Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013
34 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jeste shrnu, ze dane se tedy budou skladat z nasledujicich piliru: DPH (jednotne s nulovou sazbou za zakladni potraviny), dan z nemovitosti, dan z financnich transakci a licence na podnikani. Jeste se muzou vybirat ruzne poplatky za ukony, spotrebni dane (cigarety, benzin) atp. Zdravotni pece bude financovana z pausalu vydelecne cinnych a zbytek musi byt doplacen z rozpoctu, Taktez vsechny duchody pujdou z rozpoctu. Taktez program 100% zamestnanosti. Z toho vyplyva, ze aby toto bylo mozne ufinancovat, dan z nemovitosti a financnich transakci bude cinit velky podil na rozpoctovych prijmech. Vyhodou ovsem je ze se snizi administrativa malym podnikatelum, snizi se moznost danovych uniku (dan z prijmu) a podari se pruhledne zdanit financni sektor. Zaroven (A TO JE SNAD ZARUKOU USPECHU) by to melo byt akceptovatelne pro socialne slabsi volice.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja navrhuji zrusit socialni a zdravotni pojisteni s tim ze si vydelecne cinny clovek bude platit zdravotni pojisteni ve forme pausalu a za to dostane garantovanou statni peci na nejake urovni. Vyhoda je ze se jedna o pausal. Kazde RC proste bude prispivat stejnou castkou do spolecne pokladny. Za lidi kteri nejsou vydelecne cinni bude prospivat stat. Vyhodou je naproste minimum administrativy a preneseni zodpovednosti z firmy na osobu. Kdo neplati a je vydelecne cinny, tak se dopousti kraceni dani a jde do basy. Kdo je vydelecne cinny, tak plati pausal. Navic zrusenim dane z prijmu fyzickych a pravnich osob a zruseni socialniho a zdravotniho pojisteni ubyde firmam administrativa. Dane budou mnohem pruhlednejsi.
Dan z transakci je proste jen neco jako „DPH“. Bankovni sluzba je proste jen dalsi sluzba a jako takova by mela byt zdanena. Pokud bude dan na urovni zlomku procenta platby, tak bezny obcan to prakticky nepozna. Pozna to vetsinou clovek ci firma financne velice aktivni. Takova firma pravdepodobne nema rozsahly majetek nemovitosti a pokud bude zrusena dan z primu tak by vpodstate neplatila zadne dane. Dan z financnich transakci by umoznovala zdanit prave firmy aktivni ve financnictvi. Beznych lidi a firem by se temer nedotkla. Naopak by podporovala pruhlednost, kdy by bylo penalizovano retezeni bankovnich prevodu k zakryti skutecneho prijemce penez.
Na zaver, pokud nebudete vlastnit nemovitost, ale budete ji treba pronajimat, tak dan zamozrejme musi zaplatit vlastnik. Pokud se ale jedna o nemovitost urcenou k bydleni a vy v ni budete mit trvale bydliste, tak na vas vlastnik uplatni slevu na dani. Jakou slevu bude mit kazde rodne cislo je predmetem debaty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nabobtnaná byrokracie sice dusí tvůrčí prostředí, ale zachovává finanční zdroje v rámci ČR, popř. Evropy. Neboli ouřada sice dostane zaplaceno, míst toho, aby ty peníze měl podnikatel na podnikání, či dělník na živobytí, pořád ale tyto peníze ten úředníček za něco doma utratí - tedy beníze daní odebrané se do ekonomiky vrátí.

Pokud ale zbytečně dovážíme komodity (česnek, hračky, elektronika,...) potom z republiky / kontitnentu odvádíme peníze jinam. Tyto peníze se tedy do ekonomiky nejspíše nevrátí.

Další problém je ten, že nakupujeme zboží, které nevyrobíme (odléváme peníze ven) a zároveň si venku půjčujeme. Celkově si de facto od Číny půjčujeme na to, abychom si od nich mohli kupovat věci. Čímž aktivně dusíme domácí produkci a omezujeme se v možnosti jim tento dluh splácet (domácí továrna je nucena zavřít a její zaměstnanci pobírají dávky v nezaměstnanosti) a dvojnásobně jim odléváme své peníze - jednou za zboží, podruhé za úroky. A tento kruh začíná nabírat na otáčkách a nikoho to nevzrušuje.

