Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fabiánský socialismus II: Volte menší zlo, salámová metoda a další taktiky

17. 4. 2013
 12 098
32 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Nevím jestli jste to zaznamenali, ale Evropská komise hodlá řešit výrobu kamionů, resp. jejich design. Prý hodlá nařídit aerodynamický tvar jako povinnost.

Ona sice nejprve donutila výrobce svým nařízením o max. délce kamionů, vymýšlet právě ony hranaté krabice, ale teď prý přišli po letech na to, že to není dobrý, takže bude zvažovat zrušení onoho omezení nebo alespoň prodloužení max. délky a povinnost aerodynamických tvarů.

Prý je to vedeno snahou uspořit palivo dopravcům.

Zlý jazykové však tvrdí, že za tím je nový model kamionu od Mercedesu.

Tak nevím.

Nahlásit
-
5
+

Nejméně oblíbený příspěvek

"Řekněme, že ve společnosti je z důvodu regulace nájemného nedostatek nájemních bytů."

Což je ovšem nesprávný a ahistorický předpoklad. Takhle to nebylo.

Nejprve zde byl nedostatek bytů pro jisté kategorie lidí - daný tím, že holt trh dává jen těm, kterým již bylo dáno, kteří jsou dostatečně solventní.

Pak někdo teprve zkusil regulaci nájemného nebo dotovanou výstavbu.

Žádné "trh sám zajistí dostatek bytů pro všechny".

Tím, že budete lhát, si podporu pro své ideje nezajistíte.

Nahlásit
-
-14
+

Diskuze

Ja myslim ze tohle je proste nevyhnutelny atribut demokracie. Lide proste maji sklon si zjednodusovat praci a pokud maji moznost volit mene prace a vyhody "zdarma" na ukor nekoho jineho tak to udelaji. Tak nevyhnutelne dojde k zavedeni socialismu, kde se prerozdeluje ne na zaklade "zasluh", ale na zaklade "potreb". No a to uz jsme u komunismu. Nevyhnutelne se totiz najde nekdo, kdo ma nejvetsi vliv na prerozdelovani a nejvetsi moc. A moc korumpuje, jak dobre vime. V momente kdy se system zacne nevyhnutelne hroutit pak zkorumpovany mocnar muze pouzit moc proti lidem a je hotovo.

Nahlásit

-
0
+

Jako všechno je i politický systém o lidech. Těch, kteří věří ve své schopnosti a svobodu řadí nade vše, ubývá, alespoň v západní civilizaci. Ti, kteří se obracejí ke státu a chtějí být dobrovolnými nevolníky se svými sociálními jistotami, přibývá. Obě skupiny mají volební právo. Socialismus se rozmáhá, ať už revolucemi (dříve) nebo evolucí tak, že postupně paralyzuje celou společnost jako rakovina. Oslabený společenský organismus pak napadnou barbaři, jak jsme byli v dějinách mnohokrát svědky (a jistě ještě budeme). Boj o přežití, kde vítězí silnější, probíhá v přírodě i v demokracii, patří to k základním zákonům života.

Nahlásit

-
3
+
2/2