina ludí nepripustí, že by to "vlada dovolila".Je to celkom srandovné, že "ekonomovia&quo t;meraju inflaciu dolara porovnavaním s inflačným eurom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Záležet bude i na tom, jaká by byla její skutečná výše. Nškdo definuje hyperinflaci od 15% ročně, někdo od 50%....Dlužníci by měli o starost méně za podmínky, že by jim neklesly reálné příjmy a byli by schopni bez problémů financovat životní náklady. Jinak hyperinflace smázne i je..Pokud k ní opravdu dojde, bude to jedno z největších přerozdělení majetku za posledních X let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2