Proč?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V jedné větě píšete, že zdravotní pojištění se zruší (spolu se sociálním), načež toto tvrzení dementujete ve větě následující - Ekonomicky aktivní člověk si bude zdravotní platit sám v jednotné výši.

Mám takový pocit, že zdravotní pojičtění platí buď stát - za mladistvé, studenty, nezaměstnané a důchodce, a nebo onen ekonomicky aktivní člověk. A to buď jako Osoba samostatně výdělečně činná - tedy administrativa je na mé straně, nebo jako zaměstnanec, kde JÁ platím pojištění, ale o odesílání se stará můj zaměsnavatel. Podle mého, tedy navrhujete změnu na stávající systém, nevidím totiž rozdílu mezi tím, že dostanu výplatu 21 000 a nestarám se o zdravotní pojištění, a tím, že dostanu 25 000 a musím si pojištění ve výši 4 000 zaplatit sám. Ve výsledku mám stále 21 000 k dispozici.

Daň z transakce je podle mě útok na jednu ze základních svobod a preferuje to nedohledatelné obchodní praktiky. Bankovní převod je zaznamenáván jak na straně odesílatele, tak i příjemce a banky si taktéž zálohují informace o peněžních tocích. V omezení anonymních transakcí (z ruky do ruky, anonymně na účet) vidím silnou zbraň pro odhalování nekalostí - jednoduchý skript dokáže odhalit i platby tzv. salámovou metodou.

Na Vaši poslední otázku mám odpověď. Ano, nebudu vlastnit nemovitosti, budu vše nakoupovat v hotovosti a hlavně, nejspíše budu bydlet jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stat necha chcipnout produkci potravin a spotrebniho zbozi? Jak by toho mohl docilit? Rozhodne ne tim ze zrusi demotivacni podporu v nezamestnanosti a naopak motivuje lidi k praci a prechodu do skoukrome sfery. Kazdy kdo chce pracovat bude mit moznost. Kazdy,

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane, tohleto je prostě šílený, to snad nemyslíte vážně. Stát nejdřív necchá chcípnout produkci potravin a spotřebního zboží a pak bude "vytvářet" pracovní místa za peníze daňových poplatníků. Pracovní místa mohou vytvářet podnikatelé, ale stát sotva. K tomuhle příspěvku by měl napsat něco nějaký ekonom. Mně to připadá šílený.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja vidim duvod soucasne krize ve skokovem zvyseni byrokracie, predpisu a zdaneni. To ma za nasledek zvyseni nakladu a tim snizeni konkurenceschopnosti. Cesta ven je snizit byrokracii,zjednodusit predpisy a snizit dane. Snizit dane je v soucasnosti obtizne, ale snizeni byrokracie a predpisu by melo byt zadarmo. Navic vedlejsim produktem bude i snizeni korupce a vesi efektivita vyberu dani. Snizit zdaneni by pak uz mohlo byt mozne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podpora v nezamestnanosti bude zrusena. Misto toho se zavede dobrovolna moznost pracovat pro stat za pausalni odmenu. Kdo pracovat nechce tak nemusi a dostane od statu zebracenku (socialni minimum). Navic bude zruseno i socialni a zdravotni pojisteni. Ekonomicky aktivni clovek si bude zdravotni platit sam v jednotne vysi a za to dostane jednotny standard pece. Za deti, duchodce a prijemce zebracenky (ci jine socialni davky) bude platit stat. Je to protiustavni? Vypadek dani ze zruseneho pojistneho bude nahrazeno zvysenim dani z nemovitosti a dane z financnich operaci. Ta dopadne predevsim na bohatsi jednotlivce a firmy, ovsem ti na oplatku nebudou platit premrstene zdravotni pojistne, dan z prijmu a nebo zdravotni pojistne za zamestnance. Suma sumarum statni rozpocet se mozna moc nezmeni, ovsem vpodstate nebudou mozne danove uniky. Ikdyz verim tomu ze par koumaku se najde. Jak ale chcete ale uniknout dani z nemovitosti a z financnich operaci? Nebudete vlastnit zadnou nemovitost a budete vse kupovat a prodavat v hotovosti?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Muj otec se v duchodovem veku s pocitacem naucil sam a to je prosim vyuceny opravar zemedelskych stroju. Moje matka to same. Je to jen o tom mit motivaci. Kazdopadne opakuji ze mnou navrzeny systemu by umoznoval si kazdemu cloveku hlavne zachovat ci ziskat zakladni pracovni navyky priblizne v rozsahu 30 hodin tydne. To nechava dost casu aby se dotycny vlastni iniciativou doucil treba cizi jazyk nebo praci na pocitaci. Ostatne prace na pocitaci muze byt i soucasti tohoto programu. Bude prece nutna nejaka administrace. Predstavuju si to tak ze na kazdou cetu bude jeden zkuseny pracovnik bud najmuty uradem, nebo kvalifikovany nezamestnany ktery bude dostavat specialni priplatek. Pracovnici uradu prace budou provadet administrativu a tereni dohled nad cetami. Samozrejme ze primo na urade muzou pracovat i dalsi nezamestnani a to hlavne neschopni fyzicke prace (postizeni). Nezamestnani muzou byt i v ruznych pomocnych pozicich v jinych statnich a obecnich uradech. To pomuze i se zvysenim povedomi prostych lidi o praci uredniku a urednici budou bliz k prostym lidem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste konečně udeřil hřebík do hlavy.

