Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Anketa: Vyplatilo by se změnit volební systém?

12. 4. 2013
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Možná by spíš stálo za to si uvědomit, že máme v názvu země "republika" ;a ne "demokracie&quo t;(to tam mívají ještě o nějaké procento socialističtější státy).

A republika se vyznačuje tím, že je jasně vymezeno, o čem se hlasovat smí a o čem ne. Tomu bohužel dnešní stav neodpovídá je možné hlasovat o čemkoli, i o věcech, které nejsou ve společném (ale v soukromém) vlastnictví, o záležitostech, které nejsou věcí společného zájmu. Vlastně kdyby se parlament rozhodl hlasovat o placatosti Země, nebo by vyhlásil referendum o vyjímce z gravitačního zákona pro obézní spoluobčany, bylo by to zcela v souladu se současnou praxí. I dnes hlasujeme bez ohledu na ekonomické zákony (jejich popření ale má obdobné efekty, jako zmiňované popření gravitačního zákona - nabití úst), na objektivní spravedlnost, bez ohledu na vlastnická práva, atd...

Bylo by dobré se vrátit k osvědčeným principům. K nedotknutelnosti integrity jedince, jeho života a jeho majetku. K pravidlům typu "není zločinu bez oběti", tedy k tomu, že zkazováno a trestáno může být jen takové jednání, které někomu jinému působí újmu na jeho legitimních právech či majetku (tedy vzniká oběť a tím i trestný čin).
Rozhoduntí se proti něčemu nepojistit (ať již proti povodni, nebo proti ztrátě zaměstnání či nemoci) práva nikoho dalšího neomezuje. Nepřipoutání se v autě nikoho druhého neohrožuje. Pořízení si zbraně (aniž žebrám o povolení u gubernátora) nikomu újmu nepůsobí, tu může způsobit až použití zbraně (ale je jedno jestli to byla legálně či "ilegálně" držená puška, nebo obyčejná sekyra).

Nahlásit

-
0
+