Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rusnokův „prorůstový“ rozpočet

2. 10. 2013
 5 783
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Bohuzel musim s vasim otcem souhlasit. Netvrdim, ze by to tu bylo nejak zazracne, ale poradek by tu udelali. A navic stejne znacna cast exportu jde pry do Nemecka, takze pro ne delame tak jako tak.Takze ja bych hlasoval pro.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, len ci problem nebude v tej samotnej podstate Vasej myslienky, totiz, ze nam MUSI niekto vladnut.
A ze politici su pod neustalou kontrolov volicov vsade vo svete? Neverte tomu.
Zoberte si ako priklad Velku Britaniu, "kolisku" demento, pardon, demokracie. Ak tu chce volic nieco zmenit, moze sa ist postazovat lokalnemu clenovi parlamentu (tzv MP) a ten moze, vacsinou zo zadnej lavice parlamentu (tzv. back bencher) iniciovat debatu. Nic viac.
Dajme tomu, ze nejaky volic nazbiera viac ako 100tis podpisov (minimum) na peticii, ktorou chce nieco zmenit. Podla zakona musi parlament peticiu prerokovat. Nic viac, iba prerokovat, ziadny iny zavazok z peticie nevyplyva.
Ziadna sanca na zmenu.
Volby raz za niekolko rokov? Je to iba o tom zvolit bandu, ktora Vas bude dalsie roky osklbavat na daniach, to je ten pravy dovod, preco su na svete vlady.
Ale ja Vam tento nazor nevnucujem, mozte si verit comu chcete. Trebars aj tomu, ze moze existovat "lepsia" vlada.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pláčete tu všichni hezky, ale na špatném hrobě.
Evropská Unie Socialistických Republik je ten, kdo tu velí. Šarvátky o kosti pohazované od stolu na úrovni zemských či okresních politiků jsou nezajímavé a hlavně zdeformované, vždyť naprostá většina směrnic a zákonů přichází z Kremlu, pardon, z Bruselu. A že to nejsou kovaní socialisté-komunisté? Omyl, tak propracovaný sedmiletý plán, jak dohnat a předehnat USA je vzorová ukázka.

Nahlásit

-
0
+

Že to musí jít zvládnout? Ano pane Kubíčku, ale to by se muselo hodně věcí a lidí změnit. Někdo řekne, že to chce čas a že až druhá (třetí, čtvrtá ....) generace, která nebude zatížena komunistickou a postkomunistickou minulostí, bude vládnout lépe.Tohle se mne už netýká, ale vidím spíše trendy opačné. Že to jde od deseti k pěti a to v celém světě.Stačí se podívat, kdo jde dnes do politiky. Čest výjimkám, ale není jich mnoho. Pokud bude hlavním cílem politiků slušný příjem, jak pro sebe, tak pro známé, tak se nic nezmění. Proč nejsou do politiky úspěšní lidé, podnikatelé, kteří vybudovali svůj business na zelené louce, bez pochybných praktik z doby porevolučního temna, bez komunistické (estébácké) minulosti, bez pokřivených dotací a cinknutých státních zakázek? Pár takových známa občas se o některých píše/mluví i v médiích. Výjimkou je snad Standa Bernard, ale lidé dali přednost raději komunisticko-odborářskému bossovi.

Zastupitelská demokracie, pokud má fungovat, tak musí být občané více zainteresovaní. Musí se více angažovat (fuj to slovo se mi nelíbí). Nebo-li není to o tom, že jednou za 4 roky nějak rozhodnou, ale o tom, že se budou zajímat o své poslance průběžné. Že je budou často navštěvovat v jejich kancelářích, případně si je zvát do místa bydliště a budou od nich chtít nějakou činnost, řešení problému a následně kontrolu, jak se s tím vypořádali. Politici musí být pod neustálou kontrolou svých voličů, tak je to všude ve světě. Jen u nás se "angažovaná&quo t;politika dělá v hospodách u piva. Tam jsou ty největší revoluce a aktivity. Dokud se tohle nezmění, tak nelze očekávat lepší vládnutí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Marku, úplně mě děsíte. Ve skrytu duše si říkám, že to přece musí jít zvládnout. Proč by nemělo, vždyť i ti Němci někdy začínali. Přece když se do věci pustíte s nadšením a šturmem, tak se dílo podaří..
Na druhou stranu vidím velice často, jak to prostě nefunguje. Je to ale dáno tím, že neumíme kriticky myslet. Nemyslím kritizovat, ale zamyslet se nad vlastními chybami a snažit sebe a společnost posunout dál. A mám neskutečně smutný příklad z vlastního města: http://www.tv-port.cz/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Často slýchávám podobný názor, hlavně co se OF2 (občanského fóra pro velmi mladé). Je pravda, že velkou část ekonomiky ovládli ti, kteří měli styky, informace a byli u vesla. Což byli přední komunisté, estébáci a lampasáci. Pamatuji, jak jeden okresní komunista, kterého jsem dříve znal, prohlásil, že oni se teď pustí do podnikání a disidenty se studenty nechají vyblbnout a znemožnit. Náš čas, kdy se budeme moci vrátit, ještě přijde. Kupodivu měl pravdu. Bohužel.

Nevím, zda by nějaký nový revoluční listopad pomohl. Obávám se, že by se k moci dostali opět lidé, kteří se hlásí k tzv. občanské společnosti a že by to nakonec bylo z bláta do louže. Každý člověk, že zásady, raději více bere, než dává a všechny lidi "vyměnit" nelze.Možná jsem, v tomto, více skeptický.

Můj otec kdysi, těsně po revoluci, hlásal kacířskou myšlenku, že bychom měli předat vládu Němcům. Ti, že by tu udělali pořádek. My, že si vládnout neumíme, což prý čas ukáže. Dnes vidím, že měl, svým způsobem, pravdu. A tak si říkám, co by se stalo, kdybychom vyhlásili referendum o připojení k Německu, jako další spolková země?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S autorem naprosto souhlasím, ale musím dodat, že levou cestou si musíme projít až k hořkému konci. Většina voličů je totiž přesvědčena, že pravice a "pravice" u vlády selhala a blaho nám, může zhůry seslat jen silná levice. Tak teď dostane šanci se historicky znemožnit.
Má-li společnost opět zažít euforii, musí se vrátit k roku 1989, tedy k politickému, ekonomickému a sociálnímu bankrotu. To znamená dostat, lidově řečeno, přes držku. Pak se oklepe a může začít myslet na radostnou budoucnost.
Znáte ten židovský vtip: Človíček přijde k rabínovi pro radu. Má malý byt a v něm plno. Rabín mu poradí, ať si tam vezme nájemníka. Ten to udělá, situace se mu zhorší a proto jde znovu pro radu. Má si vzít dalšího. Pak ještě jednoho. Nakonec mu rabín poradí, aby všechny nájemníky vyhodíl. Židáček to udělá a pocítí neskutečnou radost, protože bez nájemníků se najednou dá doma zase volně dýchat.
Takže my si teď dáme do kožichu pár vší ...

Nahlásit

-
0
+