Ano, problém je v tom, že se zde méně a méně produkuje ale snažíme se spotřebovávat stejně, ne-li více.

Je nutné motivivat lidi, aby zde pracovali. Tedy je nutné motivovat zaměstnavatele, aby zde pracovní místa vytvořili. V tomto je, jak jste psal, státní politika kontraproduktivní.

A přitom stačí jen neházet klacky, čili mnohé zákony, pod nohy...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto jednoduše. Stačí neumět jazyk nebo neumět s počítadlem.

Tátovi je 62, vystudoval VŠ v Žilině se zaměřením na brzdové systémy lokomotiv (lokomotiva řady 262-princezna byla přidělena nejdříve do Jihlavy a poté do ostatních dep na střídavé trakci). Po kádrových neshodách s nadřízenými (syn kulaka) odešel na pozici vedoucího kontejnerového překladiště (na 9 let). Angličtinu a němčinu potkal okrajově na VŠ, s počítačem také není zrovna kamarád.

Do důchodu dělal obchodního zástupce distributora motorových a průmyslových olejů pro ČR a SR. Sice to zní hezky a práce ho i bavila, ale dělal to za minimální mzdu - musel.

Na druhou stranu já jsem měl brigádu ve Škodě Plzeň a rýsovala se pro mě pozice materiálového inženýra. A to jen proto, že ovládám angličtinu na obstojné úrovni a vypadalo to, že bych měl dokončit VŠ - obor fyzika plazmatu. Ano, s materiály to má pramálo společného.

Dnes je člověk bez jazyků a základní počítačové gramotnosti nezaměstnatelný. Tento fakt blokuje všechny vaše odchody do privátní sféry.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud to nastavíte tak, že práce je nutnou podmínkou pro přidělení podpory, pak je to protiústavní.

Pokud nastavíte výši podpory tak, že je pro nezaměstnaného dlouhodobě neudržitelná a nabídnete mu práci placenou lépe, ústavu neporušíte a efekt je prakticky stejný.

Nebo se mýlím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nezaměstnanost není plodem technického pokroku a automatizace, ale outsourcování výroby do méně rozvinutých států za účelem snížení nákladů na lidskou sílu (která tedy tvoří stále podstatnou část) a nemalou měrou také státního socialismu a socialistické morálky zaměstnanců, který dusí zaměstnavatele tak, že raději převedou výrobu jinam.

