Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Between a rock and a hard place

13. 8. 2013
 6 713
37 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

aha, tak to je můj omyl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém většiny lidí je v tom, že dokáží v hlavě udržet jen jednu myšlenku. A ta musí být 100% pravdivá, protože jinak by přece, u všech všudy, musela být 100% pravdivá ta, která se jim nelíbí:-)
Až zastánci teze A přijdou na to, že zastánci teze B mají přinejmenším způli pravdu, a zastáncům teze B dojde, že bez jisté, nemalé, míry přerozdělování a regulace by se jim kapitalismus dávno zhroutil, tak se něco může pohnout. Nejen v téhle zemi.

Nahlásit

-
0
+

Jakkoli českou verzi TBBT ignoruji a považuji za velmi špatnou, zde se musím překladatelů zastat - v originále totiž skutečně je "Well, it seems once again you''re caught between a rock and a crazy place.", což je nyní již celkem používaná parafráze idiomu z názvu článku:-) jak to přeložit rozumně do českých reálií je nad mé schopnosti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To co platí FO na víc jsou "pojištění" ;.Kapitál nemívá chřipku, ani raka, ani nejde do důchodu:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mimochodem, myslím že tvůrci české verze seriálu teorie velkého třesku tuto frázi přeložili jako "už jsme zase uvěznění mezi skálou a bláznivým místem" :-D

Nahlásit

-
0
+

To máte pravdu, to je diskriminace. Měla by být zavedena 15% rovná daňová sazba na vše. Tedy daň z příjmu fyzických i právnických osob, DPH, spotřební daň i ostatní daně. Daně z nemovitostí a daně z daní zrušit zcela. To by bylo spravedlivé a ekonomiku by to posunulo dopředu víc než, když daněmi stát jednoho přidusí aby druhého mohl podpořit dotacemi.

Nemohu pochopit, jak někdo může souhlasit s tím, že je rozumné ekonomiku nejprve brzdit zdaněním a pak se jí snažit nastartovat tím, že ty zdaněné peníze znovu rozdám zpět, jen někomu jinému. Zhusta se pak dotace dávají tržně méně úspěšným.

Tohle přece dělali už komunisti a ekonomiku tak zcela zničili.
Mluvil o tom už v šedesátých letech Horníček. Když se vrátil ze zahraničí. Na jednom představení pak odpovídal na otázku, proč zdražily flanelové košile, "tam kde jsem byl, tak tam když třeba propadne divadelní premiéra, tak to divadlo má ohromnej fofr sehnat novýho producenta, novou hru a je to veliká starost. Kdežto tady, propadne-li premiéra nic se nestane, protože někdo to zaplatí. Tady je ta kýžená jistota, že jeden vobor, náhodou mu to nevyšlo, no tak jinej vobor kterýmu to vychází to doplatí. Tak já si myslím, že možná jaksi pomocí flanelových košil platíme nějaký obor, kterýmu to momentálně nevyšlo. Já bych jenom rád, když si kupuju flanelovou košili, kdyby mně to řekli. Kdyby řekli hele, spravujem silnice."

Ale zpět k vaší otázce. Kapitál je mnohem flexibilnější a pohyblivější než pracovní síla. Když ho zdaníte příliš, odejde jinam velmi snadno. A bez kapitálu se ekonomika neobejde, to si račte uvědomit. Škoda auto za dobu po listopadu 89 investovala do svého rozvoje 250 mld. korun. To je kapitál, bez kterého by Škoda auto dodnes vyráběla leda tak Favority. A kdyby jste ten kapitál zdanil 45%, investice by byly menší a rozvoj produktu by zpomalil. A přesně to se dělo za komunistů.

To nejsou otázky víry ale fakta milej pane, co inklinuje spíše k B. Zajeďte se podívat do muzea ve Škodě auto. Najdete tam prototypy aut, která snesou srovnání se západními vozy tehdejší éry. Ale u nás nikdy nevyjeli na silnice, nikdy jsme je nemohli prodávat do zahraničí, i když by byly konkurenceschopné. Protože komunisti odčerpali kapitál jinam. Rozhodli se kvůli politice poškodit konkurenceschopnost Škody.

A to se dělo v celé ekonomice. To jsou jasná fakta a ne nějaké ideologické klišé o kapitalismu a socialismu.

Podívejte se do číny, tam komunisté pochopili, že socialismus nikam nevede a přešli ke kapitalismu. A udrželi se u moci. Dnes mají kapitalistickou totalitu. Sice si z hlediska svobody moc nepomohli, ale aspoň nemají 53% lidí žijících v hladomoru a naprosté bídě. Za 20 let to strašlivé číslo stáhli pod deset procent, díky kapitalismu.

Jestli tohle není důkaz o funkčnosti kapitalismu a škodlivosti socialistického přerozdělování, tak už nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problémy demokratické civilizace na jedné straně. Máme tu A a B, přičemž každý tábor má trochu své pravdy. Osobně více inklinuji k B, ale vrtá mi hlavou, proč je lidská práce zdaněna 45%, zatímco výnos k kapitálu jen 15%. Až to rozlousknu, postoupím o krůček dál :-)

Nahlásit

-
0
+
2/2