Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lék na nezaměstnanost?

20. 8. 2013
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

1) Uspěla ve volbách strana, prosazující likvidaci většiny funkcí státu? Nějak jsem si nevšiml, že by si voliči přáli něco podobného výměnou za nízké zdanění práce a zisku. Jakákoliv ekonomická politka se nemůže odehrávat mimo rámec demokraticky zvolených mantinelů. Tedy, pokud tady nehodláte nastolit diktaturu.
2) Aktivní politika zaměstnanosti má jeden významný efekt. Lidé, kteří jsou do takových programů zařazeni, mají šanci se naučit nějakou dovednost, kvalifikaci, kterou by jinak neměli možnost získat. Takových lidí jsou už v této zemi desetitisíce. Jak tuto funkci zajistí volný trh?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podepisuji v plném rozsahu :-))!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si tak úplně jist, že Česká národní banka má nějaký zvláštní podíl na pohybu kurzu koruny v poslední době. Pokles úrokových sazeb byl v podstatě jen kopírováním vývoje ostatních centrálních bank, v dané situaci byl nevyhnutelný. Když se podívám např. na vývoj naší měny k euru, nevidím na grafu nějaký zásadní rozdíl oproti vývoji viditelném u jiných měn.

S čím ale naprosto souhlasím je nutnost změny koncepce školství směrem k podpoře technického a učňovského vzdělávání. Dlouhodobě sdílím názor, že extrémní důraz na vysokoškolské humanitní obory, který u nás v posledních letech gradoval, byl krokem špatným směrem. Již nyní neseme jeho důsledky. V tomto směru je tedy rozhodně změna koncepce na místě. Čím dříve, tím lépe.

Nahlásit

-
0
+

Ach jo ... socialistický expert Prouza zase léčí ekonomiku:

1.) Prouza:
"Situaci tak zachraňuje Česká národní banka snahou zlepšit kurz koruny a pomoci našim exportérům"

= >zdražuje dovoz věcí pro které na trhu není alternativa na úkor českých spotřebitelů. Je to nesmyslné řešení - pokud by byla nižší úrověň zdanění (práce, zisku, atd.), cena výrobků by mohla jít dolů přirozeně a export by tak rostl sám od sebe i při stejném kurzu + domácí spotřebitelé by ušetřili také.


2.) Prouza:
"... pokud vznikne smysluplná aktivní politika zaměstnanosti, která dokáže firmám pomoci zaměstnat pracovníky, kteří si místo dokážou udržet i po ukončení dotací."

=gt;stát dusí firmy vysokými daněmi, ale pak jim zase dle vlastního uvážení část daní vrátí. Takové opatření má jednak vysokou režii (administrace dotací), vysoký korupční potenciál a bude jen podporovat neefektivní práci a ničit konkurenční prostředí - firma jejíž zaměstnanci budou např. 1 rok placeni státem může nasadit na účet daňových poplatníků dumpingové ceny, kterými bude jen ničitkonkurenci, která na dotace nedosáhne. Pokud se touto politikou nepodaří zlikvidovat konkurency (a přípravit tak o práci její zaměstnance + poškodit trh), budou muset být tito zaměstnanci stejně propuštěni.

Nahlásit

-
0
+
2/2