V Evropě naopak technický pokrok umožňuje výrobu udržet a vytváří pracovní místa, protože automatizovaná výroba je schopná v nákladech vs. produktivita konkurovat čínským dělníkům => může se vyplatit přestěhovat výrobu z Asie zpět do domovské země (pokud zdanění a podnikatelské prostředí něco takového umožňuje).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja jen nechapu jak se mistr sveho remesla muze nedobrovolne dostat do situace kdy nemuze sam najit praci, ktera by byla na urovni jeho odbornosti. Pokud je to opravdu odbornik a chce pracovat, tak nebude mit problem sam najit praci. Leda ze by vhodna prace pro nej proste nebyla. Dejme tomu ze jeho obor je v utlumu a v okruhu tisice kilometru neni zadna prace kde by sve schopnosti mohl pouzit. V teto situaci ovsem nevidim co by stat pro nej mohl udelat jineho, nez mu nabidnout pozici v pracovni cete, kde muze predat svoje pracovni navyky (jiste kvalitni) ostatnim. Nevim proc by to melo byt pro nej podradnejsi nez sedet doma, pobirat podporu a byt NAPROSTO zbytecny. Pro stat je to taky vyhodne, protoze alespon cast jeho zkusenosti a pracovnich navyku bude predana ostatnim a ne totalne promrhana sezenim a nic nedelanim. Naprosto nic mu nebrani se kdykoliv vratit do privatni sfery bez jakekoliv vypovedni lhuty. System by byl naprosto dobrovolny a clovek ho muze kdykoliv opustit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže ve vašem návrhu 100% zaměstnanosti naprosto ignorujete zkušenosti, které ten mistr (mistr svého řemesla, ne pracovní pozice) během svého života nabyl. De facto mu tak nutíte pro něj podřadnou práci (např. místo přípravy tavby bude zametat chodníky)

Podpora v nezaměstnanosti by měla, dle mého, podpořit lidi si práci najít, ne je podpořit v tom, aby byli dále nezaměstnanými. Pokud nastavíme podporu v nezaměstnanosti v takové výši, aby to bylo dlouhodobě neúnosné, pak to i ty, kteří mají digitální ručičky, donutí pracovat - např. ve Vašich pracovních četách. Důchody řešme jinde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Az mistr slevac nebude chtit dal vykonavat svou praci a nebude chtit sedet v kanclu, tak muze jit do predcasneho duchodu a zit ze svych uspor, nebo dostane praci v mnou navrzenem statnim programu. Mistr slevac se svymi zkusenostmi s vedenim lidi a pracovnimi navyky by byl idealni vedouci pracovni cety, ktera se bude prevazne skladat z lidi kteri prave potrebuji pracovni navyky ziskat. Je jasne ze vedouci pracovni cety si zaslouzi vyssi ohodnoceni nez prosti clenove caty. Zatimco u nich musi byt plat dostatecne nizky aby motivoval k prechodu do soukrome sfery, tak u vedouciho cety by snad plat mohl byt na urovni soukrome sfery, nebo jen mirne pod ni. Nezapomenme ovsem ze navrhuji, aby se budouci duchody postupne snizovaly pod uroven kde jsou dnes. Mistr slevac v duchodu tedy stejne bude muset vyuzit svych uspor, nebo se v duchodu uskromnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za odpověď.

V mnohých názorech s Vámi souhlaím, ale zdá se mi, že jste přehlédl to, že někteří lidé kancelářskou práci buď nechtějí, nebo je pro ně už moc počítačová. Nechápu co je podle Vás špatně na tom být v provozu až do 60 let. Zvolil jsem právě ty průmyslové obory, kde i "vyšší šarže" jsou stále v prostředí, kde se pracuje a potí krev. Mistr slévač musí být celou směnu u pánve a nemůže to řídit odněkud od počítače. Sice se nenadře, ale pořád je v prostředí, které zdraví neprospívá.

Oproti tomu učitelé, úředníci,... pracují v prostředí, které jejich zdraví tolik neškodí.

Samozřejmě, že na délku života má vliv ještě mnoho dalších parametrů, jako např. aktivní sport, záliby, "zadostiučiněníquot;.Ten, kdo po práci sportuje, věnuje se koníčkům, vychovává děti se dožívá vyššího věku než ten, kdo po šichtě zapadne do křesla, či hospody a jen sedí.

