Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Petr Houdek: Když neumíte hospodařit, je vám výhra v loterii na nic

24. 8. 2013
 6 705
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, připadá mi, že se tam nehodí. A ne, myslím si, že vůbec nevystihuje, jak se lidé chovají. Myslím, že se spíše jedná o účelovou definici, která má zmást čtenáře a navodit falešný dojem, že něčemu rozumí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak si nejdrive nejakou tu ucebnici ekonomie pujcte a pak nam reknete zaver. V te od Holmana to je popsano jako rika kolega.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S definicí racionality v ekonomii jako maximalizací očekávaného užitku přišel (nevím, jestli první) už Mises. Dostupné např. v Lidském jednání. Tato definice byla v ekonomii celkem široce přijata. Pozdeji s příchodem teorie racionálních očekávání začal guláš, protože někteří ekonomové učinili rovnítko mezi definicemi. S příchodem psychologů do ekonomie se guláš dále prohloubil a krásným příkladem je tento článek. Takže vždy chtějte na začátku po dotyčném vysvětlení, co vlastně pokládá za onu racionalitu, co tedy kritizuje. Vyhnete se tak skákání z definice na definici a onomu guláši.

Přijde Vám, že se prvotní definice nehodí do společenských věd? Dle mého nejlépe vystihuje, jak se lidé chovají. V článku popisovaní jsou vesměs racionální, protožetak činí s cílem si polepšit na základě omezených informací a mnohdy racionální neznalosti. (investor, který se snaží přebít trh, dává na svůj instinkt, spekuluje na růst bulbiny, přisuzuje velkou váhu chování ostatních lidí atd.)

Mises však chápal tuto definici axiomaticky, což je dle mého mimo realitu. Podle mne je racionální většina lidí, avšak najdou se výjimky, tito lidé potom mají zpravidla od státu zvláštní ochranu. (malé děti, duševně nemocní...)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějak se mi nechce věřit, že v ekonomii opravdu takto chápu racionalitu. To co jste popsal se podle mého názoru spíše hodí do oblasti počítačů, kybernetiky nebo umělé inteligence. Nejste náhodou z takového oboru? Ekonomie jako společenská věda by podle mě spíš potřebovala stejné chápání racionality jako jiné společenské vědy. Všechny se přeci zabývají člověkem.

Nikde jsem nenašel, že by někdo používal vaší definici. Jakou historickou oporu má vaše definice? K jakému účelu má sloužit vaše definice?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zde si zaslouží uvést celý článek na pravou míru, ve výsledku už nebude znít tak zázračně. V ekonomii těžko existuje více nepřesností a mýtů, než v předpokladu racionality. Někteří mylně slučují racionalitu s efektivitou. Jiní racionalitu jedince s racionálními očekáváními a behaviorální ekonomové slučují ekonomickou racionalitu s psychologickou definicí racionality, z které vychází behavioralisté. Autor se "obouvá" do standardní ekonomie, přitom ta zjednodušeně vzato neříká nic jiného, než že racionálním je ten, kdo maximalizuje svůj očekávaný užitek. Užitková funkce se neskládá zdaleka pouze z peněžního vyjádření. Jestli se rozhodujeme spíše na základě emocionálních, či rozumových informací, je zde irelevantní. To potom zajímá zase psychologa, tedy behavioralistu.

Nahlásit

-
0
+

Již po prvních 20 setkání s klienty jsem zjistil, že neracionalita je základem našeho nakládání s penězi. Po další době jsem zjistil, že každý má nějaký luxus, úchylku a nemá smysl lidem tuto marnivost zakazovat.

Nahlásit

-
0
+
2/2