Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nezamestnanost lze jednoduse vyresit. Stat proste vytvori pracovni mista. Vim ze to uz tady bylo mnohokrat, ale presto bych rekl ze nasledujici reseni by pomohlo. Dejme tomu ze stat vytvori million pracovnich mist. Dejme tomu ze jedna pozice bude na 30 hodin tydne za (rekneme) “minimalni” mzdu. Rekneme ze naklady budou 10000Kc mesicne, tj. 10 mld Kc mesicne, tj. 120mld Kc rocne. Tim padem bude nulova nezamestnanost a kazdy clovek bude moci pracovat pokud bude chtit. Take podpora v nezamestnanosti bude nulova a ruzne dalsi podpory nebudou potreba. K administrative se budou moci vyuzit urady prace, ktere by jinak byly zbytecne. Je zrejme ze takovato prace bude pomerne neefektivni a neprilis kvalifikovana. Mohlo by treba jit o ruzne uklidove prace, odvoz smeti, odklizeni snehu, odstranovani cernych skladek atd. Na cetu pracujicich muze dohlizet jeden “kapo” (“nezamestnany” s vetsim platem), nebo treba obecni ci statni urednik. Tudiz by se mohlo zdat ze 120mld jsou penize vyhozene oknem. Ne tak docela. Predne, tyto penize budou okamzite pouzity na spotrebu a to zejmena lokalni spotrebu. Neni pravdepodobne ze je prijemce utrati treba za dovolenou v exoticke destinaci nebo zbozi z dovozu. Navic stat zajisti ze lide nebudou ztracet pracovni navyky. Umozni schopnejsim nezamestnanym prejit na pozici “kapo” a treba si najit i lukrativnejsi a lepe placenou pozici v soukrome sfere. Dale se uplne zamezi neopravnenemu pobirani podpory v nezamestnanosti a navic je mozne ze pre jen tu a tam bude mozne vykonat nejakou produktivni praci. Navic je dulezite zamestnat i vsechny postizene lidi kteri jsou schopni vykonavat alespon ty nejprimitivnejsi prace – napriklad vynaset smeti nebo pracovat na urade.
Pokud soukroma firma bude potrebovat sezoni delniky, tak neni problem zajit na urad prace, kde dostanou doporuceni na “pracujici nezamestnane” se vzornou dochazkou. Temto lidem pak mohou nabidnout lepe ohodnocenou praci.
Navic uz nebude mozne aby se chronicti nemakacenkove vymlouvali na nedostatek prace. Pokud clovek zameska dochazku, tak bude vyrazen z programu a ceka ho zivoreni na socialnim minimu na urcitou dobu nez to bude moci zkusit znova.
Doporucoval bych zavest podobny program i ve veznicich, kde by ovsem nastaveni odmen muselo byt ponekud odlisne. Treba moznost sledovani televize ci nakup tabaku ci dalsich spotrebnich veci by bylo mozna jen z penez vydelanych praci ve veznici.
Samozrejme ze nastaveni odmen v systemu je dulezite a ja jsem to jen tak strelil od pasu. Obecne bych ale nvarhoval, aby stat vytvarel jen ty nejhure placena mista s nejmensi kvalifikaci. Tak bude zajisteno, ze pracovnici budou odchazet do privatni sfery jak jen to bude mozne. Tim je taky dano ze neni mozne ocekavat vysokou produktivitu od statnich zamestnancu a tudiz je potreba aby se statni agenda skladala jen z tech nejjednodussich ukonu.

Nahlásit

-
0
+

Konečně něco zajímavého.
Prodlužování věku do důchodu je nesmysl, starší lidé buď půjdou do předčasného důchodu, nebo na podporu v nezaměstnanosti. Čest pěti procentům výjimek.

Nezaměstnanost mladistvích. Zde bych jen podpotkl, že není úplně fér to dávat za vinu jen současné vládě, protože tento problém je prakticky všude v EU i USA. Jedná se tedy o hlubší problém se systémovými příčinami. Například státní monopol na vzdělání, tedy nepružnost, zglajchšaltovanost výuky. Také snaha mladých mít pohodlný život na úkol bezbranných (odzbrojených) daňových poplatníků, tedy studovat různé sociální ekologie a evropská studia a najít si pak práci ve státním či unijním aparátu - tedy pokračovat v žití z cizího.
To je nezaměstnanost "vyšších tříd". U nižších tříd nezaměstnanost mladých plyne mimo jiné z toho, že více potomků má nezaměstnaná textilní dělnice s nezaměstnaným hutníkem či přímo tzv. nepřizpůsobiví, než zaměstnaný analytik se zaměstnanou manažerkou. A jelikož osobnost dítěte je dána z části geneticky a z části výchovou/příkladem, tak většina dětí plozená tou první skupinou bude pravděpodobně opět nezaměstnaná.
Příslušníci druhé skupiny příslušníkům té první platí (přídavky, atd...) za to, že produkují další konzumenty nedobrovolně placených daní.

Každopádně idealisté, kteří si myslí, že penzijní systém (a v širším pohledu i státní finance) je udržitelný, že stačí jen parametrické změny typu zvýšení věku odchodu do penze, se šeredně mýlí (je to pravda asi tak, jako že stačilo perestrojkou mírně vylepšit parametry socialismu a bylo by to OK) . Problém je v tom, že pravda se ukáže až s výrazným zpožděním a následky si neponesou jen ti, kteří tomuto systému věřili a prosazovali jej, ale i ti, kteří do něj byli pod pohrůžkou násilí natlačeni.

Nahlásit

-
0
+

Je to začarovaný okruh, mělo by se víc konzumovat ale to by konzument musel mít k dispozici nepotřebné přebytky které by si mohl dovolit utrácet za věci které nutně nepotřebuje, stát ale konzumentovy bere čím dál víc a ten se brání tím že šetří. Co takhle že by Centrální banky když už tisknou peníze pro stát a pro banky začly tisknout i pro normální občany ? No a ti co chtějí inflaci by jí měly rychleji než si to představovaly ......

Nahlásit

-
0
+

Nejvyšší čas se zamyslet nad tím, jestli nějaký "boj proti nezaměstnanosti" má smysl. Současná nezaměstnanost je zcela pochopitelným důsledkem technického rozvoje. Měli bychom se z této úrovně radovat, neboť práce není smyslem života.

Nahlásit

-
0
+
2/2