Ohledně důchdového systému, víc jsem se rozepsal pod Vaším komentářem k "Sobotka, který neštěká, nekouše" a myslím, že bychom našli místa, kde se shodujeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevim presne jaky byl nalez soudu, ale ja navrhuji naprosto dobrovolny system. Podpora v nezamestnanosti proste nebude existovat. Misto ni dostane kazdy clovek nabidku zamestnani u statu a jednotnou mzdu na 30 hodin tydne. Je jen na nem jestli toho vyuzije. Pokud ne, tak dostane zebracenku od statu, ktera zajisti pouze to, ze neumre hladem. Az budu mit cas tak si prostuduju proc ustavni soud sestrelil ten vladni navrh podobneho systemu, ale nepochybuju o tom ze se parametry daji nastavit tak, aby byly v souladu s ustavou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli Vás dobře chápu, ale tento princip byl přeci uveden do praxe a následně zrušen jako neústavní, nepletu-li se...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud clovek dela kovare ci svarece do 60-tky tak je s nim neco spatne. Zrejme asi nebyl prilis dobry nebo pracovity, jinak by davno delal mistra. Clovek se zkusenostmi se vzdycky muze uchytit napriklad v ucnaku a nebo v ramci meho planu na 100% zamestnanost by byl idealni na vedouciho "kapa" pracovni cety. Muj otec ostatne delal svarece a opravare/udrzbare a chvili i vychovatele az do duchodu. Ted v duchodu pomaha moji matce v obchode. Pritom jako delnik vychoval 3 deti z nichz 2 vystudovali vysokou skolu az v dospelosti. Sam se dokazal zabezpecit na stari a shromazdit slusne uspory. Samozrejme nenavrhuji abychom takovymto lidem snizily duchody. Co navrhuju je abychom takovym lidem brali min v jejich produktivnim veku s tim ze se musi zabezpecit na stari. LIdi co jsou neschopni a nenasetri nic budou sit v chodobe. No a co? Chudoba cti netrati a pokud vychovali deti tak ty se o nej radi postaraji. Pokud deti nevychovali a nic nenasetrili tak budou dostavat zebracenku ktera jim umozni prezit a nebo muzou pracovat (dokud budou schopni prace) ve statnim programu 100% zamestnanosti. Kdyz prace schopni nebudou tak budou mit alespon tu zebracenku a budou muset spolehat na komunitu ze jim da vic nez oni dali ji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tomu, že Vaši prarodiče jsou i v tak pokročilém věku stále agilní, věřím. Tomu, že Vaši rodiče stále pracují, také věřím.

Háček je v tom, že člověk, stejně jako stroj, má jistou životnost. Píšete, že Vaši rodiče podnikají - otázkou je v jakém oboru. Rozhodně je nemůžete srovnávat se zaměstnanci ve strojním průmyslu.

Ti, kteří se "živí hlavou", tedy učitelé (od základních škol po univerzity) mají v 60 letech úplně jinak opotřebované tělo než 60-letý kovář nebo svářeč. Reflexy 60-letého řidiče jsou na úplně jiné úrovni, než reflexy 40-letého.

Navyšování věku pro odchod do důchodu je tedy podle mého naprostá pitomost. Ti, kteří jsou ještě v produktivní formě - tedy Vaši rodiče, profesoři, konstruktéři,... - si přecejen vydělají více, než jim stát dá ve formě důchodu. Na druhou stranu ti, kteří už buď schopnostmi, nebo únavou na pracovní proces nemají by měli mít nárok na slušné stáří. Tedy na to být v důchodu a ne vystávat frony na pracáku, či šudlit noční hlídače a čekat na vysněný Den.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neřekl bych, že zpackané látování silnic je lepší, než látování žádné.

Sice to zaměstná lidi, ale promrhá to zbytečně materiál (peníze, zdroje, životní prostředí) a pokud se to opravdu odflákne, tak místo díry máte hrb. Problém se silnicí zůstává.

Tím ale myšlenku pracovních čet nezavrhuji - Odklízení sněhu v zimě, čištění ulic na jaře, sekání trávy v létě a přípravy na zimu na podzim snad zvládne jak učedník tak i "inženýr" ekonomie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Muji prarodice kterym je hodne pres osumdesat porad behaji po zahrade. Moji rodice kterym je 65 podnikaji a furt jsou nekde na cestach (pracovne). Mel jsem par spolupracovniku kteri jeste v 75 pracovali jako inzenyri na polovicni uvazek. Tudiz bych nerekl ze je nerealny odchod do duchodu treba v 70-ti. Samozrejem by mela existovat moznost odchodu na predcasny duchod za mensi penize nebo v ramci 100% zamestnanosti by starsi clovek dostal moznost pracovat treba v uklidove cete. Zametani a uklizeni odpadku je nikdy nekoncici prace. Vse ovsem zalezi na demografii. Pokud dnes lide zacinaji pracovat az nekdy kolem 30-ti a dozivaji se 80-tky tak nemuzou jit do duchodu v 60-ti letech. Clovek je nemohouci obycejne jen nekolik poslednich let pred smrti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Latovani silnic po zime zvladne kazdy. Pokud stat nahradi davky v nezamestnanosti politikou 100% zamestnanosti tak ti co chteji pracovat muzou na obcich vytvorit pracovni cety treba k udrzbe silnic. Nedelejme si iluze o kvalite a produktivite, ale i spatne zalatovana silnice je lepsi nez pulmetrove diry. Nezamestnani nestrati pracovni navyky a pri nejblizsi prilezitosti radi prejdou k normalne placene praci v soukromem sektoru.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Programy na aktivní politiku zaměstnanosti jsou dnes úplně jinde než v roce 2009 - tenkrát ještě na MPSV a na úřadech práce"cosi" ;fungovalo a bylo tam pár nadšenců. Ti ovšem nejpozději s nástupem této vlády odpadli a zbylo "zdravé jádro" ITkutilů.
Nezaměstnanost je dnes strukturální a asi nejvíc se projevuje pokles stavební výroby a souvisejících oborů. To je katastrofa a zde by stát opravdu mohl poptávku oživit.I v oblasti sociálních služeb by se mohlo hodně nezaměstnaných uchytit, pokud by na to stát uvolnil peníze. Zatím se ale "socky" (ať už instituce nebo jednoltivé služby)spíše ruší, protože na ně jde čím dále méně peněz.
O rekvalifikačních programech si nedělám iluze - nabízejí se maximálně uchazečům na úřadu práce. Kdo ale v evidenci z různých důvodů není, ten se k nim těžko dostane.

Nahlásit

-
0
+

Lidské tělo není tak pružné jako kreativita politiků.

Kde máte jistotu, že po prodloužení věku po odchod do důchodu ze 70 let na 75 budou skutečně sedmdesátníci schopni hojně pracovat, aby odvedli svou část na důchod osmdesátníkům a devadesátníkům?

Kolik z nich si bude třeba v 73 letech muset vyběhávat invalidní důchod, protože již nezvládnou stát celý den u pásu, a z předčasného důchodu nevyžijí? (Jistě, dají tím práci mnoha posudkovým lékařům, ale to není typ zaměstnanosti, který by přinášel nové hodnoty.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tridni nezamestnanost prave resi muj navrh 100% zamestnanosti. Je zrejme ze do teto site by spadli zejmena mladi bez poradne kvalifikace. Tem by ovsem bylo umozneno, aby ziskali alepson zakladni pracovni navyky. Pokud pracovni navyky neziskaji v mnou navrzenem programu, pak je pravdepodobne ze se dostanou do vezeni a dostanou moznost zaradit ze do pracovniho programu ve vezeni ktery je zalozen na moznosti nakupovat spotrebni zbozi pouze za praci vykonanou ve vezeni. dalo by se rict ze hlavnim vystupem tohoto programu je sama odvedana prace. Je to ve sve podstate vyukovy a vzdelavaci program pro nejnizsi vrstvy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je ale hloupost. Smysl zivota at si najde kazdy sam. Ovsem smyslem existence statu je poskytovat zakladni sluzby lidem a k tomu je potreba odvedene prace. Cim vice odvedene prace tim i vetsi spotreba a naopak. No a co je pro stat lepsi nez vetsi spotreba? Lide at si delaji co chteji ale stat potrebuje aby lidi pracovali a spotrebovavali a k tomu je musi motivovat. Pokud clovek nema zajem o sluzby statu, tak nevidim duvod pro by musel pracovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Viz muj navrh na 100% zamestnanost ktery zvysuje spotrebu a zaroven motivuje lidi pracovat (jinde nez pro statni sektor).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

prodluzovani produktivniho veku neni nesmysl. Zajisti to rovnovahu prubezneho systemu. Pokud clovek odejde do predcasneho duchodu, tak proste dostane mene penez a zmensi deficit prubezneho systemu. Pritom ostatni lide budou moci dostavat vetsi duchod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2